Annons:
Etiketterakvarium-och-fiskarnybörjarhörnan
Läst 653 ggr
Nephi
2021-08-19, 13:38

Nanoakvarium

Då vi får mycket frågor och funderingar kring nanoakvarium här på sidan så kommer här en liten sammanfattning.

karl-muscat-MznVlNbZ_vY-unsplash.jpg
Ett väl inrett nano kan vara en mycket trevlig inredningsdetalj.

Ett Nanoakvarium är ett litet akvarium på under 50L, det vanligaste är att dem ligger på mellan 20-40L och ofta rekommenderas till räkor och Kampfisk i butikerna. Men! Viktigt här är att Jordbruksverkets rekommendationer säger att fiskar ska ha minst 40L akvarium
Vissa kampfiskar kan klara sig bra i 30L, men dem är riktigt smarta och behöver då en del miljöberikning T.ex Spegelträning och trick träning

Då det är svårt att hålla en bra kemisk balans i akvariet när det är så smått så rekommenderar vi här på sidan att räkor hålls i minst 30L, vi rekommenderar även att välja akvarium som är bredare än va dem är höga då dem flesta akvatiska invånare hellre vill ha mer yta på bredden än på höjden. Samt att det ger möjlighet till mer växter som hjälper till att hålla akvariet i balans.

Till nybörjare rekommenderar vi att börja med ett större akvarium då dem är lättare att hålla i balans vilket gör att det är lättare att hålla efter och fiskarna inte blir sjuka lika lätt/ofta. Du får även ett större urval av fiskar att välja mellan.

Tänk på när du skaffar ditt akvarium läsa på ordentligt om dem fiskar och räkor du tänker skaffa så att du kan inreda akvariet så optimalt som möjligt samt dem inte kommer växa ur akvariet. Bra att tänka på är även att du har bra filtrering (minst 3x vattenvolymen per timme), läs på och se vilken typ som passar dig och dina fiskar bäst, kanske är det ett luftdrivet eller ett HOB istället för dem klassiska pumparna?

Viktigt! Runda skålar och vaser med smal öppning ska inte användas som nanoakvarium eller temporära karantän kar då fiskarna lätt får syrebrist i dem., samt att det är väldigt stressande för dem så dem lätt drar på sig sjukdomar
aquarium-156725_1280.png
En fisk i en "guldfiskskål" är en ledsen fisk

Bilder från Pixabay och Unsplash


Ägare till en Australian Shepherd, en LaPerm och 3 akvarium 😁

Medarbetare på Akvarium 🐡, Akvarieräkor🦐, Hundutställing och Vallhundar 🐏🐑🐑🐕
Sajtvärd på Australian Shepherd 🐕, Horse Reality och Ponnytrav 🐎

  • Redigerat 2022-05-11, 13:33 av Draknästets_Reptiler
  • Redigerat 2022-08-10, 06:23 av Nephi
  • Redigerat 2021-08-20, 16:44 av Choffa
Annons:
Maleficum
2021-08-19, 19:23
#1

De kan verkligen bli vackra inredningsdetaljer men själv föredrar jag mina större akvarium just för att dem blir så lättskötta ;)

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2021-08-19, 21:57
#2

#1: Håller med. Nanokaren är jättefina om de är "rätt" inredda, men det krävs fler vattenbyten än i ett större akvarium, för att vattnet skall hålla en bra kvalitet.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

raichu
2021-10-29, 08:30
#3

#0: Jag måste rätta dig lite angående minsta volym, det står på jordbruksverket att minsta storlek inte BÖR understiga 40 liter och det står ju även att akvariets storlek ska vara anpassat efter djurens storlek, antal och beteende.

Minsta utrymme
Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter djurens storlek, antal och beteende. Det bör inte vara mindre än 40 liter vatten i akvariet.
https://jordbruksverket.se/djur/ovriga-djur/fiskar-kraftdjur-och-blotdjur/vattenlevande-djur-for-sallskap-eller-prydnad

Att sköta om, transportera och resa med akvariefiskar och andra prydnadsdjur som inte hålls i kommersiellt syfte.
Upp till toppen
Annons: