Annons:
Etiketterlabyrintfiskartbeskrivningar-månadensfisk-artiklar
Läst 1450 ggr
Draken
2021-02-28 11:31

Kampfisk

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Namn: Betta splendens / Kampfisk / Siamesisk kampfisk
Naturlig miljö/hemort: Sydostasien. Delar av Thailand, Laos och Burma
Familj: Labyrintfisk
Kroppsstorlek: 7cm
Temperatur: 25-30°C
Ph värde: 6-8
Akvarium: Minst 30L. För en grupp honor 70L

Mat: Köttätare. Kan godta flingfoder och granulat men frysfoder och levandefoder är att föredra då det tillgodoser kampfisken behov av protein. Artemia och vita mygglarver är exempel på bra foder.

Ett skumbo

Lek/odling: Skumbobyggare. Hanen bygger ett skumbo vid ytan (gärna med hjälp av flytväxter) där rommen kramas ur honan, befruktas och hålls tills ynglen är frisimmande.

Hanen kramar rommen ur honan och befruktar den samtidigt

Allmänt: Kampfisken är en av de vanligaste akvariefiskarna som finns i vår handel och i de flesta butiker finns det alltid en eller flera individer att kika på. Det är en mycket omtyckt fisk tack vare dess stora fenor och breda färgkarta. Dock är kampfisken en fisk som tyvärr ofta hålls på ett felaktigt sätt och det är därför viktigt att läsa på ordentligt om arten innan man skaffar en.

Arten är döpt efter Thailand, som tidigare hette Siam. Deras naturliga livsmiljö finner man i just Thailand och framför allt i små bäckar och mynningar**.
**

När man tänker på en kampfisk så är det oftast hanen man tänker på med sina långa fenor, men faktum är att de även kan vara kortfenade. Honor har däremot alltid korta fenor men kommer i lika många färger som hanarna gör.

Till vänster en hona, till höger en hane.

Kampfiskar kommer i ett oändligt antal färgvarianter så det är svårt att lista dessa men det finns även många olika fenformer. Den vanligaste fenomen i handeln är Veiltail men även Delta och Halfmoon blir allt vanligare. Crowntail är också en relativt vanlig fenform. Kampfiskar kan också vara kortfenade, plakat, vilka också kommer i olika varianter(traditionell, halfmoon, crowntail). Både de lång- och kortfenade varianterna kan vara så kallade doubletail där stjärtfenan är delad. Kampfiskar kan också ha "big ears" även kallat dumbo vilket innebär att bröstfenorna är extra stora.

Samtidigt som arten är vacker är den också en av de mest aggressiva arter vi har i handeln. På thailändska marknader blev kampfisken snabbt populär vid Fiskhetsning, en tävling som går ut på att fiskar möts och slåss till döds. Människan satsar pengar på vilken individ som ska gå vinnande ur striden. Kampfisken är extremt revirhävdad och dess hetsiga temperament gjorde att den kunde utnyttjas i fiskhetsning. Hanar tolererar inte varandra utan slåss till döds om de möts.

En kampfiskhane bör aldrig gå tillsammans med andra honor och hanar av samma art, eller med andra sorters arter. De hålls bäst helt isolerade. Ett eventuellt sällskap riskerar att bli mycket stressat, skadat och drivet till döds, men även samma risker gäller för kampfisken. Dess långa fenor ses ofta som mycket aptitliga för andra fiskarter som gärna tar en smakbit.
Honor kan gå bra att ha tillsammans och även med en del andra fiskar, men då krävs ett större akvarium. Viktigt att påminna sig om är att även honor kan vara väldigt aggressiva.

Ett lämpligt akvarium för en kampfiskhane

Att kampfiskar lämpar sig att gå själva är också för deras krav på miljön, som oftast inte överensstämmer med andra arters krav. De vill ha i princip stillastående vatten, bland annat på grund av de långa fenorna som annars gör det svårt för dem att simma i strömt vatten. En vattentemperatur uppemot 30°C önskas. Akvariet är med fördel inrett tätt planterat, gärna lite lummigt och med flytväxter.

Kampfisken är en så kallade labyrintfisk. Det innebär att de har ett labyrintorgan som gör att de kan ta upp syre direkt från luften. En vanlig myt är dock att kampfiskar drunknar om de inte har möjlighet att komma upp till ytan och ta luft. Detta stämmer ej då de som alla andra fiskar även kan ta upp syre från vattnet.

Två kampfiskhonor

Att odla kampfisk bör ske under mycket kontrollerade former och innebär alltid en risk. I värsta fall slutar det med död. Om man ändå vill prova på så skulle vi rekommendera att man använder sig av metoden med en så kallad "Skorsten". Det tilltänkta paret matas först upp så att de kommer i lekkondition. Sedan introduceras dem för varandra med skorstensmetoden där honan hålls i den så kallade skorstenen och hanen löst i akvariet. På så sätt hålls de skyddade från varandra samtidigt som de kan se och vänja sig vid varann. Hanen börjar förbereda sig inför leken och bygger ett skumbo. När de sedan vant sig vid varann och är redo för leken släpps honan ut ur skorstenen. Här är det viktigt att bevaka fiskarna så att leken går som den ska och de inte ryker ihop. Efter leken tas honan bort och hanen tar ensam hand om rommen. Efter ett par dygn är rommen frisimmande och då tas även hanen bort från akvariet för att förhindra att han äter upp avkomman.
Ynglen matas sedan upp till vuxen storlek.

Hona och hane introduceras för varanda genom en s.k "Skorsten"

För att hanarna ska utvecklas normalt och få stora fina fenor kan man göra något som kallas för att Spegelträna sin kampfisk. Spegelträning innebär att hanen fylls med testosteron vilket hjälper honom att få en normal tillväxtkurva. Man placerar en liten spegel i akvariet. När fisken får se sig själv i spegeln tror den att det är en annan rival. Den spänner därför upp sig och gör sig redo för strid. Nivån testosteron ökar.
Detta bör man bara göra några minuter då kampfisken annars kommer att bli för stressad att den i stället tar skada.

Spegelträning

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2021-04-01 07:43 av Draken
  • Redigerat 2021-08-19 14:56 av Nephi
Annons:
Upp till toppen
Annons: