Annons:
Etikettberättelser-bilder-bildtrådar
Läst 494 ggr
Maleficum
2020-09-13, 21:53

Maleficums Zoo del 3

Med nytt forum och gamla trådar som börjar få lite längd tänkte jag det passa bra att börja på ny kula i ny tråd! Får se om jag lyckas vara mer aktiv i uppdateringarna eller om det dröjer månader mellan dem som tidigare.

Tidigare trådar:
Maleficums Zoo

Maleficums Zoo 2

Presentation av vilka filurer som kan dyka upp i tråden:

För tillfället har jag fyra akvarium igång (3 större på 200+ liter och 1 mindre). Har främst vildguppy från Trinidad, endlers, korsnings projekt av Guppy, siamesiska algätare, crystal räkor i olika färg, körsbärsräkor, amanoräkor, elefantsnäckor, kolglödstetror, ancistrusar och ett mindre gäng fembandsbarber och nätbarber. Många är övertagna från olika håll genom åren.

Bossen i huset är min blinda angorakanin Kenzie som gärna tagit över hela tråden om han fick chansen!

Har även 5 kanariefåglar, alla övertagna/räddade från olika ställen och flera av dem var sjuka när de flytta hit. De är, precis som fiskarna, inte de enklaste att få bra foton på så de kommer vara begränsning på hur ofta de kommer synas.

Familjen har en mellanpudel vid namn Mira också som främst bor hos föräldrarna men kommer bo till och från hos mig när hon blivit äldre så hon kan också dyka upp ibland.

Då och då bor även kompisens två kaniner hos mig så de kan också dyka upp i tråden.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

  • Redigerat 2020-09-13, 21:54 av Maleficum
Annons:
Maleficum
2020-09-13, 22:12
#1

Fick helt plötsligt en ide att flytta några av de röda och svarta/viltfärgade crystal räkorna från hallkaret till vardagsrummet i förhoppning att de kanske blir en chans för ännu fler vita i hallen (de är några stycken men alltid färre än övriga färger).

Såg först inte supermånga innan jag stoppa ner fällan men den blev det ett överflöd av räkor! Betydligt fler än jag trodde! I denna omgång var de över 40 stycken (och då hade jag redan flyttat en omgång på 30 stycken).

Vore det inte för att jag tycker det är så jobbigt att prata med folk så hade det kanske varit en bra ide att faktiskt sälja några istället för att bara byta akvarium på dem.

Syns dock inte i hallen att fler än 60 räkor flyttat.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-13, 22:14
#2

En liten mängd av räkorna samlade i närheten av fällan.

(Rekommenderar att stänga av ljudet för det blev nåt skumt jobbigt bakgrundsljud och med nya sättet att hantera videor på youtube har jag ingen aning om hur man stänger av ljudet permanent på filmerna man laddat upp).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-13, 22:15
#3

Fler räkor på väg in, även de nyfikna amanosarna och några trinidad yngel kröp in i fällan och fick sorteras ut tillsammans med de vita crystal räkorna.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-13, 22:17
#4

Upptäckte även en crystalräka med, för mig, häftig färg (men som väl inom "räkvärlden" skulle klassas som "skräp") den är röd men samtidigt har den en viss svärta kvar! Den fick stanna i hallkaret. Såg några mindre med liknande färg men inte samma intensitet i färgen.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-13, 22:20
#5

Kenzie hälsar att han mår bra men borde ägna mer tid åt honom än att sitta och glo på alla räkor (kan sitta och stirra på mina räkor i timmar).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

fluffis
2020-09-14, 07:06
#6

Jättesnygga räkor! Det rycker i vill ha-tarmen :)
Jag känner igen det där med att de kan föröka sig helt makalöst! :)

Annons:
5ara
2020-09-14, 11:15
#7

Åh, så fina räkor! Och den i #4 var ju jättesnygg! Tycker nästan den ser ut som ”wine red”.

Ja, dina fina räkor skulle säkert kunna glädja någon. De är snygga och funkar fint i kranvatten 🙂👍 Du kan inte tänka dig att skicka annars? I så fall slipper du ju prata med folk irl tänker jag.

Haha! Sötaste Kenzie ❤️

Maleficum
2020-09-14, 11:45
#8

#6: De kan de verkligen! Räkorna har blivit en av mina favorit invånare sen de första flytta in hos mig för flera år sen. Skulle inte kunna tänka mig akvarium utan räkor nu!

#7 Visste inte ens att färgen hade ett eget namn men ser ut som en sån (när jag söker på bilder). Ibland önskar jag att jag hade orken att ha massor av mindre akvarium igång så man skulle kunna försöka färg avla på några av dem. Men tar lite mycket energi att ha flera små igång så skulle isåfall behöva ett stort som är uppdelat på flera fack men vattenströmning igenom facken men såpass tätt att inte räklingar kommer igenom. Kanske ett projekt för långt in i framtiden. Eller så får jag starta upp ett mindre kar och bestämma mig för en variant att försöka renodla, men då kommer jag nog få beslutsångest.
Är dock roligt att se vad för varianter och färger som poppar upp när de får korsa sig hej vilt.

Får man ens skicka räkor? Vet att man ju inte får skicka fiskar? Även om jag fick hem mina första körsbärsräkor via posten (för mer än 10 år sen) så vet jag inte om jag skulle lita på dem att skicka räkor.

I vardagsrummet har flera av de röda nästan förlorat allt sitt vita. Nu är det lite mer liv där i efter flytten av de andra räkorna. Dem har varit betydligt färre där och misstänker det bero på att siameserna kanske är kvicka nog att sno de små räklingarna så de är färre som blir vuxna än i hallen. Och kanske dem med mindre vitt har haft lättare att klara sig som små.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

5ara
2020-09-14, 11:50
#9

Vad gäller lagen i Sverige finns inget som säger att man inte får skicka ryggradslösa djur så om man väljer att göra det så är det inget lagbrott med andra ord.

Däremot har Posten som regel att man inte får skicka levande djur med dom (undantaget bin och lite andra djur) men det struntar uppenbarligen de flesta privatpersonerna i. Med breathingbag, frigolitisolerad låda fylld med ihopknölat tidningspapper och något att hålla fast i verkar räkor klara det fint så länge temperaturen inte är väldigt låg eller hög.

Maleficum
2020-09-14, 12:14
#10

#9: Juste, det är så det är :)

Mina första råkor kom i en pet-flaska med lite växter i :P Som tur är funkade det bra då. Men även om jag skulle haft ordentliga grejer att skicka dem med tror jag ändå inte jag skulle vilja skicka. Då tar jag nog heller det personliga mötet (eller lämnar dem hos mamma och pappa så dem kan hämtas där :P).

Sen tycker jag prissättningen är svår när man ska sälja, har ju funderat på att även sälja några trinidader men kan inte klura ut hur mycket jag ska sälja dem för i såf fall så det blir aldrig av.

Och nu känner jag mig super negativ och bara ser massa problem :P

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

5ara
2020-09-14, 12:44
#11

Du får väl tänka lite på det helt enkelt men jag kanske skulle testa med 25:-/st och se vilket gensvar man får. Om det är många som vill ha kan du höja priset 🙂 det blir så klart en betydligt mer begränsad marknad om man inte skickar men att slänga ut ett inlägg på FB är inte så energikrävande tänker jag.

Maleficum
2020-09-14, 13:41
#12

#11: Att lägga på FB är nog extremt energikrävande när man inte har FB :P Men kan se om kanske mamma kan fixa det isf.

Tack för en prisidé! Får fundera lite mer på saken.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-09-14, 15:25
#13

Sätter såklart en fena här :)

Tycker räkor är jättetrevliga. Har bara två större akvarium just nu, så det är inte så lämpligt med räkorna, men ett gäng amano skall jag införskaffa.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
zombivarg75
2020-09-15, 08:38
#14

Tycker dina räkor är jättefina.
Hoppas att jag också kan ha räkor längre fram, just nu ser det lite mörkt ut på den fronten.
Roligt att läsa och följa din tråd.

Maleficum
2020-09-15, 12:59
#15

#14: Tack :) Älskar mina räkor! Även om de inte är "perfekta" efter de olika graderingarna de brukar delas in i. Föredrar lite mer variation än att alla ska se precis lika ut.

Hoppas du kan klura ut vad som behöver fixas hos dig så räkorna ska kunna trivas för de är verkligen roliga små djur att sitta och studera!

Själv har jag vanligt hederligt "Stockholms" vatten (eller antar vi har det där jag bor :P) och hade aldrig problem med mina körsbär heller när jag bodde i Skåne (Landskrona).

Nu dök det bara upp en tanke i huvudet också om hur det skulle funka med regnvatten? Om man nu bara har ett bra sett att samla upp det på (och får tillräckligt med regn för att kunna göra vattenbyten).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

5ara
2020-09-15, 13:10
#16

Vad intressant att de funkade bra i Landskrona för Zombievargens del! Om jag inte är ute och snurrar är det samma vattenverk som försörjer både Landskrona och Höganäs vilket innebär att det borde vara något annat än vattnet som ställt till det.

Maleficum
2020-09-15, 13:28
#17

#16: Om det inte blivit någon förändring i vattnet sen jag bodde där (är ju 10-11 år sen jag flytta därifrån). Hade bara körsbärsräkor då så vet inte hur det funkat med crystal räkorna.

Mina svarta crystal kommer från min kompis som fick med ett gäng när hon köpte sitt dåvarande akvarium. Sen inhandla jag röda från affären (de hade rea på dem då) och hade dem först i separat akvarium men kom på nu (när det börjat diskuteras så mycket räkor) att de flesta av dem tyvärr dog av ganska fort. Tror jag hade kanske tre kvar när jag bestämde mig för att flytta dem tillsammans med några svarta till ett annat akvarium (och då började även de vita dyka upp). När jag fick överta alla kompisens fiskar (när hon la ner sitt akvarium) såg jag till att ha de ursprungliga svarta räkorna helt separerade i ett kar och i de andra karen så får de gå blandade.

Något jag också märkte var att crystal räkorna lyckades konkurrera ut mina körsbärsräkor och från att ha haft massor i mitt stora sovrumskar så hade jag nästan inga kvar när jag flytta dem till ett mindre akvarium där de får gå själva. De börjar sakteliga öka på sig igen som tur är (fick även några enstaka i annan färg än röd från kusinen när jag fick överta deras akvarium). Så nu kommer jag nog alltid ha ett akvarium med enbart körsbär och bara ha blandat i nåt kar när de börjar bli för många och man kan flytta några.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

zombivarg75
2020-09-15, 16:04
#18

Så som jag ser på vatten värdena nu, dom jag har nu med Höganäs vattnet, så tror jag att crystal räkor skulle gå bra.
Jag hade husets vatten, dvs hårt 8 och höga GH, KH, då jag köpte 2 crystal räkor. Så jag tror det va det som tog dö på dom. Men nu ska jag inte skriva ner din tråd.

Jag gillar verkligen att du har dina crystal blandade och det har gjort att jag fått upp ögonen för just crystal. Få se hur andra färger kommer fram genom den blandningen är riktigt roligt att se. Man behöver ju inte ha perfekta räkor i alla karen. Det är ju roligt att mixa lite och se vad som kommer fram i färgerna.

Maleficum
2020-09-15, 22:14
#19

Försökte fota lite fiskar idag. Går inte så superbra med min mobil och kvicka fiskar.

Har också märkt att min äldsta Siames har börjat se lite mager ut trots att han äter ordentligt. Misstänker det är åldern (vet inte exakt hur gammal den är eftersom det är en blandning av mina gamla, kusinens och kompisens från två olika omgångar).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-15, 22:15
#20

Det underlättar ju inte heller när rutorna är fulla med alger! Dock blir det häftiga mönster i algerna efter snäckornas framfart så ibland känns det nästan lite tråkigt att ta bort dem.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Annons:
Maleficum
2020-09-15, 22:16
#21

Försökte få en bild på ena endler hanen, av nån anledning verkar det bara vara två vuxna hanar bland alla honorna. Såg nåt yngel som ser ut att bli hane så det är ju tur så inte stammen helt dör av bara för att det inte vill bli några hanar.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-15, 22:18
#22

Fisksoppan i sovrummet. Verkar som jag har två honor och fyra hanar bland fembands barberna. Verkar dock bara vara en nätbarb kvar tyvärr. Tycker så synd om henne. Det värsta med att ha stimfiskar tycker jag, när man inte vill ha fler och det bara blir någon enstaka kvar.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

fluffis
2020-09-16, 09:07
#23

Vad kul att få se foton! Vad fina siameserna är. Mönstret på rutan är jättehäftigt! Vad är det för fiskar? Fembandsbarberna är fina också. Verkar som om jag favoriserar barber :) Ja, det blir ju så med stimfiskar ….

5ara
2020-09-16, 11:20
#24

Åh, vilka fina bilder du fått! Fiskar kan verkligen vara supersvåra att få bra bilder på. Scalarer undantaget (enligt mig); riktiga linslöss och inte särskilt snabba.

Ja, det verkar inte helt ovanligt att en stam av räkor konkurrerar ut den andra ifall man har två olika sorter ihop. Bra att du verkar ha löst det 🙂

Visst kan man samla regnvatten om man har möjlighet till det 🙂 Det bästa är i så fall om man kan undvika att det har runnit någon olämplig väg innan det samlas upp. Om man samlar från taket får man se till att det inte finns något dåligt på vattnets väg ner.

Draknästets_Reptiler
2020-09-16, 12:29
#25

Jättefina bilder.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-09-16, 13:22
#26

#23: Siameser har alltid varit en av mina favoritfiskar och har nästan alltid funnits såna hos mig!

Det är endlers honorna som kikar fram på alg bilden :) Riktiga överlevare! Var några av de 20 yngel som överlevt när brorsans akvarium helt kraschade sommaren 2018 och allt i det dog och blev superäckligt. Var först när jag skulle städa ur det som jag märkte några yngel simma runt i typ en mm vatten som låg ovanpå den geggiga ytan. Sen fick de flytta tillbaka till mig (då det var mina från början men de hade fått flytta till brorsan när jag inte hade nåt ledigt akvarium till dem efter flytten från Skåne).

Som yngre gillade jag alltid tigerbarber och brorsan hade ofta ett gäng. Tyvärr fick jag tag på en dålig linje sist jag försökte med dem och de blev ganska fort sjuka och dog trots alla försök att göra allt korrekt.

#24 Det kan jag hålla med om! De bästa fisk bilderna jag har var på mina scalarer! Dem var riktigt enkla att få foton på!

De kan ju föröka sig rätt fort så kanske inte så konstigt att en sort kan lyckas ta överhanden då. Kanske hade funkat bättre om jag varit medveten om det från början och kunnat hålla efter crystal räkorna lite. Men det funkar ju bra som det är nu.

Skulle nog funka bra då att samla från altantaket (plasttak), om bara regntunnan är ordentligt rengjort från början.

#25 Tack!

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-16, 22:09
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#27

Lyckades hitta en mindre elefantsnäcka i stora hallakvariet trots att jag trodde jag lyckats hitta och plocka upp alla sen länge. Nu har den fått flytta till sina kompisar.

Såg också att jag har iaf tre varianter av vita räkor (dock var alla inte så glada att vara med på bild). Gulvit, genomskinligt vit och rödvit.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

  • Redigerat 2020-09-16, 22:10 av Maleficum
Annons:
Maleficum
2020-09-16, 22:11
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#28

Såg några tjusiga posthorn också. Inte superstora än men ska nog låta dessa vara och så smått plocka bort dem i andra färger.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-16, 22:12
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#29

Några fler räkor.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-16, 22:13
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#30

Sen vill ju fiskarna gärna simma i vägen när man ska fånga räkorna på bild, inte alltid lyckat men ibland går det ändå att få till hyfsade bilder på de små trinidaderna där man kan se en skymt av deras mönster och vackra färger.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-16, 22:19
#31

Har rensat mer flytväxter och experimenterat lite med placeringen av LED listerna i vardagsrummet och fick till ganska bra drag i ljuset!

Än så länge har inga inga växter dött eller tynat bort sen ljusbytet. Ser till och med ut som att mossan börjat få lite tillväxt vilket vore fantastiskt för den har alltid tynat bort i detta akvarium (men frodas som sjutton i sovrummet).

Börjar klia i fingrarna att införskaffa en till uppsättning för sovrummet så får se hur länge till jag lyckas hålla mig. Ska försöka vänta lite till för att se mer av tillväxten i vardagsrummet.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

fluffis
2020-09-17, 08:11
#32

Wow! Vilka fina bilder på räkorna, särskilt de vita :) Gillar både räkorna och bilderna :)

zombivarg75
2020-09-17, 08:47
#33

Dom vita räkorna är ju jättefina, så roligt att dom kommer i olika nyanser och färgskiftningar. Så klart är dom övriga räkorna och fiskarna också väldigt fina. Har också haft röd/ rosa posthorn tidigare, dom har sin charm. Funderar på att skaffa blåa lite längre fram.

Vart va det nu ni beställde LED listerna någon stans? Svårt att hitta i flödet och kommer inte ihåg om det va din tråd eller någon annans tråd.

Maleficum
2020-09-17, 10:48
#34

#32: Tack :)

#33 Beställde dem från https://akvarieimporten.se/ var 5ara som rekommendera dem för mig.

Tycker det är super att de kommer i olika nyanser. Man kan ju tycka vit räka som vit räka men antar de får olika nyans beroende på vilka underliggande gener som finns (om de tex är röda eller svarta i grunden). Hade en ren rosa stam ett tag i lilla akvariet men nu efter att jag gjorde helt om det så hamna dem i de andra akvarierna istället så nu har jag bara blandat med rosa, bruna och blå.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Annons:
5ara
2020-09-17, 10:59
#35

Vilka superfina bilder du bjuder på! Kul!!!

Dina vita räkor är ju jättefina! Ser ut som en är golden bee och den med rött ser väl nästan ut som en red bolt?

Själv gillar jag soluppgångsfunktionen så pass mycket att jag kommer köpa en uppsättning till Sulawesi-karet. Kul att du också är nöjd 🙂

Draknästets_Reptiler
2020-09-17, 12:15
#36

Jättefina bilder :) Jag gillar din vildvuxna djungel 😍

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-09-18, 10:18
#37

#35: Kan tänka mig soluppgångs funktionen är häftig. Dock brukar mina akvarium tändas långt innan jag går upp så skulle missa det :P Även om man väl såklart skulle kunna låta dem tändas senare och släckas senare så är jag så invand med de "normala" tänd och släck tiderna (och det är härligt att vakna till ett redan tänt akvarium så man kan ligga och kika på fiskarna innan man går upp).

De kan säkerligen räknas till dem färgerna. Verkar ha flest golden (antar dem har "svart" bas eftersom svart är dominant). Den genomskinliga är väl lite mer mysterium hur den dykt upp och har nog inte sett någon mer men de är ju bra på att gömma sig också.

#36 Gillar det också även om det ibland känns som att fiskarna inte får plats :P

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

5ara
2020-09-18, 11:17
#38

Jag kommer inte se soluppgången i Sulawesi-karet, det ska gå igång tidigt. Anledningen är bara att jag inte vill chocka invånarna med starkt ljus. Nu när det börjar vara mörkt när ljuset tänds så märker jag att odessabarberna fortfarande har sin nattkostym på sig. Scalarerna verkar inte heller helt tillfreds med hur det smäller på med full styrka från becksvart. Kardinalräkor är skygga av sig så därför tänker jag att de också skulle gilla lite mer mjuk start av belysningen.

Karet med odessabarber och scalarer står mittemot Sulawesi så min plan är att låta soluppgången börja en timme innan det tänds i det större. Då hinner scalarer och odessabarber i alla fall se lite ljus innan deras egen belysning slår igång. Hoppas att det blir bra. Har alltid tyckt lite synd om fiskarna i ”morgonakvariet” när deras ljus slår på när det är helt becksvart ute. På nedervåningen startar belysningen på eftermiddagen så alla dom fiskarna hinner vakna till ordentligt innan ljuset går igång. Tycker också om att ligga och kika på fiskarna innan det är dags att sätta igång 🙂

Den genomskinliga tror jag bara klassas som crystal white; de har en hel del genomskinligt beroende på grad. Men jag vet inte…

Maleficum
2020-09-18, 13:59
#39

#38 Här brukar det oftast hunnit bli lite ljust innan akvarierna sätter igång förutom i sovrummet. Dock verkar de ha rätt bra koll på när ljuset går igång (eller så är de inte så fega) för de brukar inte reagera nämnvärt varken när ljuset går på eller av. De kan dock bli lite förvirrade och ser väldigt yrvakna ut om jag av nån anledning behöver slå på ljuset vid andra tider.

Men kan förstå det är en extra fördel om man har lite känsliga fegisar.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-18, 14:13
Förhandsgranskning av bild 1 av 5
Förhandsgranskning av bild 2 av 5
Förhandsgranskning av bild 3 av 5
Förhandsgranskning av bild 4 av 5
Förhandsgranskning av bild 5 av 5
#40

Mira har varit här inatt. Blev dock inte så mycket sovande för hon är så fokuserad på vad Kenzie gör så hon har ingen ro att ligga och sova.

Nu är hon dock rätt trött efter vår morgonpromenad (6km) där vi bla höll på att springa ner en stackars orm som låg och solade sig (trodde först det var ett svart rep).

Kenzie blev glad för allt grönt jag passade på att plocka åt honom.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Helena1978
2020-09-18, 16:51
#41

Mysigt med djur och du har ju ett helt underbart Zoo ;-)

Annons:
Maleficum
2020-09-18, 18:35
#42

#41: Tack :) Alltid gillat djur!

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-18, 19:04
#43

Med djur kommer mycket glädje men tyvärr även en del sorg.

Idag fick Artur och Guinevere återse sin vän Merlin i fågelhimlen. De tre fåglarna kom tillsammans till mig (alla uppfödda i Nederländerna och inköpte på zoo affär av tidigare ägare som köpt dem för användande till filminspelning) för lite mer än ett år sedan, tyvärr hade alla luftvägsproblem när de kom och efter lång behandling blev dem bättre (dock överlevde inte Merlin).

Nu hade de tyvärr fått tillbaka sina luftvägs problem (vilket tyder på dåligt immunförsvar) och istället för stressen av ny lång behandling (med daglig infångande, hantering och medicinering) fick de idag flyga vidare.

Tyvärr kommer även en (Oberon) av mina tre kvarvarande fåglar tas bort de närmaste dagarna då han troligtvis har hjärtproblem (hans ena bror, Atticus, dog av det) och inte klarar någon stress längre. Då han fortfarande är pigg så länge miljön är lugn får han spendera några fler dagar tillsammans med kvarvarande brorsan (Perun) och Baltazar (enda överlevaren av mina första räddnings kanarier).

Tyvärr är luftvägsproblem vanligt hos kanariefåglar (och flera av dem jag räddat har haft luftsäckskvalster när de flytta hit) och många är hårt avlade.

Bild från när Merlin, Artur och Guinevere satt i "sjukstuga" efter de flyttat hem till mig.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

5ara
2020-09-19, 09:39
#44

#39 Ja, det kan säkert vara olika mellan olika sorters fiskar och även individer 🙂

#40 Söta Mira! Så Kenzie är fortfarande så intressant att hon vill hålla sån koll på honom? Tjusig orm ni stötte på och Kenzies mathög var lyxig!

#41 Ja, det finns så klart en baksida med att ha djur… Så fint att du tagit hand om dom och gett dom ett gott hem.

zombivarg75
2020-09-19, 09:54
#45

Det är riktigt trist när djuren går bort, tyvärr är det en del av vårat liv i och med att vi vill ha djuren nära oss och hjälpa dom som inte fått så bra liv från början. Tycker du gör jättebra jobb med att rädda fåglarna, även om dom dör tidigt. När jag räddar något djur så tänker jag att detta djuret har i alla fall levt den sista tiden, månad, år, veckor, av sitt liv under bra förhållanden. Den har fått ordentlig mat, medicin och bra tillsyn/ kärlek, jag har gett den allt jag kan och lite till.

Själv har jag mest haft undulater, när det kommer till fåglar, både från uppfödare och räddade från dåliga förhållanden.

Draknästets_Reptiler
2020-09-19, 11:26
#46

Lyxmat och härlig promenad, kan livet vara bättre :D

Det är trist när djuren måste lämna :(

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-09-19, 12:26
#47

Kenzie är fortfarande superintressant tycker Mira! Behöver helt klart träna mer på dem tillsammans. Är tur att Kenzie är så hundvan och inte bryr sig speciellt när hon står och piper och muffar mot honom. Hon var nog lite extra distraherad denna gång för hon har precis löpt och verkar gått tillbaka lite i sinnet igen för hon betedde sig precis lika som första gången hon sov hos mig (precis innan sommaren så sov hon några nätter hos mig för andra gången och då gick det betydligt bättre). Hjälpte nog inte heller att Kenzie har haft en period där han absolut ska in och sova i sovrummet (vid andra tillfällen så struntar han helt i sovrummet).

Mamma och pappa kom och hämta henne sen och hon slockna direkt hon kom hem igen och sov som tusan så hon var nog rätt slut hon också!

Det är trist när de lämnar en, speciellt när det sker i förtid. Men de har haft så bra dem kan det under tiden de bott här, fått bo med kompisar i stor bur med gott om möjlighet att flyga runt och bra mat (och sommartid har de fått bo ute så de kunnat solbada vilket de älskar). Det känns genast så tomt också! Trots de kvarvarande fåglarna. Är mest orolig något ska hända senare så det bara blir en ensam kvar för jag har inga planer att införskaffa fler kanariefåglar (om ingen dyker upp som behöver bli räddad såklart för det har jag svårt att säga nej till). Har länge drömt att införskaffa Zebrafinkar igen (första art jag någonsin hade och en art jag alltid återkommer till) men de är betydligt mer aktiva (och kan vara lite mer aggressiva) och inte helt säkert de passar att ha tillsammans med kanariefåglarna.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-09-21, 16:46
#48

Man får väl hoppas att ingen av fåglarna behöver bli ensam. fast en kortare tidsperiod borde det väl gå ?

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Maleficum
2020-09-24, 16:39
#49

#48: Hoppas det också. Kortare perioder går ju bra, många påstår ju även att kanariefåglar klarar sig fint ensamma men tror de trivs bäst med sällskap eller åtminstone kan se och höra andra fåglar.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-24, 16:41
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#50

LED listen verkar funka fint i vardagsrummet. Mossan på botten som normalt sett brukar tyna bort (brukar lägga i en tuss när det behöver rensas i sovrummet) har börjat få lite ny tillväxt och börjat grönska lite! Man ser rätt tydlig skillnad på en bit som är på väg att dö och den som fått lite nytt liv!

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-24, 16:44
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#51

Älskar verkligen mina vita crystal räkor och lyckades fånga en bild på en i vardagsrums karet.

Sen har mina körsbär (och vad man nu kallar de mer viltfärgade jag har) börjat få massa ägg så hoppas på små räklingar snart! De har ju haft lite svårt att bli fler troligen då de ett tag gått med guppys och senare med kolglödstetrorna plus att jag över sommaren också hade problem med planaria i karet (som tur är verkar de helt borta efter att jag starta om hela akvariet).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2020-09-24, 16:51
Förhandsgranskning av bild 1 av 7
Förhandsgranskning av bild 2 av 7
Förhandsgranskning av bild 3 av 7
Förhandsgranskning av bild 4 av 7
Förhandsgranskning av bild 5 av 7
Förhandsgranskning av bild 6 av 7
Förhandsgranskning av bild 7 av 7
#52

Såg en liten intressant annons på blocket där någon sålda Guppy av arten Poecilia obscura. Kan inte påminna mig att jag hört om dem tidigare och började söka på dem. Tydligen en art som hittas i trinidad men, som med Guppy och endler så är de svårt att se skillnad på dem om man inte kollar på DNA men hittade på en tysk sida att obscura oftast enbart har 6 strålar i ryggfenan medan Guppy och endler oftast har 7 så såklart blev jag tvungen att försöka räkna strålar på ryggfenorna hos mina (då några av sökningarna visa fiskar som liknar mina vild guppys massor). Lättare sagt än gjort dock :P

Men lyckades få till några bilder där jag kunde räkna mig till enbart 6 strålar hos trinidaderna, mina endlers och slöjguppys däremot var inte villiga att bli fotade och märkte att det är väldigt svårt att se när de har lite färg på fenorna. Man skulle ju kunna fånga dem och räkna men tycker det känns onödigt stressigt om man inte ska flytta dem av nån annan anledning.

Så kan det kanske vara Poecilia obscura jag har? När jag fick dem så sa tidigare ägare det var vild Guppy från trinidad och obscura ska tydligen komma där ifrån.

De bästa bilderna jag lyckades få till på mina olika guppysar.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-09-24, 16:58
#53

#51: Vilken läcker färg på räkan på bild 1 :D

#52 WOW vad snygg den röda guppyhanen var 😍

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-09-24, 17:05
#54

#53: Räkorna har verkligen superläcker färg och guppyhanarna är inte så pjåkiga dem heller (även om jag bara har två slöjhanar just nu). Är originalfärgen på hanarna av de slöjguppy jag började med, tyvärr går mitt korsningsprojekt rätt långsamt (misstänker barberna snor en del av ynglen) då det inte är så många småttingar som växer upp och blir stora så har inte fått se än vad för häftiga färger som kan tänkas dyka upp när de korsas med mina endlers och trinidader.

Kanske dags att gräva fram ett av de små karen från boden och låta några honor yngla i det så jag har större chans att driva upp lite fler. Ytterligare något att fylla på önskeprojekt listan med.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-09-24, 17:15
#55

#54: Önskeprojekt - listan har en fenomenal förmåga att bara öka och öka och öka och öka ………..😜 😂

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Maleficum
2020-09-24, 17:38
#56

#55: Jag vet! Men det passar väl in bland alla mina guppys och räkor som bara blir fler och fler dem också :P

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-09-24, 17:43
#57

#56: Ja det gör det ju ;)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

5ara
2020-09-24, 21:39
#58

Jättesnygga bilder på vackra djur! Vad intressant ifall det är obscura du har ett gäng av 🙂

Den ”vita” räkan borde väl vara en Red Bolt? Så fin!

Nu tycker jag att det börjar märkas även på mina växter att de gillar belysningen.

  • Redigerat 2020-09-24, 22:15 av 5ara
Maleficum
2020-09-24, 22:25
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#59

#58: Skulle vara superskoj om det är såna jag har :) Men går väl aldrig att vara helt säker om man inte kunde skicka in för DNA test och om det ens skulle gå är det väl svindyrt.

Som sagt har de jag lyckats räkna ryggfensstrålar på varit 6 stycken.

Lyckades få ett okej foto på ena endlers honan (ung) och den ser ut att ha de sju strålarna. Lyckades även få en bild på en unghane som helt verkar sakna den röda färgen, ska bli spännande att se om det dyker upp när den blir äldre eller om det blivit en färg mutation igen bland mina endlers (de har alltid haft samma färg och teckning sen jag fick dem med undantag för en gång för flera år sen när en dök upp som var gul istället för röd, har dock inte dykt upp någon sån sen dess).

Hitta även ett gammalt foto taget i januari 2007, gissar att jag tog det i samband med att jag fick hem dem.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-09-24, 22:31
#60

Jättefina bilder. :D

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-09-24, 22:31
#61

Sen måste Kenzie få visa upp hur vig han är! Trots höftproblem och balans problem kan han göra kaninyoga på hög nivå!

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-09-24, 22:35
#62

😍

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Maleficum
2020-12-14, 16:42
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4
#63

Lite seg på uppdatering som vanligt :P Haft så mycket för mig med annat men nu kommer ändå lite bilder på räkorna i sina nya hem! De röda är i större lilla burken och de "viltfärgade" är i den lite mindre burken. De "röda" stora posthornen har fått flytta med de röda räkorna också så hoppas på fler rödingar!

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-12-14, 16:44
#64

Röda inslag i akvariumen är så snyggt tycker jag :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-12-14, 16:47
#65

#64: Ja det är det! Hoppas nu de trivs och snart blir fler! Och hoppas jag blivit av med den förbenade planarian också!

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-12-14, 16:52
#66

Håller tummarna :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-12-14, 16:58
#67

#66: Försökt med alla försiktighetsåtgärder jag kan komma att tänka på. Överdosera akvariet med medicinen som ska ta planaria (innan några invånare flytta in) samt även behandlat alla växterna innan de flytta in i karet och gruset har inte använts på länge utan legat ute i boden och fyllde på med nytt material till ytterfilterna. Sen efter några dagar så gjorde jag ordentligt vatten byte och lät stå några dagar till innan nytt vattenbyte innan jag våga stoppa ner räkorna.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2020-12-14, 17:01
#68

Har du försökt med "biologis bekämpning" ?

Jag fick planaria för nåt år sedan, och jag köpte in en grupp med Macropoder, det tog två dagar, så var all planaria puts väck.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2020-12-14, 17:14
#69

#68: Innan sommaren (i gamla akvariet) flytta jag dit några av mina Guppy hanar som höll efter dem. Men gjorde sen om i akvariet för att dela det i två för att kunna sortera räkorna och då dök det upp igen men hade så mycket småräkor så våga inte stoppa i några fiskar i det. Därför jag börja om helt igen fast med två akvarium denna gång.

Skulle helst ta det på biologisk väg men ska jag införskaffa nån fisk för det måste jag ju ha plats för dem någonstans senare.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Annons:
Draknästets_Reptiler
2020-12-14, 17:16
#70

Du har väl Endlers varför inte plocka ut 2-3 hanar och släpp ner i varje räkburk, och låt dem jobba bort planarian :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

5ara
2020-12-14, 17:28
#71

Tjusiga små rödingar!

Håller tummarna för att planarian är ordentligt utrotad och att både räkor och snäckor fortsätter att må bra 🙂

Maleficum
2020-12-14, 17:37
#72

#70: Nu finns det ju förhoppningsvis inga kvar i räkburkarna!

Har dock sett enstaka i sovrumsakvariet och i vardagsrumsakvariet. Satt i fälla och fånga några i vardagsrummet (där endlersarna bor) men fick inga i fällan i sovrummet (där det är mix av endler, trinidad och slöjguppy samt andra fiskar). I stora hallkaret (med trinidader) har jag däremot inte sett några (och där förökar sig posthornssnäckorna fortfarande i bra fart till skillnad från sovrummet och vardagsrummet där jag inte sett några nya små posthorn på länge).

Har minskat matningen i stora akvarierna så förhoppningsvis så försvinner planarierna därifrån på naturlig väg.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

5ara
2020-12-14, 17:39
#73

Ja, med så pass mycket små fiskar i karen kan de säkert få den sista knäcken genom att det matas mindre 🙂 om du har många små posthorn i stora hallkaret borde det väl inte vara särskilt mycket planaria där i.

Maleficum
2020-12-14, 17:51
#74

#73: Lite så jag tänkte :)

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: