Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Foder

Mata akvariefiskar med grönsaker

2014-11-27 01:26 #0 av: mimåne

Brukar du dela med dig av dina grönsaker till fiskarna? Till viss del kan man faktiskt göra det. Vi har en hel del tillgängliga arter inom akvaristiken idag som uppskattar ett grönt tillskott nu som då. För en del är det till och med livsviktigt för att överleva.

De mest kända växtätarna vi har bland medlemmarna på sajten idag är Ancistrus, otocinclus, räkor och snäckor.

Räkor och snäckor lever till största del av den biofilm som bildas på akvariets inredning och äter därför inga stora mängder grönsaker. Otocinclus och ancistrus har ett mycket större behov av grönsaker och det är viktigt att man tillför det regelbundet i kosten för att de ska må bra och hålla god kondition. Om de inte får det gröna tillskottet är de kapabla att ge sig på växterna och i värsta fall svälter de ihjäl.

Så vilka grönsaker kan man då ge dem och hur gör man? Det finns så mycket mer än bara den kända broccolin och gurkan! Nedan listar jag tips på vegetarisk föda, lite om innehållet, vem som gillar vad och hur man går tillväga. Tänk på att alla akvarium och djur är individuella, det som fungerar hos mig kanske är annorlunda hos dig. Var inte rädd för att pröva på något nytt!

Stjärnor

Broccoli

Broccoli är en väldigt näringsrik grönsak som förser fisken med mycket nyttigt. Innehåller rikligt med C-vitamin, men även mycket A-vitamin, K-vitamin, olika B-vitaminer, E-vitamin, järn, kalcium, kalium och fibrer.

Kokas genommjuk före användning. Broccolin flyter, trä den därför på en gaffel eller ett liknande föremål för att få den att sjunka. En grönsak som flyter omkring i akvariet blir svåråtkomlig för fisken.

Den här grönsaken hinner fiskarna hos mig äta upp över natten. Alla älskar de broccoli! Mycket populär grönsak bland våra fiskar som de allra flesta arter brukar tycka om. För räkor och snäckor är det här favoritgrönsaken. Köttätande fiskar som behöver ett grönt inslag i kosten smakar också gärna.

Stjärnor

Gurka

Trots att den är väldigt näringsfattig och består av hela 97% vatten så används den flitigt bland akvarister.

Hos fiskarna är den inte riktigt lika populär, en del äter medans andra ratar den helt.

Skalet äts ej och tas med fördel bort för att få optimal yta att äta på. Träs på föremål för att inte flyta.

Stjärnor

Squash/zucchini

Det här är ingen grönsak som är rik på näringsämnen men den innehåller en del c-vitamin och kalium. 

Fiskarna tycker att den här grönsaken är helt okej! Allra godast är den mjuka delen i mitten.

Precis som med gurkan kan den skalas och träs sedan på ett föremål för att inte flyta.

Stjärnor

Ärta

Proteinrik, innehåller även mycket fibrer som är viktiga för matsmältningen hos växtätare.

Ärta en favorit hos mina ancistrus som äter det med god aptit! Det tar inte länge innan allt är slut och några rester blir det inte. Mina räkor och snäckor är mindre övertygade.

Kokas först genommjuk. Skalet tas sedan bort och ärtorna kan stoppas ner i akvariet när de svalnat. Sjunker på eget bevåg. 

Stjärnor

Sallad

Det finns många olika sallader att välja mellan men generellt så innehåller de mer eller mindre av A- och B vitamin, karoten, kalium och protein. Sämst är isbergssalladen som är väldigt näringsfattig.

Välj gärna en mjuk och följsam sallad exempelvis Kruksallad. En del snäckor kan ha svårt att äta salladen om den inte är tillräckligt mjuk. Det är därför bra att försöka få till en ännu mjukare konsistens. Det kan antingen göras genom att knyckla ihop en bit eller att slå hett vatten över den som den låts ligga och dra sig i. Att låta den ligga i hett vatten gör att den hålls ihop bättre, knycklar man är det lätt att den går sönder. Salladen kan flyta och är lite svår att fästa på ett föremål för att få den till botten. Lättast är det att peta ner en del av salladsbiten i sanden eller lägga någonting på den som tyngd. 

Mina snäckor tuggar gärna på en bit sallad men det är ingen favorit bland de övriga växtätarna. Däremot smakar gärna köttätande fiskar med behov av små mängder grönt.

Stjärnor

Blad/babyspenat

Spenat är känt för sitt järninnehåll men innehåller även kalcium, kalium och magnesium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin.

För att få en mjuk konsistens knycklas ett blad ihop eller slås över med hett vatten. Behöver en tyngd som t.ex bottenmaterialet för att ligga stilla på botten.

Helt okej alternativ. En del fiskar tycker mycket om det men hemma hos mig fungerar det inte och blir liggandes orört i sanden.

Stjärnor

Morot

Morot innehåller olika karotenoider som förstärker fiskarnas naturliga färger. Är även fiberrik och tillför mycket A-vitamin.

Kokas genommjuk innan användning. Träs på föremål för att inte flyta.

Morot gillas av mina otocinclus och ancistrus. De sitter gärna fastsugna på biten länge och väl för att njuta av grönsaken. Det är ingenting som de har bråttom med att äta upp.

Stjärnor

Sötpotatis(skivan i bilden)

Liksom morot innehåller sötpotatisen mycket karotenoider men också en stor mängd c-vitamin, viktiga mineraler och fibrer. Även vanlig potatis är nyttig för fisken men innehåller inte samma karotenoider som sötpotatis. 

Kokas mjuk och träs på föremål för att inte flyta.

Likvärdig morot i uppskattningen hos fiskarna. 

Stjärnor

Brysselkål

Mycket näringsrik grönsak som bland annat innehåller en hel del protein och fibrer, viktig c-vitamin och järn.

Kokas genommjuk innan användning. Sjunker, men jag trär den ändå på föremål för att hålla den på plats.

Den här går hem hos mina ancistrus malar som fullkomligt älskar brysselkål. Även otocinclus och snäckor tycker mycket om grönsaken. Tillför jag den på kvällen är allt puts väck på morgonen!

Stjärnor

Vitkål

I vitkål hittar man mycket C-vitamin, men även mycket fibrer och kolhydrater. Ett mycket bra val om man vill bjuda på något näringsrikt.

Vitkålen är hård i konsistensen och behöver därför kokas mjuk för att fiskarna ska kunna äta av den. Koka den i ca 10 minuter och låt svalna innan du lägger den i akvariet.

Den är omtyckt av de flesta och äts snabbt upp.

Stjärnor

Räkmix (det gröna på botten)

Räkmix är ett foder akvaristen kan tillverka själv genom att mixa ihop en rad olika ingredienser enligt recept och frysa in. Innehåller bland annat grönsaker i olika mängd och sort beroende på vilken typ av fisk det är till för. Jag har gjort en egen variant som innehåller grönsaker som ärtor, spenat och persilja.

Räkmixen är en stor favorit bland alla mina växtätare. Ancistrus, otocinclus, räkor och snäckor. Alla äter räkmix med god aptit! 

Stjärnor

Hur mycket och hur ofta man ska ge grönsaker beror på omständigheterna. Viktigt att ta i beaktande är hur mycket mat som finns att tillgå i akvariet som t.ex Alger och hur ofta fodertabletter tillförs. Två gånger i veckan är en bra början och utgångspunkt.

Vad som är viktigt att tänka på innan man sätter igång och matar med grönsaker, är att maten inte bör ligga för länge i akvariet. Det kommer snabbt att ruttna och ge illaluktande, dålig vattenkvalite. Grönsaken kan ligga kvar i ett dygn men sen bör den plockas bort.

Tänk också på att alla grönsaker ska vara avkylda och inte serveras direkt efter kokning. 

Lycka till!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-11-27 16:07 #10 av: [Jens]

Suveränt mimåne! Underbar artikel och väldigt bra att detta kom fram för det behövdes. Många vet inte eller glömmer lätt bort att våra kära innevånare äter faktiskt grönsaker och njuter av det. Får inte glömma att berömma också de fina bilderna! Tummen upp

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-11-27 16:20 #11 av: [Tinitusan]

kanon =)

Anmäl
2014-11-27 16:32 #12 av: HeidiH

Toppen! Där fick man lite ny input och förslag! Väldigt fina bilder som sagt! :)

Anmäl
2014-11-27 19:05 #13 av: wille_wille

Bra artikel Minimåne Tummen upp

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

Anmäl
2014-11-27 19:09 #14 av: mimåne

Det glädjer mig att ni gillar arbetet, tack så mycket! :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-11-27 20:14 #15 av: Susedalens

Bra artikel, nu ska jag prova vad mina ancistrusar gillar i helgen.

Anmäl
2014-11-27 20:31 #16 av: Lilolizeit

Blev kanonbra mimåne! :) Mycket bra tips, ska testa moroten nu i dagarna.
Måste också tillägga att det ser väldigt gott ut. Haha

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2014-11-27 21:15 #17 av: Rovfisk

Suveränt:D

Har fått massa jättebra tips som jag skall prova på mina kinkiga malar och snäckor :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2014-11-27 21:19 #18 av: sauk1

Bra artikel!

Även om det inte är en klassisk grönsak får väl ändå den bland räkor mycket populära nässlan nämnas också?

Anmäl
2014-11-28 05:19 #19 av: [Jens]

Jasså sauk1. Så de gillar nässlor? Så om man plockar färska nässlor så kan man frysa in dem och ge dem vintertid? Jag har en hel del nässlor i närheten för vi brukar göra nässelsoppa utav det.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-11-28 07:05 #20 av: VSK

Kanonjobbat med tråden. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2014-11-28 07:13 #21 av: usvead

#14 Kan du inte skriva ner ditt recept på räkmix och hur du blandar?

Anmäl
2014-11-28 10:09 #22 av: YellowKiwi

Bra artikel mimåne!

Ska testa vad som är poppis hos mina kräsna ottosar Tummen upp

Anmäl
2014-11-29 19:20 #23 av: Ehal

Jag brukar mata med grönsaker, men brysselkål och sötpotatis var nytt för mig att man kunde ge. 

Kan meddela att brysselkål var en hit här. Dock kommer jag nog även fortsättningsvis bara ge det kvällen innan vattenbyte. Det luktade apa. och skräpade ner en del.

Anmäl
2014-11-29 20:04 #24 av: mimåne

Tack snälla ni för att ni gillade arbetet jag gjort med artikeln :)

sauk1, nässlor har jag hört om och du har rätt i att de skulle passa att ha med här. Tyvärr har jag aldrig testat det själv och när artikeln gjordes hade jag heller inte möjlighet till det. 

usvead, här kommer mitt recept på räkmix lämplig för växtätare.
500g gröna ärtor
250g hela räkor med skal
100g förvälld spenat
30g fryst persilja
7-10 musslor. De musslor jag använder är små så jag brukar ta några fler.
15ml askorbinsyra
15ml spirulinapulver
50-75ml agar-agar, kan bytas ut mot 4-5 gelatinblad istället. 

Jag låter inga av de frysta ingredienserna tina helt utan mixar dem halvfrusna i omgångar en matberedare. Länge och väl tills allt är en fin massa. I med askorbinsyra och spirulinapulver och mixa en stund till. Sen blandar jag i agar-agar eller gelatinblad enligt instruktioner och fryser in allt :)

Ehal, vad roligt att du ville pröva på brysselkålen. Du säger att den skräpade ner mycket, det borde den inte göra och därför misstänker jag att du har kokat den längre än nödvändigt. Om du tänker på hur brysselkålen ser ut så är bra utformad för att inte skräpa ner då kålbladen ligger ovanpå varandra. Pröva att inte koka den lika länge nästa gång utan bara tills den blivit lagom mjuk, inte överkokt :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-11-29 20:25 #25 av: Ehal

 Mimåne - jag googlade på koka brysselkål och då stod det 7 - 10 min så kokade sju. Den var mjuk men fast. Däremot så som sagt den var väldigt populär, och den mesta nedskräpningen var nog när botten kokade av siamensis, pansarmal och ancistrus som ville äta samtidigt allihop, jagade iväg varandra etc. Att de då rörde loss bitar av just kålblad. Den hade nog inte skräpat om de stillsamt legat och sugit/gnagt på den. 

Anmäl
2014-11-29 20:29 #26 av: [Jens]

Måste verkligen köpa brysselkål och prova själv! =) Återigen en superbra artikel!

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-11-29 20:34 #27 av: mimåne

Det låter märkligt Ehal för jag har också mycket "liv" i mitt akvarium kring maten men här skräpar det inte ner något. Köpte du fryst eller färsk?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-11-29 21:58 #28 av: usvead

#24 Tack för receptet! En fråga, vanliga musslor på burk, och i vatten?

Anmäl
2014-11-29 23:36 #29 av: Ehal

Mimåne - köpte färsk

Anmäl
2014-11-30 10:37 #30 av: Rovfisk

Mycket bra tips i en toppenbra artikel Skrattar

Skall köpa brysselkål sj'älv och prova m,ed till mina fiskar. undrar om Snäckorna gillar det ? Vilket är bäst ? Färsk eller fryst ?

#24 Jag kopierade texten till räkmixen och lagrade i min dator. Hoppas det var okej :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2014-11-30 16:51 #31 av: mimåne

Färsk brysselkål har jag använt. Fryst brysselkål kan faktiskt vara dyrare, den färska är så billig redan som den är. 7-9kr ungefär.

Musslorna kan man köpa frysta. De kostar inte så mycket och så slipper man saltlagen de ligger i på burk.

Jajamän ni kan kopiera och använda receptet hur mycket ni vill! Fiskarna kommer älska det :) Mina räkor tycker jätte mycket om den här räkmixen. Det ser så roligt ut när de springer för livet emot maten, kramar om en stor klump och så skyndar de sig därifrån med den. "Den här maten är miiin!"

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-12-01 08:32 #32 av: sauk1

#19 Låt nässlorna torka. Sen kan du ta fram dem och koka kort i vatten. Vad jag hört. Själv plockar jag färsk på sommaren, kokar kort och ner i karet.

Anmäl
2014-12-01 12:31 #33 av: Rovfisk

#31 Tack för tipset med brysselkålen :) Skall köpa nästa gång jag åker till affären :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2014-12-01 19:31 #34 av: kasse71

Hej bra inlägg. Men kan inte fiskarna äta i hjälsig jag har hört mång som har sagt det

Anmäl
2014-12-01 20:20 #35 av: [Jens]

#34 Du får ju mata fiskarna med måtta, precis som du gör med vanligt foder. =)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-12-01 21:20 #36 av: kasse71

Ok kan man ge bådeoch alla fiskar äter kanske det inte kan man ge det till malawi har hongi hane som inte färjatt ut sig redigt kanske funkar med morot

Anmäl
2014-12-05 15:17 #37 av: mimåne

Hej kasse71!

Jag tror inte att din malawi kommer att äta grönsaker. Vill du försöka pigga upp färgen på fisken kan du göra det genom en räkmix som innehåller karotenoider från t.ex morot samt spirulina som kan hjälpa till med färgen. Räkmix kan malawi äta men följ ett recept för köttätare.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-12-19 14:33 #38 av: [Quasadin]

Vet inte om jag får lägga upp en bild hära, men min ancitrus älskar verkligen skalade ärtor! Så kul å se :-)
Väldigt dålig bild då den är tagen med mobilen, sorry :)

Anmäl
2014-12-19 16:07 #39 av: mimåne

Självklart får du lägga upp en bild! :) Det är bara roligt att se att det var så omtyckt. Oj vad hen måste må gott i magen nu :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-12-28 13:32 #40 av: kasse71

En fråga till funkar röda mygglärver

Anmäl
2014-12-28 21:23 #41 av: mimåne

Röda mygglarver är kött och fungerar därför inte som vegetarisk föda.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-01-04 19:11 #43 av: deniss79

Bra inlägg

Guppy verkar gilla zucchini

Anmäl
2015-01-05 12:33 #44 av: JennieUtanQ

Brukar ge mina ancistrus malar morötter vilket dom är på nästan direkt jag lägger i en :) provade även gurka men morot var nog favoriten :) jätte bra inlägg! :)

Anmäl
2015-01-08 22:19 #45 av: Sumsar99

Som ni kan ser här så gillar min ancistrus hane också grönsaker. Tack för tipset med att mata de med grönsaker.

Anmäl
2015-01-08 22:32 #46 av: mimåne

Vad roligt att det är så uppskattat med grönsakerna! Mycket trevligt att få se bilder och resultat av provsmakningen.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-01-09 12:41 #47 av: Sarah E

Matar mina med ärtor (kokta, skalade) och broccoli. Det uppskattas av alla i karet.

Anmäl
2015-01-09 12:42 #48 av: Sarah E

Kokt broccoli då förstås....

Anmäl
2015-03-16 01:13 #49 av: Maleficum

Min bror brukade alltid ge frysta ärtor till våra fiskar när jag var yngre utan att koka dem. Han bruka också stoppa ner fryst spenat (dem man köper i små kuber). Inte direkt någon grönsak men han gav havregryn ibland också.

På gymnasiet bruka vi ge pacusarna upptinad ärtblandning (sån med majs och vad det mer brukar vara i). Minns inte om vi gav det till de andra fiskarna eller inte.

Mina fick kokt broccoli en hel del förut för mina förra kaniner älskade det, själv äter jag det inte och min nuvarande kanin vill inte ha så var ett tag sedan sist. Annars är jag dåligt på att ha (och själv äta) grönsaker hemma. Får försöka bli bättre på det. Morot har jag ju mängder av eftersom hundarna äter det i massor.

Får komma ihåg att dem kan äta nässlor för det är en av de saker jag torkar till kaninen inför vintern. Finns det annat "ogräs" man kan ge? Typ kirskål?

Hur är det med att ge frukt? Har för mig jag läst någonstans att man kan ge bla äpple och päron?

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-03-22 22:50 #50 av: sunbeam111

 Tack för tipsen....,mina Ancistrusar blev helt tokiga i zucchini. Vinkar

Har provat en det andra grönsaker också. men detta blev helt klart favoritenSkrattar

Anmäl
2015-03-23 09:32 #51 av: mimåne

#49 Nässlor har jag hört att man kan göra till fiskarna men tyvärr har jag ingen erfarenhet av det och tog därmed inte med det i artikeln. Kanske att jag till nästa säsong prövar på det och skriver in det i artikeln också. Tyvärr har jag inte hört talas om något annat i växtväg som vi kan plocka från naturen och ge till fiskarna. 

I de flesta artbeskrivningar kan man läsa om kosten och då kan det t.ex stå att arten i fråga gillar grönsaker men jag har personligen aldrig stött på en rekommendation om att ge en fisk frukt. 

#50 Vad roligt att du hittat en favorit åt dem. Zucchini som är så gott att äta själv också :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-06-15 12:30 #52 av: Casper

Morot, ärtor och brysselkål ska kokas? Går inte att ge rått? Varför, i så fall?

Anmäl
2015-06-15 12:44 #53 av: Maleficum

Brysselkål kan jag tänka mig kommer lukta en hel del (som broccoli kan göra) men jag har gett frysta ärtor utan att koka (men försöker skala dem för annars blir skalen ofta kvar) och har gett råa morötter också (men blir väl bara ett fåtal fiskar som kan äta dem då de är så hårda).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-06-15 14:06 #54 av: mimåne

Att man kokar grönsakerna före de ges är helt och hållet för att de ska bli mjuka och lättare för fiskarna att äta. Okokta är grönsakerna hårda och de flesta fiskar kan inte äta dem då.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-06-17 17:26 #55 av: Casper

Ok, då är jag med! Tummen upp

Anmäl
2015-06-18 17:19 #56 av: [Allanboysen]


Vilken bra text! :D

Fast vet inte om mina fiskar gillar det, jag har några guppisar, ett litet stim tetror och en liten, ål. (det är ingen ål, den hade ett väldigt kruxigt namn men den ser ut som en ål och är ca 3-5 cm lång.)

Vad gillar guppisar och tetror? Har hört att man kan ge vitt bröd och banan. :)

Anmäl
2015-06-19 09:12 #57 av: [Jens]

Mina guppy älskar broccoli ! Koka dem först och ner i akvariet.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-06-19 15:52 #58 av: [Allanboysen]

Testade, dem såg bara helt vettskrämda ut, och simmade en stor omväg runt den haha. Galen

Anmäl
2015-06-19 16:33 #59 av: [Jens]

#58.. vänta ett tag. Låt broccolin ligga kvar åtminstone 6 timmar innan du tar upp den. Kokade du den först?

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-07-22 23:13 #60 av: Roxivia

Älskar det här inlägget! Jag har läst på lite och det värkar lite som om några fiskar i mitt akvarium har brist på A-  vitamin, så jag tänker pröva att ge dom lite morötter och se hur det går!

Men jag har en liten fråga... 

Vad är det för metall krok du använder för att hålla fast maten? Jag menar är den gjort i någon speciell metall? Jag är bara lite rädd för jag vill inte ploppa i vad som helst i mitt akvarium. Får idé

Anmäl
2015-07-22 23:19 #61 av: [Jens]

Det ser ut som en visp för att knåda deg ? Degkrok tror jag de heter... Dessa är i rostfritt stål och du kan använda t ex en gaffel också utan problem.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-07-22 23:37 #62 av: Roxivia

#61 Tack för svaret! Vinkar

Anmäl
2015-07-23 13:37 #63 av: mimåne

Jens du har alldeles rätt, det är en visp, eller en s.k degkrok :) De följde med när vi köpte vår elvisp men jag använder de aldrig. Istället för att låta de ligga i en låda får de nu fungera såhär :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-07-23 13:50 #64 av: Lillyrod

Lättkokt vitkål ger jag mina fiskar ibland. Mycket populärt hos både ottosar och snäckor. Rik på c-vitamin.


Anmäl
2015-09-27 22:46 #65 av: mimåne

Nu är artikeln uppdaterat med ett nytt grönsakstips!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-10-08 02:14 #66 av: komigentammie

Toppen Skrattar

Anmäl
2015-10-31 14:14 #67 av: kasse71

Tror du inte man kan plocka maskros blad och ge dom vi kan ju äta dom så då borde väl fiskarna också kunna äta det.

Ps jag har smakat det en gång det smakar riktigt bittert inget jag rekomenderar men det är mycket nyttig grönsak så de borde vara bra

Anmäl
2015-10-31 14:31 #68 av: [Jens]

Intressant kasse71 och jag har ingen aning om det fungerar. Man brukar koka t ex salladsblad och koka maskrosblad? Hur blir de efter det? Har du googlat om man kan ge fiskar uppkokade maskrosblad?

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-10-31 14:54 #69 av: kasse71

Jag tror det går att ge dom den rå faktiskt bladet är ju så mjukt så det borde funka och när man kokar växterna så försviner många mineraler och annat som är nyttigt i grönsakerna

Anmäl
2015-10-31 19:17 #70 av: mimåne

Jag har hört talas om, kasse71, att det ska gå att ge fiskarna en del grönfoder från naturen t.ex maskrosblad och nässlor. Det här är tyvärr ingenting jag prövat på och har erfarenhet av och därför finns det inte med i artikeln. Det är däremot bra tycker jag att sådana tips kommer upp här i kommentarsfältet för den som är nyfiken att prova.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-10-31 21:10 #71 av: kasse71

Det här har fått mig in på att prova om dom tycker om det jag tror att dom kommer att tycka om det jag updaterar med mer info om hur det går
Om ni vill såklart

Anmäl
2015-10-31 21:29 #72 av: mimåne

Ja du får väldigt gärna uppdatera om hur det går och vad fiskarna tyckte om det.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-10-31 21:52 #73 av: kasse71

Ok då gör det

Anmäl
2015-11-03 20:46 #74 av: surikatflicka

Jättebra artikel mimåne! Mina Ottos fattade inte grejen med morot. Jag vågade inte ha kvar längre än ett dygn, så får försöka med nåt annat. Ungefär hur ofta ska man ge grönsaker?

Anmäl
2015-11-04 13:23 #75 av: mimåne

Tack surikatflicka! Vad roligt att du gillade artikeln och att du försöker hitta något gott till dina ottosar. Hur ofta man ska ge dem mat är en svår fråga, då det finns olika mycket mat att äta för dem i varje akvarium. I ett algfylld akvarium vill man kanske ge mer sällan för att de ska äta upp så mycket alger som möjligt men finns det få av dem behöver man ge grönsaker oftare. Jag tycker att man kan utgå från att ge grönsaker 1-2ggr i veckan och utöver det någon algtablett här och där om de äter det. Lycka till!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-11-04 20:13 #76 av: surikatflicka

Tack mimåne! Vilken sorts algtablett rekommenderar du?

Anmäl
2015-11-04 20:43 #77 av: mimåne

Har du andra fiskar som äter av algtabletterna?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-11-08 12:08 #78 av: surikatflicka

Nej just nu går där bara ottosar. Jag köpte inga algtabletter eftersom att hon i djuraffären sa att det absolut inte behövdes

Anmäl
2015-11-08 12:14 #79 av: mimåne

Vad hade hon i djurbutiken för motivering till det?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-11-08 12:18 #80 av: [Jens]

Grr för djurbutiker.. blir så less på så okunnigt folk men ändå förvånad att de inte ville sälja? Kunde de inte lika gärna ha sålt ändå så blir det ju bra försäljning ;) *evilgrin*

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-11-08 12:21 #81 av: surikatflicka

Att jag har relativt mycket alger och det inte behövs. Dumt av mig att gå på.Men nu ska här testas med vitkål♥

Anmäl
2015-11-08 12:25 #82 av: surikatflicka

Hon tänkte väl att hon skulle vara snäll och inte lura av mig pengar. Men nu blev det ju bara jobbigare, affären ligger en bit härifrån, så det är ingen liten promenad bara

Anmäl
2015-11-08 13:14 #83 av: mimåne

Håll gärna koll på dina otocinclus. De ska ha en rund tjock mage. Märker du att de börjar bli slanka så köp fodertabletter.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-11-08 13:51 #84 av: surikatflicka

Ok, tack. De ser nästan lite ut som om de har en oval på magen, supergulligt♥, det riktigt syns att den står ut, förlåt för kapni g av tråd

Anmäl
2015-11-08 13:57 #85 av: surikatflicka

En av dem kanske är lite smal?

Anmäl
2015-11-08 13:59 #86 av: surikatflicka

Vitkål som inte hittats, än..

Anmäl
2015-11-08 14:00 #87 av: surikatflicka

Anmäl
2015-11-08 14:01 #88 av: surikatflicka

För de är upptagna av att spegla sig

Anmäl
2015-11-08 14:01 #89 av: surikatflicka

Anmäl
2015-11-08 14:03 #90 av: Lillyrod

Det är vattnet som gör att det ser ut som en spegel. De ser ut. Har du kokt vitkålen? Annars är den för hård för dem att äta ; )


Anmäl
2015-11-08 14:23 #91 av: surikatflicka

Japp, tio minuter i grytan

Anmäl
2016-02-16 11:41 #92 av: Sofi_79

Blomkål funkar det med? Tänkte fråga innan jag testar. Tacksam för svar.

Anmäl
2016-07-31 22:48 #93 av: Scilla

Funderar bara lite på hur man ska kunna mata räkorna utan att få snäckinvasion som följd...

Anmäl
2016-08-01 10:43 #94 av: mimåne

Har du snäckor i akvariet med räkor Scilla så kommer de äta varandras mat nästan oavsett vad du ger dem för födaGlad

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-08-01 14:04 #95 av: Liten boll

Mina snäckor äter även skalet på gurkan. Potatis går kanon bra hem. :)

Anmäl
2016-08-02 16:09 #96 av: mimåne

Så roligt att höra Liten boll! Glad

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-08-04 07:04 #97 av: Liten boll

Potatisen föredrar mina rå. Sen ger jag även tomat.

Anmäl
2018-04-17 12:31 #98 av: Galaxy86

Häftigt? Hur gör man räkmix?🤔

Akvariefiskar !! Pokémon och My little Pony !!
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.