Annons:
Läst 45 ggr
spt
2023-01-01, 21:04

lampa till sötvatten-växter?

Hej hej

Jag kan ingenting om lampor och blått/rött/vitt ljus, lumen, watt osv osv.

Kan ni förklara vad det är jag ska ha till sötvatten-växter?

Jag vill inte att useendet på ljuset ska se blått ut (tror inte det är fint på sötvatten växter utan bara i salt-kar)

Är ute efter något väldigt billigt, max 500kr. Vet att det antagligen blir svårt att hitta nått men kanske finns nått på mellandagsrean.

Mitt akvarium är 60cm långt

Annons:
fluffis
2023-01-01, 21:25
#1

Det är jättesvårt att svara på generellt vad man "ska ha", "behöver" osv eftersom det är så individuellt vad som funkar. Några tankar som jag har själv har är att om man är nybörjare (om du nu är det) så är det bäst att börja med en lite enklare lampa som inte är så stark. Det blir nämligen lite mer att hålla koll på och man får lättare alger ju starkare lampan är. När man sen lär sig mer så kan man köpa dyrare och starkare lampa om man har behov för det.

Ett annat tankesätt är att köpa en lampa där ljusstyrkan och färgtemperaturen är justerbara, men de är förstås dyrare.

Vad gäller färgtemperaturen så brukar man säga att 6500 Kelvin motsvarar dagsljus och brukar fungera bra för fiskar och enkla-medelsvåra växter, plus att det ser snyggt ut.

Det finns säkert nåt som är billigt på Amazon men själv handlar jag inte där för att jag inte vill lämna ut mitt bankkortsnummer.

https://godhemszoo.se/ har en del premiumprodukter men även några riktigt billiga lampor som t.ex. denna: https://godhemszoo.se/produkt/ledbelysning-pacific-24-led/
Den har jag själv till mitt 30-litersakvarium så den är nog lite för liten på ditt akvarium dock.

https://www.cyberzoo.se/ har bra utbud och hyfsade priser, prova kolla där.

Ledbelysning 10w med 24 vita lampor 38 volt med fäste för akvarier med lodrät kant. Ipx7 klassad, dvs ej dränkbar men tål att användas på akvarier utan täckglas.
spt
2023-01-02, 21:48
fluffis
2023-01-03, 18:09
#3

#2:
22 W är ju ganska mycket så det verkar inte vara någon dålig lampa :) Jag hängde inte med på hur den bytar färgläge men i vilket fall som helst så lär växterna gilla 7500-8000 Kelvin. Är du väldigt intresserad av växter?

Upp till toppen
Annons: