Annons:
Läst 419 ggr
Michaela98
2020-09-08, 11:44

Starta 20L Nano akvarium

La tidigare upp detta på akvarieräkor här på iFokus men söker mer roliga tips även här!

Hej! Jag har blivit helt förtrollad av akvarieräkor och införskaffat mig ett 20L Nano kar som jag håller på att starta upp. Jag har läst på om olika sorters räkor och funderade på att börja med körsbärsräkan som första räka i akvariet?

Just nu är det 23 grader i akvariet, mörk sand på botten och rötter samt några roliga växter att gömma sig i. Ska också införskaffa mig en "moss" boll? Har hört att räkor gillar sånt?

Jag vill gärna ha någon mindre form av tetra med räkorna, men inte en fisk som gör de stressade. Vilka tetror skulle ni rekommendera?

Vilka snäckor går bra ihop med körsbärsräkan?

Hur mäter ni bäst värdena och PH i akvariet? Får man korrekt information med "stickor"?

Hur många körsbärsräkor kan man ha i ett 20L kar och vilka andra typer av räkor går dem ihop med?

Jag vill såklart att mina små räkor ska få det bästa nya hemmet, har ni tips eller tankar så dela gärna med er!!

/ Michaela

Annons:
5ara
2020-09-08, 12:13
#1

Välkommen hit och vad kul att du är i startgroparna med ett litet akvarium! Att börja med den relativt tåliga körsbärsräkan låter som ett bra val 🙂

Mossbollar har ett missvisande namn och består av en alg som heter Cladophora. Jag avråder ifrån sådana då de i flera fall har lett till problem på grund av att algen sprider sig från bollarna. Jag rekommenderar då hellre riktig mossa.

20 liter är för litet för fiskar. Jordbruksverkets rekommendationer säger att fiskar inte ska hållas i mindre än 40 liter. Personligen tycker jag att en Kampfisk kan funka i 30 liter men mer aktiva fiskar som tetror och rasboror tycker jag ska ha minst 40 liter.

Den enda snäckan jag kan komma på som bör undvikas är helena-snäckor som kan ta räkor. I ett så pass litet akvarium går även alla större sorters snäckor bort då de behöver mer yta.

Stickor är tyvärr inte särskilt tillförlitliga utan jag rekommenderar att istället införskaffa dropptest för att mäta det.

Oftast blir räkstammen självreglerande; när de är ett större antal slutar helt enkelt honorna att få ägg.

Mitt främsta tips är att satsa på ett så stort kar som möjligt då vattenparametrarna håller sig mer stabila ju större vattenvolym man har.

Draknästets_Reptiler
2020-09-08, 13:11
#2

Välkommen hit.

Vad gäller räkorna, så överlåter jag do0m svaren till 5ara, kan bara bekräfta vad hon skriver ;)

" Mossbollarna" bör du hålla dig borta ifrån det är, precis som beskrivs här ovan, en alg som kan ställa till stora problem om den får fäste i akvariumet.

Fiskar skall man inte ha i akvarium mindre än 40 liter, det är inte tillåtet enligt Jordbruksverket, lagen om L80.

Lycka till med karet, och hopåpas du uppdaterar om vad som händer :D

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

fluffis
2020-09-08, 22:02
#3

Jag håller med de andra om att 20 liter känns litet för fisk. Jag kan inte riktigt tänka mig det. Har själv ett 60-liters som känns litet ibland :) Har körsbärsräkor, Galaxyrasbora, några zebrasnäckor och ett antal amanoräkor i det. Körsbärsräkorna förökar sig helt makalöst. Jag är tvungen att ta bort en del vid varje battenbyte.
Håller nu på att beställa ett duoakvarium som ska passa både fiskar och räkor. Det är på 49 liter. Kommer inte att ha fiskar större än 2 cm där.

Michaela98
2020-09-10, 10:35
#4

Tack för alla svar! Återkommer när räkorna anländit!

Draknästets_Reptiler
2020-09-11, 11:46
#5

#4 Ser fram emot uppdatering :D

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: