Etikettsjukdomar
Läst 1189 ggr
AlvaU
2020-03-07, 21:02

Friska fiskar dör

I februari flyttade jag över mina fiskar från ett akvarium på 180 liter till ett på 240 liter. Jag la i ny sand (2-3 millimeter), några rötter från mitt andra akvarium som det bara är snäckor i samt några nyinköpta växter som också tillfälligt stått i samma akvarium som snäckorna. Allt annat var sådant som fanns i 180-litern (rötter, stenar, växter..). Jag fyllde på med så mycket av det gamla vattnet som möjligt och fyllde på med kranvatten resterande volym. Ytterfiltret gjorde jag inte rent. Det gick jättebra i början, fiskarna uppträdde som att jag bara gjort ett vanligt vattenbyte på dem. Jag köpte några doktorsfiskar att ha i, och fortfarande var det inga problem. Men på ca 2 veckor nu har flera fiskar dött för mig. Först var det fyra malar som dog en efter en - fast att de dagarna innan verkade hur pigga som helst. Jag hade matat lite extra med artemia för att garrorna skulle hinna få i sig mat, men då jag misstänkte att även ancistrusarna kanske råkat få i sig detta (eller kanske att det var något fel på algtabletterna) började jag istället mata med ärtor och gav bara tillräckligt med frysfoder för att mätta regnbågarna. Ingen mer mal har dött, men fyra dagar i rad har det legat en död regnbågsfisk i vattnet när jag tänt eller släckt akvariet - trots att jag kollat på exakt den fisken bara kvällen innan eller samma morgon och de har simmat omkring/ätit som normalt. Ingen av dem har skador på kropparna. Jag har mätt värdena med både dropptest och sticktest. Det finns ingen nitrit, pH ligger på 7,5, och allt annat ser fint ut. Det är 24 grader i vattnet. Möjligtvis att det kanske finns lite klor i vattnet, men jag kunde inte hitta några liknelser mellan mina fiskars död och de jag hittat på nätet om klor. Kan det vara koppar i vattnet? Hur uppträder fiskar i vatten med koppar? Satte jag i nya fiskar för tidigt efter flytt? Gaser i nya gruset? Jag förstår verkligen inte vad som är felet… De är mellan 1-3 år gamla bara. Jag har en större regnbåge som jag tog över ett tag innan de flyttades, och han har börjat jaga de andra lite. Kan det vara han som stressar ihjäl mina andra regnbågar? Tacksam för svar!

Draknästets_Reptiler
2020-03-07, 22:00
#1

Det låter som du har fått någon form av förgiftning, fiskarna visar upp typiska förgiftningssymptom. Du har kollat nitriten med dropptest säger du, var värdet på 0 eller var det förhöjt ? Nitrit är giftigt för fiskarna i mycket låga doser.

Kolla ammoniak också. Har du bra rörelse på ytan så du får tillräckligt med syre i karet ?

Det "gamla" vattnet gör ingen nytta varken till eller från. Det är i filtret och bottensubstratet  som de nyttiga bakterierna finns.

VENI VIDI VICI

Lillyrod
2020-03-08, 07:14
#2

Det kan mycket väl vara något tokigt i karet även om det inte syns på mätresultaten. Allt går ju tyvärr inte att mäta. 

Vad är det för grus? Något nytt i inredningen som kanske släpper ut något? Man får gå igenom steg för steg och utesluta tills man hittar rätt.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

5ara
2020-03-08, 10:01
#3

Håller med ovanstående; eftersom det funkat bra tidigare kan det vara något nytt som ställer till det, som gruset till exempel. Det är inte färgat eller något sådant? Förutsatt att nitriten är 0. Precis som Rovfisk säger kan även ammoniak spöka. Om det kom i mycket nytt kranvatten med högt pH, alternativt att gruset kanske höjer pH, så ökar mängden ammonium som övergår till ammoniak. Vad ligger pH på?

Lillyrod
2020-03-08, 10:22
#4

Ph ligger på 7.5 och ingen nitrit står det i texten i #0 😉

5ara
2020-03-08, 10:31
#5

#4 tack, ibland blir det visst lite rörigt i hjärnkontoret! Då borde inte ammoniak vara problemet. Andelen är ganska liten vid pH 7,5 och temp 24, mellan 1,31 och 2,06% av ammoniumet ombildas till ammoniak då.

AlvaU
2020-03-08, 10:46
#6

Jag testade både JBL och Tetras NO3-test, och båda visade på lägsta nivå nitrit. (Tetra <0.3 mg/l, och JBL <0.01 mg/l) Jag ska köpa ammoniak-test idag. Borde jag även kolla koppar, klor, eller något annat? Jag satte i en luftpump för några dagar sedan för att att det skulle bli mer cirkulation i vattnet. Gruset är vanligt svart akvariegrus på 2-3 millimeter och jag har haft det tidigare till samma fiskar. Kan tillägga att jag har två akvarier till igång, ett med räkor (där minst 9 av 11 fortfarande lever) och ett med regnbågs- och ancistrusyngel och snäckor (där alla lever). Jag funderar på rötterna, men alla de rötter som finns i akvariet nu har antingen legat i det karet som fiskarna var i tidigare, eller i karet där mina yngel och snäckor är. Sedan kommer mina funderingar till gruset igen. Gruset låg i hinkar som stod i badrummet några dagar. Kan det ha kommit skvätt från tex schampo som nu förgiftar fiskarna? Å andra sidan är det samma grus från samma hinkar som nu är i mitt räkkar, och där har jag bara sett en död räka sedan uppstart… Tack för alla svar!

AlvaU
2020-03-08, 10:48
#7
Lillyrod
2020-03-08, 10:54
#8

Svart grus är ofta färgat. Förr eller senare så börjar gruset släppa ifrån sig konstiga ämnen. 

Jag vet inte om det finns svart grus naturligt eller om det alltid är färgat när det kommer till just svart.

Jag hade problem för några år sedan med att fiskarna dog utan synliga symptom. Då hade jag Julas blästersand i karet. Fick tipset att byta den för jag kunde ha fått, som de sa, en "dålig" påse med metallspån i. Julas sand är inte avsedd för akvarium.

Jag bytte till Biltemas sand som är avsedd för bl a akvarium och har inte haft några problem sen dess i det karet. Det kan ju hänga ihop med sanden hos dig också.

Ett jättesnyggt kar har du iallafall!

AlvaU
2020-03-08, 10:54
#9

Jag tycker vissa av dem börjar se hängiga ut och håller sig till ytan..

5ara
2020-03-08, 10:57
#10

Hällde du i varmvatten i karet? Om inte så har jag svårt att tro att koppar skulle kunna vara problemet. Om du däremot justerade temperaturen och fyllde upp med ljummet vatten eller så så är det inte omöjligt att det kom med en del koppar…

5ara
2020-03-08, 11:02
#11

Glömde säga att karet är jättesnyggt! Apropå det svarta gruset så finns det sånt som inte är färgat. Jag har svart polerat grus i ett av mina kar och där har det aldrig varit några problem. Dyrt som tusan var det dock… vet du vad det är för märke eller liknande på ditt grus? Kan vara värt att försöka kolla om det är färgat eller inte. Har läst om flera fall där färgat grus gett problem. Väldigt tråkigt att det börjat krångla så för dig! Du kanske kan prova att byta en del vatten? Det är ju lite jobb men det går ju koka kallvatten för att minska risken för att varmvattnet bär med sig koppar.

Maleficum
2020-03-08, 11:07
#12

#8 Vet det finns iaf en typ av svart grus som inte är färgat (har själv sånt grus som jag införskaffa för många många år sedan och aldrig haft problem med) dock ser den aldrig helt kolsvart ut utan är mer gråsvart (ser ut som det är samma eller liknande i AlvaUs akvarium).

#9 Blir de piggare vid vattenbyte?

I mitt hallkar råka jag ut för en morgon att fiskarna simma vid ytan och såg superhängiga ut! Blev superorolig (speciellt då jag skulle åka på semester samma dag) så gjorde direkt ett ordentligt vattenbyte. Alla fiskar piggnade på sig och ingen dog under tiden jag var borta. Fortfarande ingen aning om vad som hänt (hade nyligen gjort vattenbyte i det). Inga problem i några av mina andra akvarium och inte haft problem efter det.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

5ara
2020-03-08, 11:15
#13

Jag är inne på samma linje som Maleficum. Vore intressant att se hur ett vattenbyte påverkar fiskarna. Oavsett vad det är så borde mängden skadliga ämnen minska med ett större vattenbyte. Om de inte mår bättre av det så får man kanske börja leta efter problem på annat håll…

Lillyrod
2020-03-08, 11:17
#14

Regnbågsfiskar kan vara känsliga för temperaturskillnader och andra skillnader som blir vid vattenbyten. Jag har själv haft problem med mina tills jag upptäckte att jag gjorde för små vattenbyten. Jag fuskade lite under tiden jag hade tennisarmbåge och det var jobbigt det där med vatten.

När jag började byta mer vatten varje vecka försvann problemen och ingen har dött sen dess.

AlvaU
2020-03-08, 11:22
#15
AlvaU
2020-03-08, 11:22
#16
AlvaU
2020-03-08, 11:32
#17

#8 #11 - tack! :-) Jag har haft samma grus i mer än ett år, fast från en annan påse. Men så la jag i mer grus i storleken större och såklart (vilket jag borde förstått) så hamnade det större gruset uppepå det mindre och blandades inte sådär snyggt som jag hade föreställt mig. Så jag tyckte det var enklare att öppna en ny påse sand och göra rent den när jag nu ändå skulle byta akvarium.. Gruset är grå/matt svart ihop med några vita stenar. När jag fyllde på med kranvatten så tog jag vatten med ungefär samma temperatur som akvariet då jag läst att regnbågar är känsliga för temperaturskillnader. Det kan ju hända att det råkade bli lite varmare än jag tänkt.. Jag tar och byter en del vatten och åker sedan till butiken och handlar tester :-)

AlvaU
2020-03-08, 11:37
#18
AlvaU
2020-03-08, 11:39
#19

Tack för alla kommentarer! Såg nu att jag fått flera medan jag skrev mitt svar! Jätteuppskattat verkligen!

Draknästets_Reptiler
2020-03-08, 12:29
#20

Jättefint akvarium.

Det kan vara gruset som är boven, även om du har haft det länge. Det kan börja släppa onyttiga ämnen efter ett tag.

VENI VIDI VICI

Fislisa
2020-03-08, 15:22
#21

Kanske långsökt men har du bytt foder? Jag bytte en gång till något jag inte minns nu vad det hette men då dog många av mina fiskar

AlvaU
2020-03-08, 17:50
#22

Får kanske byta grus igen då.. #21 - fodret är densamma :-) En annan fråga - är det vanligt att fiskar äter på andra fiskar innan de hunnit dö? En av de röda regnbågarna låg på rygg på botten och levde fortfarande medan både panda-garrorna och doktorafiskarna var där och "tuggade" på fjällen :-(

Lillyrod
2020-03-08, 18:14
#23

Jag har aldrig sett att fiskar äter på en döende fisk. Inte ens snäckor brukar ge sig på någon förrän de är döda. Då är de däremot väldigt snabba.

Jag har aldrig haft de arterna du har så jag vet inte om de är annorlunda.

piggelina123
2020-03-09, 00:04
#24

Jag såg beteendet, äta på em döende fisk. Det var i djuraffären en större fisk kunde inte simma utan tumlade omkring i vattnet, en mindre fisk av annan art tuggade och pickade på den. Det såg hemskt ut, det pågick under flera minuter, jag sa till personalen som inte brydde sig, så förmodligen fortsatte det hela tills stackarn dog. Vad gällerfylla vatten från kranen så hade jag stora problem här. Jag testade både ljummet vatten, kallt vatten och att koka vatten som jag blandade med kallvatten tills jag fick rätt temp. Oavsett hur jag gjorde så hade jag samma problem, det dog nån varje dag oavsett hur jag bar mig åt. Då testade jag att spola upp iskallt vatten i hinkar som fick stå ett dygn. Häller i allt utom sista slurken. Efter det har ingen fisk dött. Jag har kranvatten som har pH 9, hög halt av både koppar, kalk och förmodligen andra tillsatser, dessutom förmodligen klor. När vattnet står ett dygn dunstar kloret, ph sjunker, metaller sjunker till botten. Därför får sista skvätten inte åka ner i akvariet. Men jag har guppys, och ingen erfarenhet av de arter du har. Lycka till.

Draknästets_Reptiler
2020-03-09, 11:17
#25

De allra flesta fiskar är kannibaler, jag har själv sett att mina har tuggat på en fisk som är döende.

VENI VIDI VICI

5ara
2020-03-09, 13:09
#26

#24 vad bra att du kommit på hur du kan göra med vattenbytena! Verkligen speciellt att behöva göra så som du gör. Kan vara värt att tillägga att om kloret är i form av kloramin så hjälper det inte att låta vattnet stå. Det avdunstar inte på samma sätt som klor i andra former.

Draknästets_Reptiler
2020-03-09, 22:17
#27

Får att binda kloramin i kranvattnet, så kan man använda askorbinsyra. Jag fick använda det ett tag när kommunen tillsatte kloramin i vattnet pga. E-coli bakterier.

VENI VIDI VICI

Upp till toppen