Etikettallmänt
Läst 15611 ggr
Lojs
2018-02-01, 11:51

Posthornssnäckor

Posthornen är en av de vanligaste arterna av snäcka (snäcka = snigel med hus) i våra akvarium. De är väldigt tacksamma att ha, de är inte särskilt känsliga, de förökar sig lätt och de finns i många olika färger. En del av det som står skrivet i artikeln är likadant vad gäller andra sötvattenssnäckor.

Krav på akvariet 
De trivs bäst med mellan 20-25 grader i vattnet, men det finns folk som haft i både varmare och kallare utan problem. Jag skulle inte rekommendera att mixtra med temperaturen utan att ha möjlighet att flytta dem till ett annat kar om det inte fungerar.
Förökningen går långsammare i kallare vatten.
Posthornen vill ha kalk till sina skal (samma för alla snäckor i sötvattenkar), det bästa är att ha ren snäckkross, det är ett kosttillskott som egentligen ges till hönor, finns att köpa på Granngården. Förpackningarna som finns är väldigt stora, så det är smart att köpa ihop med någon eller köpa av någon privatperson som säljer (eller fråga någon vän som har höns). Personligen behöll jag en liten hink och gav resten till en vän med hönor.
Lagom mängd snäckkross är 1 dl per 100 l akvarievatten. Det ska fyllas på eller bytas ut varannan månad för att ha bäst effekt. Vill man inte ha det utspritt i karet kan man sätta ner en skål att ha det i, bara snäckorna kommer åt att gå dit och knapra. Det försvinner väldigt långsamt, det är bra att vara beredd på.

Mina posthorn äter inte växter och det gör oftast inte arten, men det finns stammar som gör det så det är bra att ha koll på innan man skaffar egna. 

Sällskap i karet
Jag kommer inte rabbla upp allt som funkar/inte funkar, utan bara dra lite generellt.
Det är viktigt att de inte har sällskap som äter upp deras antenner, till exempel Platy kan vara intresserade av antennerna, men det är individuellt, vissa platys då till exempel tuggar antenner som bara den, andra kommer inte ens på tanken. Botior är inte ett bra sällskap, de äter snäckor. Samma med många andra lite större fiskar, de äter gärna posthorn.Om du ska skaffa posthorn och är osäker på om de fungerar ihop med dina fiskar, fråga gärna här i tråden eller på forumet i övrigt.  

Förökning
Posthornssnäckor är bland de snäckor i våra kar som kan föröka sig absolut snabbast. Redan när skalen är 5 mm har jag sett avkommor, det kan till och med vara ännu tidigare.
Hur mycket de förökar sig beror till stor del på hur mycket mat de har tillgång till. Om jag ger en bit broccoli eller zuccini till exempel så ser jag redan dagen efter en massa nya äggklumpar. Äggen tar ca en vecka på sig att utvecklas innan de kläcks och det kommer en massa nya småsnäckor. De tycker om att lägga sina ägg på rutan, på växternas blad och ibland till och med på varandras skal. Äggklumparna ser ut som platta “slemblobbar” med små prickar i. Efter hand som bebisarna växer i sina ägg blir prickarna större och större, de brukar kläckas efter ca en vecka.
Det är väldigt lätt att fort få överbefolkning av posthorn, men de brukar vara lätta att sälja, särskilt om de är renodlade och alla bara är en enda färg, så personligen ser jag inte det som ett stort problem.

Färger
Posthorn finns i många olika färger och “mellanvarianter” mellan de olika färgerna.
Det finns bland annat bruna, röda, rosa och blå, vissa färger kan ha leopardmönster. 
Det finns vissa kriterier för att posthornet ska ha en viss färg, till exempel ska blå posthorn ha mörk fot.

Blå

Röd

Rosa

För att behålla en särskild färg och inte riskera att den dör ut kan man renodla genom att sortera bort de posthorn som har en färg man inte vill ha kvar. Det lättaste sättet tycker jag är att sortera när man matat dem. Så jag ger en bit grönsak, låter den ligga i karet i några timmar, sedan brukar man ha ett gäng snäckor som sitter på den och man kan lätt plocka ut de man inte vill ha kvar. Jag som har flera kar har några kar som är rena med bara en färg och andra som är blandade.
Det kan komma enstaka med “fel” färg ett bra tag, jag personligen skulle säga att man har renodlade när det inte kommit andra färger på ca ett år med flera generationer. Ska man sälja sina renodlade så rekommenderar jag att man skriver hur länge de varit renodlade, eller att man helt enkelt skriver att det kan dyka upp avkommor med annan färg. Det brukar inte vara svårt att sälja posthorn oavsett.

Transport
När man köper snäckor från privatpersoner så brukar de skickas i igentejpade rengjorda snusdosor i plast. De skickas vanligtvis ihop med lätt fuktade bomullspads, det är viktigt att de har lite fukt, men att det inte är för mycket vatten, för mycket vatten i snusdosan kan göra att de dör under transporten.

Få tag på posthorn
Posthorn brukar vara lätta att få tag på, men många djuraffärer vill inte ha dem eftersom de förökar sig så fort. Privat så finns det massor av människor som säljer. Fråga här i forumet eller i köp och sälj/snäckgrupper på facebook. Det brukar vara olika bra tillgång på färgerna i perioder, ibland finns det många rosa att köpa, vid andra tillfällen många blå till exempel, så tappa inte modet om du inte hittar just din favoritfärg direkt.

Vill du veta mer om posthorn eller andra snäckor så rekommenderar jag facebookgruppen Akvarielevande snäckor och även vårt eget Snäcklexikon som ni hittar om ni klickar HÄR.

Foton och faktahjälp: Pernilla Snail Karlsson Översta fotot: Lojs

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Lojs
2018-04-17, 13:54
#1

Äntligen klar med den här artikeln jag jobbat med ett tag. :)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

usvead
2018-04-17, 17:03
#2

Bra artikel 👍 

Jag har bara bruna varav några har vuxit på sig och blivit rätt stora…

Lojs
2018-04-17, 17:16
#3

#2 Tack! Ja, visst är de läckra som vuxna! Fint skal din har!

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Loppelus
2018-04-17, 18:17
#4

Älskar denna snäcka

Djurälskare

Draknästets_Reptiler
2018-04-17, 22:39
#5

Jättebra artikel :D

Jag har färgsorterat mina :) Vit/rosa i ett kar och Blå i ett annat. Nu söker jag röda med ljus och lykta :)

Blå

Vit/Rosa

VENI VIDI VICI

Lojs
2018-04-19, 08:44
#6

#5 Dina blå är ju bara för läckra!

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Draknästets_Reptiler
2018-04-19, 16:21
#7

#6 Tack :) Jo dem är jag rädd om ;)

VENI VIDI VICI

Maleficum
2021-10-25, 13:36
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#8

Har märkt något intressant nu när jag försökt separera mina snäckor i förberedelse för renodling.

Snäckor med genomskinligt skal som små blir rosa om de har röd fot, har de leopardfläckar blir de blå speciellt om de har mörk fot så blir de riktigt mörkt blå.
De som är "kopparfärgade" skal på som små blir mer åt röda hållet som stora (om de har röd fot) och har de leopardfläckar blir de bruna (speciellt med mörk fot).
Har de rosa fot med leopardfläckar blir färgen väldigt mesig på dem (speciellt de blå) så fläckarnas styrka verkar relaterat till fotens färg.

Eftersom jag inte vill ha bruna så kommer jag nu separera alla blå fläckiga från de kopparfärgade och bara låta kopparfärgade gå med rosa i utsorteringskaret.

Vet inte om jag ska ge upp blå leopardfärgade med rosa fot eftersom de blir så mesiga i färgen och satsa på riktigt mörkt blå med brun fot.

Har lite svårt att bestämma mig för vilken nyans av kopparfärgade jag ska satsa på också. Är svårt att se exakt hur de blir när de fortfarande är rätt små för en del av dem ändrar verkligen färgen massor medan de växer.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2021-10-26, 10:03
#9

Spännande med utsorteringsprojekt 😀

VENI VIDI VICI

Maleficum
2021-10-26, 11:12
#10

#9: Får se hur det går, har så svårt att bestämma mig för saker och ändrar mig hela tiden :P

Dessutom så hittade jag en snäcka igår jag tycker ser gulaktig ut! Har aldrig haft en sån tidigare så vet inte hur jag ska göra för att få fler.

Som sagt så svårt att välja vad jag ska satsa på och hur man ska välja ut "avelsdjur".

Skulle behöva en stor akvarium avdelat i massa små delar så det skulle vara enkelt att sortera i massa olika färgvarianter ;)

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

fluffis
2021-10-26, 15:30
#11

#8:
Vad spännande och intressant! Jättefina. Härliga färger på sista bilden 😀

Jag tycker mina blå redan har exploderat i antal och jag tycker mig ha hittat en icke-blå redan.

Upp till toppen