Annons:
Etikettartbeskrivningar-månadensfisk-artiklar
Läst 362 ggr
Draknästets_Reptiler
2021-04-18, 18:53

Praktbotia

Handelsnamn: Praktbotia
Latinskt namn: Chromobotia maracanthus
Söt/bräck: Sötvatten
Ph: 6,2-7
Temperatur: 26-31°C
Akvariestorlek: Minst 500 L, Längd 200 cm
Storlek: 35 cm
Ursprungsland: Indonesien, Sumatra och Borneo

Foder:

Det är nästan lättare att räkna upp vad praktbotior inte kan få i sig, än vad de äter. Det här är riktiga allätare, (omnivorer). De har t.ex. ett rykte om sig att kunna rensa vilket akvarium som helst från snäckor, vilket stämmer nästan helt.

Eftersom det rör sig om en bottenlevande allätande fisk så kan man räkna med att de äter de djur som finns i och på botten där de lever. Förutom snäckor också kräftdjur, maskar och larver av olika slag, t.ex. chironomider, röda mygglarver, lär ingå som en stor del av den naturliga dieten.Det brukar finnas gott om små räkor i tropiska sötvatten, så det är förmodligen även det en viktigt födoämne, liksom vegetabilier av olika slag.

Alltså så kan man mata de här fiskarna med precis allt i foderväg. Flingfoder, levande och frysta foderdjur som mygglarver, mysis, dafnier, tubifex o.s.v. Daggmask är smaskens, men måste delas i lämpliga bitar först, vilket en del kan tycka tar emot. Räkmix, algtabletter, fiskbullar, pellets av olika slag som lax-, diskus- och guldfiskpellets fungerar. Brysselkål och skivor av squash och gurka brukar också gå åt. Det bästa är naturligtvis att mata med foder som sjunker, men om det kniper så kan de gå upp i akvariet och till och med äta "ryggsimmande" längs ytan. En blandad och varierad kost är antagligen bäst.

Friska praktbotior äter gärna ofta och mycket, vilket är förklaringen till att de behöver en god filtrering. Deras glupska aptit gör att det är lätt att frestas att övermata, vilket snabbt kan förstöra vattnet. Mata hellre lite men flera gånger om dagen för att få fiskarna att inte lämna så mycket foderrester. Speciellt när man matar med räkmix och fodertabletter så kan det bli ganska kladdigt, praktbotior har inte speciellt gott "bordskick".

Ibland så kan botior drabbas av s.k. "feeding frenzy", vilket innebär att de helt hysteriskt kastar sig på maten under ett intensivt klickande. Även om de är matglada fiskar också i vanliga fall, så är det här något helt annat, det ser ut som de aldrig fått mat tidigare. Hos mig uppträder detta fenomen ofta på vårkanten i mars-maj, och möjligen kan detta ha något samband med årstidsväxlingarna i deras ursprungsmiljö.

Lek/Odling

Det finns få fenomen i akvariehobbyn som är föremål för så mycket rykten och spekulationer som odling av praktbotior. Ibland dyker det upp artiklar eller berättelser om att någon har "hittat" yngel i sitt akvarium, men några bilder eller andra bevis för att det verkligen har hänt har så vitt jag vet aldrig presenterats. Visst kan det väl finnas någon sanning i det hela, men det kan man inte bekräfta, just pga den bristande dokumentasionen.
Så vitt man vet så går det inte att odla praktbotia i akvarium.

Allmänt

Praktbotian är mindre skygg än många andra botior och kan komma fram och visa sig även dagtid. Det är en relativt fredlig stimfisk. I akvariet bör de ha sand ( som ej ska vara vass) och mycket gömställen för att få må riktigt bra.
Praktbotian kan ibland avge ett knackande/knäppande ljud, som kan påminna om en glasskiva eller isen på en insjö som sätter sig. Detta är helt naturligt och ingenting att oroa sig för. Men jag kände hjärtat i halsgropen första gången jag hörde ljudet från akvariumet. Praktbotian är känslig emot vita prick, men håller man akvariet stabilt och ej för kallt så brukar det gå bra.
De har en annan egenhet också. När de sover så ligger de helt på sidan, nästan så man tror de skall tippa över på rygg, men även detta är ett helt normalt beteende.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2021-06-07, 13:01 av Draknästets_Reptiler
  • Redigerat 2021-08-19, 14:59 av Nephi
Annons:
Upp till toppen
Annons: