Etikettväxter
Läst 7325 ggr
Nilla_93
2014-03-05, 13:25

Akvarie Problem

Hej jag har ett akvarie som har en hel del problem.

Mitt största problem är att vattnet fort blir grönt och alla växer dör.

Jag har testat att täck över hela akvariet haft det helt nersläckt en hel månad, men det hjälpt bara för stunden. 

Jag har börjat om från början flera gånger testat olika snäckor, även haft olika malar.

Givit mindre mat, städat skrubbat, funderat. 

värmen i vattnet är mellan 21-23grader. Ljusröret ska bytas ut men hittar inget som passar…  har en pump som är ganska ny men den fungerar int som den ska den bubblar inte hela tiden. Har testat att ge växtnäring till växterna med..

Och nu behöver jag er hjälp. Vad är det för fel, vad gör jag för fel.

Känner mej helt misslyckad.

Ellenor123
2014-03-05, 13:28
#1

Hur stort är akvariet? Vad för fiskar har du och hur många? Vilka växter har du nu/haft?

Medarbetare på Akvariefisk i Fokus. ◕ ‿ ◕

LajvKrattan
2014-03-05, 13:29
#2

Hur stort är akvariet och hur många fiskar har du? Om akvariet är överbefolkat kan det ge algproblem. 
     De gröna algerna är svävalger och den bästa behandlingen är övertäckning, som du ju provat. 
     Växtnäring vill du inte använda om du har algproblem. Alger orsakas av näringsöverskott. 
     För att råda bot på problemet måste du minska mängden näringsämnen i vattnet. Du kan minska det med vattenbyten och snabbväxande växter.

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

mimåne
2014-03-05, 13:41
#3

Om du kan så skulle jag gärna se att du lägger upp en bild på ditt akvarium. Med den kommer vi lättare kunna hjälpa dig. 

Mina tankar går också till om det kan vara svävalger du dras med. Alger är något som även den bästa kan råka ut för så du är absolut inte misslyckad på något vis. När du fått bot på det här kan du snarare se det som en bra erfarenhet som du kan dra nytta av även om det är jobbigt just nu.

Det mest effektiva för att få bort alger är större vattenbyten och mer snabbväxande växter. Du bör inte tillsätta någon växtnäring då det kommer bli en fördel för algerna i det här fallet. Att det hjälpte tillfälligt med en mörkläggning av ditt akvarium tyder på svävalger också då detta kan hjälpa mot dem. Jag har läst många råd om mörkläggning av karet där det blivit bättre. Men eftersom att detta var en kortsiktig lösning för dig så skulle jag råda till att göra ett stort vattenbyte först och sedan mörklägga akvariet i några dagar ifall du inte redan prövat det.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Nilla_93
2014-03-05, 13:45
#4

jag har 54L just nu har jag bara en albino ciklid och en albino pansarmal. eftersom jag inte vill plåga fiskarna att vara i ett hemskt akvarium förut hade jag massvis med Guppy och zebrafiskar och black molly…

Vad är snabbväxande växter är det några speciella plantor/namn man skall söka.. har testat massvis med olika växter men alla typ blir geggiga och dör

Sarah E
2014-03-05, 13:47
#5

Jag vet att en del rekommenderar uv-pump (tror jag det heter). Osäker på vad den gör exakt men ska visst vara väldigt effektiv. MEN det första är förstås försöka ta bort orsaken till problemet och ta till andra lösningar som ett sista steg om det behövs.

mimåne
2014-03-05, 13:50
#6

Vi har ett Växtlexikon här på sajten där du kan kika in och få tips om olika växter. http://akvariefisk.ifokus.se/discussions/52f7ab6cce12c43cd8000046-vaxtlexikon

Snabbväxande växter är sådana som växer snabbt. Om jag ska förklara det enkelt för dig så skulle jag säga att alger och växter "äter" och frodas av samma näring i akvariet. Har du dåligt om växter så kommer algerna att ta över. Köper du mycket växter som växer och "äter" näring snabbt så konkurrerar de istället ut algerna. Kort och gott.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

LajvKrattan
2014-03-05, 13:53
#7

#4 Vattenpest, gälört, hygrophila polysperma, vattenormbunke, musselblomma, hornsäv, guppygräs m.fl.

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Nilla_93
2014-03-05, 14:01
#8

Jag ska ta ett foto i helgen. Studerar på annan ort så.

Okej allafall något att börja med. Hur ofta ska man göra ett stort vatten byte. På min djuraffär sa dom att då man rengör ett akvarie ska man lämna kvar minst 10% vatten för att fiskarna ska må bra av det..

Okej ska läsa på lite mera om uv-pumpar.

Får söka mej till en affär och söka opp lite nya växter nu då.

LajvKrattan
2014-03-05, 16:32
#9

#8 Lita aldrig på zoobutiker!☝️ Det är en smärtsam men nödvändig sanning om man ska ta sig någonvart som akvarist. Ett vattenbyte på 40% klassas som stort, 90% är galet rent ut sagt. 
     Du skulle kunna ha problem med nitrat. Nitrat bildas när saker i akvariet bryts ned. Om det inte finns några växter för att ta upp det kommer alger växa till sig.

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Nilla_93
2014-03-05, 17:15
#10

#9 Dom som tar hand om fiskarna på min djurbutik måste gå regelbundet kurser och annat för att få jobba i butiken. .. men jag håller med ja litar egentligen inte på djuraffärs "specialister" .

okej hur gör man med nitratet finns det tester kan man få bort det på något annat sätt?

funderar lite om det kan vara något fel även med syresättningen i akvariet då växterna dör.. då pumpen inte kanske fungerar som den ska.

mimåne
2014-03-05, 17:30
#11

Du kan köpa tester för nitrit i din djurbutik. Det finns både dropp och sticktest men dropp är mer säkert så det rekommenderas.

Visar det sig att du har nitritförgiftning så botas det bäst med vattenbyten dagligen och mindre matning. 

På vilket sätt tror du inte pumpen fungerar? Har du utblåset vid vattenytan så att det skapas ytrörelse så får du också ner syre i vattnet.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

alfred.
2014-03-05, 23:49
#12

Hur länge är akvariet tänt om dagen? Jag hade väldigt stora problem med svävalger för några månade sen. Jag gjorde precis som du och mörk lade karet en men det kom tillbaka. Tillslut köpte jag nya lysrör och sänkte tiden akvariet till 8 timmar om dagen. Det hjälpte och tog bort alla avävalger utan att behöva mörklägga eller liknande. Hoppas detta var till hjälp

LajvKrattan
2014-03-06, 08:16
#13

Alfred här ovanför har ett jättebra råd! Om din belysningstid är längre än 8 timmar bör du sänka den.

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

sauk1
2014-03-06, 09:16
#14

Jag undrar vad du har för pump eftersom du skriver att den inte alltid bubblar. Är det en syrepump som släpper ut massor av bubblor hela tiden eller en cirkulationspump som "sprutar vatten" och ska sitta vid ytan?

Draknästets_Reptiler
2014-03-06, 09:32
#15

Du skriver att du har en Albinociklid ? Vilken typ utav ciklid är det ? Det finns olika sorters ciklider som även kan vara albino, och tyvärr, de flesta ciklider är /blir för stora för 54 liter. De grisar ner ganska mycket också, så det krävs ordentliga pumpar.

Kan ge ett exempel på vad jag menar med ordentliga pumpar: Jag har ett akvarium på 720 liter med olika ciklider. I det akvariumet har jag dels ett ytterfilter som tar 1200 liter i timmen, samt ett innerfilter som tar 1000 liter i timmen.

Hoppas du får ordning på akvariumet :)

Nilla_93
2014-03-06, 14:00
#16

#11 okej prover skall köpas hem :D..

oj pumpen minns inte riktit jag skall titta på maskinen då jag kommer hem i morgon. Men den både rengör och har en luftslang. Den skall vara för vattenytan. Men när jag köpte pumpen valde jag ur en som passade för min storlek av akvarium.

Jag sände till min moster att söka nytt lysrör till mej (jag bor i Finland, moster bor i sverige) tydligen är mitt lysrör lite ovanligt här..

Men det kan hända att belysningstiden är lite för lång. 

Fisken blev jag riktit förvirrad på.. söker jag på ciklider kommer de opp en bild av fisken men söker jag på angelfish så är det den rätta fisken…

mimåne
2014-03-06, 14:14
#17

Ser din fisk ut något som den här? http://aqualandpetsplus.com/Cichli1054.jpg

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Draknästets_Reptiler
2014-03-06, 14:48
#18

Angelfish är skalare, och det är även bildn som mimåne visar, och ditt akvarium är alldeles för litet för skalarer, de skall ha minst 275 liter i volym, och gärna minst 50cm högt, så fenorna inte skall krokna

Nilla_93
2014-04-26, 20:38
#19

okej nu ska jag berätta hur det har gått efter x antal veckor.

Jag stack till min närmaste djuraffär påväg hem till mina föräldrar har bara en väg på 170km. 

Jag pratade om mitt problem om att fisken var förstor, fast det visste jag redan men jag kunde ju inte heller döda stackarn, lösningen på det problemet var att dom kunde ta e mot min fisk där och sätta den i ett stort akvarie. På samma gång funderade jag på malar som rengör akvariet. köpte hem 2 små (tydligen är dom små hungrigare och effektivare än stora). Sen funderade ja på växter men dom hade höjt prisen enormt sen ja senast köpte växter så jag bestämde mej för att vänta tills jag kunde ta med min personliga plånbok (mamma eller pappa). Sen åkta jag hem och installerade fiskarna.

På kvällen pratade jag med mamma och vi beslutade att vi skulle ta en shoppingrunda då och även dra via djuraffären och byta ut fisken.

Vi bytte ut fisken och köpte 3 Guppy 2 honor och en hane. Sen en snabbväxande växt och sen fick vi med lite andra flytande växter som prov.

En Guppy dog ett efter ett tag och jag märkte även att en av malarna var försvunnen. Sen hade jag kvar en gammal mal som blev deprimerad och dog då stora fisken var dens bästavän, och nu har jag problem med Guppy hanen nästan alla guppyhanar jag haft får problem med stjärtfenan dom årkar inte röra på den så dom blir lama och dör till sist. 

En ny lampa fick jag ÄÄÄNTLIGEN förra veckan och det lyser så fint, och jag märker det är inte lika grönt längre heller och mycket finare.

En stor förbättring men jag har ändå svårt att ha överlevare i akvariet.

LajvKrattan
2014-04-26, 23:23
#20

Vad fick du för mal? Jag gissar att de lurat på dig en Ancistrus eller Siamesisk algätare. Kan vi få en bild?
     Guppys är sönderavlade och de flesta dör förr eller senare av att ryggen kroknar. Om du vill slippa det kan du köpa av bra odlare med friska stammar eller byta till en frisk fiskart. 
     Grattis!👍

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Nilla_93
2014-06-03, 18:21
#21

#20 Ingen aning vad mal det blev dom var så små men dom var i full gång men nu syns ingen av dom till mera.

Problemet här i finland att jag inte vet var jag ska köpa fiskar, skulle jag hitta några friska stammar pratar dom garanterat finska och det kan inte jag.

Och sen kan jag inte köpa fiskarna i sverige de blir synd om dom små.

Guppy hanen är borta men honan simmar piggt på ännu, tror absolut de måste vara mitt fel då alla fiskar dör.

Men så ungefär ligger det till akvariet ser bättre ut men de e tomt på fiskar men det är egentligen inget fel i akvariet mera

Upp till toppen