Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Sjukdomar

Popeye fish desease...

2009-03-30 01:10 #0 av: KerstinL

Om din fisk helt plötsligt får väldigt utstående ögon så läs igenom det här....

Popeye i sig inte är en sjukdom, utan är mer ett symptom på en underliggande infektion. Ögat "ploppar ut" på detta sätt på grund av att vätska byggs upp, antingen bakom ögat eller i ögat självt. De första tecknen kommer du att märka är att ett eller till och med båda ögonen börjar svälla. Så småningom kan det svullna i sådan utsträckning att fisken verkligen ser chockerande ut.

Det utbuktande ögat kan ha ett tunt lager av "hud" runt sig, det är en hård vävnad som hjälper ögat att stanna i ögonhålan och när ögat sväller så följer  denna "hud" med det.Fisken kan också bli mindre aktiv och visar inget intresse av mat. Fungus infections can show up afterwards. Svampinfektioner kan uppträda efteråt.

Om sjukdomen inte upptäcks i tid så kan fisken kan förlora ett eller båda sina ögon och sin syn. Alla smällar som ögat utsätts  för (till exempel vid bråk) kan orsaka detta. Om det bara är ena ögat som svullnar så är chansen stor  att det uppstått vid skada, om båda är drabbade är det mest troliga en bakterieinfektion. Dålig vattenkvalitet är en ganska vanlig orsak. Höga halter av nitrat / nitrit, ammoniak, metall eller plastförgiftning kan också vara orsaker..

Bakteriella infektioner, skador och dålig vattenkvalitet är de vanligaste orsakerna till sjukdomen. Brist på vitamin A, tumörer och blodproppar är mindre vanliga orsaker. Pop eye kan också orsakas av syremättnad (överskott av kväve i vattnet). Syremättnad inträffar när trycket av en gas i vattnet är högre än trycket av samma gas i den omgivande luften, där skillnaden i gastrycket orsakar gas att  dras alltför snabbt ur fiskens blodomlopp och då lämnar gasbubblor efter sig. Ett annat symptom på detta är uppkomsten av bubblor under fiskens hud. Det orsakas av överflödigt syre i vattnet, särskilt av filter som blåser luft direkt utifrån och in i akvariumet, och kranvatten som inte fått stå en stund.

Behandling
Den påverkade fisken bör omedelbart tas ur och skall behandlas enskilt. Det är svårt att ange en specifik behandling om inte den främsta orsaken är definitivt känt. Stora dagliga vattenbyten bör hjälpa, annars har ektozonsalt använts med gott resultat för att dra ur vätska. En matsked per 5 liter vatten i minst tre dagar, längre om det behövs. Ektozonsalt är inte riktigt salt (natriumklorid) utan magnesium Sulfat. Om dålig vattenkvalitet är den bidragande orsaken så måste ett 50 procentigt vattenbyte göras så snart som möjligt!

 

Denna artikel är fritt översatt från FishLore.com

Anmäl
2009-06-27 13:22 #1 av: palsternackan

bra artikel!

Anmäl
2010-01-12 23:06 #2 av: akvariet

riktigt bra atikel!Förvånad

Anmäl
2010-02-17 20:48 #3 av: MiniAndMe

bra!

Anmäl
2010-02-18 21:41 #4 av: Nooon2

Jaha - plastförgiftning... någon som har koll på vilka plaster som är ok och vilka som inte är det?

Jag har försökt forska lite på nätet om det och tycker mig ha förstått att plast märkt PET och 5 PP(polypropylen), PVC,  acryl (vad är det egentligen och finns det olika kvalitéer?) och nylon och polyester är OK.

Någon som kan bringa lite klarhet i min plastförvirring?

 

ps. Mkt bra artikel! ds

Anmäl
2010-02-19 19:04 #5 av: MiniAndMe

#4 - jag vet inte...

Anmäl
2012-07-07 10:45 #6 av: Trilobite

OBS!

Första inlägget är amatörmässigt översatt (bra med länk till orginalet Skrattande) och doseringen är inte matskedar per LITER, utan 5 matskedar per GALLON.

 

Ungefär 5 matskedar på 20 liter alltså. (Eller 1 matsked per 4 liter).

 

Plaster med mjukgörare, t ex bisfenoler, kan läcka ämnen i vattnet, så använd inte barnleksaker i plast (som kan innehålla sådana ämnen, sjukt nog, särskilt om de gjorts i t ex kina). "Plastförgiftning" är dock inget som är särskilt undersökt eller bekräftat.

 

Finns en artikel här t ex, som tar upp lite av svårigheterna att analuysera om det är ett problem eller inte:

http://www.qualitymarine.com/News/Feature-Articles/Is-Plastic-Poisoning-Our-Tanks?-%2810/11/10%29

Anmäl
2012-10-17 15:33 #7 av: abbas

nice

Anmäl
2014-11-22 18:51 #8 av: Aristarcos

-

Anmäl
2018-02-06 06:44 #9 av: Basilusk

Mina fiskar har drabbats av glosöga. Jag bytte genast 50% av vattnet. Är det någon som har några mer råd?

Anmäl
2018-02-06 14:39 #10 av: Basilusk

Någon som vet vad problemet kan vara?

Anmäl
2018-02-06 17:37 #11 av: Basilusk

Verkar som att magnesiumsulfat är receptbelagd nu för tiden😔

Anmäl
2018-02-06 18:52 #12 av: Lillyrod

Jag ser inget konstigt med den fisken?


Anmäl
2018-02-06 21:15 #13 av: Basilusk

Utstående ögon

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.