Nybörjarhörnan

Apistogramma kakadua+ hur många fiskar i 100L

2020-06-30 23:51 #0 av: Mill4

Har läst på en del om apistogramma och vart på jakt efter 2st (kan inte stava namnen men var på b 😅). Men så stötte jag på en ensam kakaduaciklid hane i en djuraffär som verkade olycklig så han följde med hem..Han verkar trivas bra här och är framme mycket och utforskar.
Nu är ju frågan om han måste ha några honor eller om han kan ha ett bra liv ensam? Kanske redan är fullt i akvariet hursom🤔? Isåfall behöver jag ordna ett till akvarium.

I akvariet 100L finns just nu
-3 platy (tänkt ha minst 6st)
-2 svarta neontetror (ska ej fortsätta med dessa därför så få)
-11 rosentetra
-6 pansarmalar (tänkt ha ca 10st)
- 1 guppy (tanken är att ha 6st eller fler)

I djuraffären där jag köpte rosentetra tyckte dem att mitt akvarium hade väldigt lite fiskar.🤔 Han i affären var väldigt tydlig med att fiskarna gärna vill vara fler. Medans jag funderar på om det är trångt.
Så vad tänker ni? Vill gärna ha alla tips och tankar då jag är ny inom detta!

Anmäl
2020-07-01 06:08 #1 av: Lillyrod

Ditt kar är mer än fullt. Tänk på att platy och guppy ynglar varje månad och även om de flesta blir uppätna så klarar sig någon varje gång. Att skaffa ännu fler kan betyda att du får alla de problem som kommer med överbelastning t ex sjukdomar.


Anmäl
2020-07-01 10:11 #2 av: Mill4

#1 Är det sant! Vilken tur att  jag inte lyssnar på djurbutikerna då, hahaha! Dem brukar säga konstiga saker...
Men jag borde alltså inte ta in fler Guppys utan bara ha kvar den ensamma och samma gällande Platy 3st (Har bara honor så blir inga yngel där iallafall<3)
Och Pansarmal 6 s

Anmäl
2020-07-01 11:03 #3 av: Lillyrod

Låt du levandefödarna vara som det är. De blir väldigt många väldigt fort även om en del blir middag. 😉


Anmäl
2020-07-01 11:07 #4 av: 5ara

Jag tycker som Lillyrod; akvariet är mer än fullt. Klokt av dig att kolla här inne innan du skaffade fler fiskar 🙂

Anmäl
2020-07-01 11:53 #5 av: PeG

Kakaducikliden kommer att klara sig utmärkt själv. Alternativet är att ha ett fåtal honor kanske 2-3 stycken och vara en Hanne. Två hannar i 100 liter orsakar sannolikt problem. Kanske vänta lite tills några andra har gått ur tiden så att det finns lite mer utrymme.

Anmäl
2020-07-02 03:08 #6 av: Mill4

Tack för alla svar!
Här hemma är vi helt förstörda... Jag har duttat, daltat och fixat med dessa fiskar konstant nu under några månader (vart lite blandat med att jag tagit emot fiskar som folk tänkt släppa ut osv osv)
Har från 0 fisk och endast gnagar/kanin expert fått ett stort intresse för akvariefisk. Tänkte att det kan vara bra att utveckla sig inom något nytt... Insåg ju snabbt att det är kämpigt att vara nybörjare i fisk världen. Är mycket mycket mycket nytt...
Så när jag går till en djuraffär där jag verkligen upplevt att dem har fin fiskavdelning med en person som är ansvarig för fiskarna (han har verkligen vart jäkligt bra och kan tillägga att jag annars inte litar varken på djuraffär eller veterinärer gällande något 😅) så litade jag på att han vet bättre än mig...
Jag skulle köpa någon rosentetra till mitt rätt så nystartade akvarium där det redan bor andra fiskar... Han frågade om detta och han sa att jag minst ska ha 10st rosentetra och egentligen borde köpa så jag har minst 10 pansarmalar ( och att de övriga stimfiskarna jag har också ska vara minst 10, att man brukar hålla det jämnt för fiskarnas skull). Att jag som har 100 L akvarium har väldigt lite fiskar.
Jag sa då att jag hört att man ska ta det försiktigt framförallt i början pga ammoniak/nitrit (?) Men nej nej nej detta skulle inte vara något problem för mig som har så lite fiskar. Så jag som såklart vill att mina stimfiskar ska må bra litar på honom blint då jag ju i princip sätt upp till honom och tyckt att han är väldigt proffsig.
Så skrev ni detta till mig att det är "mer än fullt"... Igår eftermiddag var fiskarna plötsligt lite underliga. Jag brukar sitta och titta på dem väldigt mycket så märkte direkt att något var lite off. Dem var inte lika sociala utan gömde sig mer. Men sen i morse var det bättre och dem var framme för att äta osv.
När vi kom hem efter att ha vart iväg och lämnat yngel är akvariet som förbytt.... Alla fiskarna låg gömda under pumpen och verkade rädda. Efter en stund såg jag en fisk som lämnat gruppen och simmade konstigt. Tog ut denna till eget kar och var så jävla förvirrad. Tänkte om apistogramman attackerat dem eller skrämt dem.. men han har vart så snäll hela tiden så var ändå konfunderad. Tog vattenvärde osv och allt såg bra ut (alltså sån sticka.. som tydligen inte visar ammoniak som jag fått för mig) allt såg bra ut.
När vi sedan kom hem från en kvälls kurs hade nu 2 st till börjat betee sig underligt och vi får panik. Tänker att det antingen är virus eller någon annan sjukdom jag hört om (minns ej namnet) som är smittsam och vi startar upp ett nytt akvarium 54L och för genast över de frisk fiskarna dit. Jag upptäcker då att dem är slöa och dem visar allmänt symptom på just ammoniak förgiftning. Jag har fixat och gjort vatten byten, testat värden osv så kunde bara inte tro att detta skulle ske.... Dem var utan mat 3 dagar och nu matat dem lite 3 dagar och det vart väl för mycket när det då var för mycket fiskar och mina bristande kunskaper.... 9 Rosentetror dog.... resten kämpade på och har börjat repa sig. Jag är så så så ledsen och besviken. Jag borde ha lyssnat på min magkänsla. Från och med idag kommer jag fan aldrig lita på någon som är i en djuraffär.. Kommer endast skriva här innan jag tar eTT enda beslut alltså.. stackars mina älskade fiskar😢😭

Anmäl
2020-07-02 03:19 #7 av: Mill4

Jag tömde 100L akvariet helt då kl var mitt i natten och jag bara försökte lösa situationen så bra jag kunde. Hoppas det var rätt beslut. Har nu startat om det. Sköljt av all sand, inredning växter och haft i beredningsmedel (happy life).
Fyllde med kall vatten och låter doppvärmare sköta resten.
Resterande fiskar
-3 platy
-1 guppy
- 1 ancitrusmal
- 2 svarta neontetror
- 1 kakaduaciklid
- 2 rosentetror
Är nu i ett nystartat 54L och tycks återhämta sig. 1 platy som kämpat lite extra.. hoppas hon överlever natten.
La ner växter, luftrum, pump och beredningsmedel. Vad mer föron man i denna situation?
Borde jag flytta över dem till sitt 100L nystartade imorgon eller vänta? Tänkte att det dem är i nu ändå är nystartat och dessutom mindre :/ Vad gör jag? :(
Och vilka jävla test ska man köpa egentligen!? Jag har köpt sånna stickor och har även dropptest till ph. Trodde det räckte till mitt nybörjar akvarium.. men inte då.

Anmäl
2020-07-02 03:38 #8 av: Mill4

Glömde skriva 6 st pansarmal, men dem fick hoppa in till elefantsnäcka snäckans akvarium så det inte skulle bli så många i 1

Anmäl
2020-07-02 05:04 #9 av: ler

Apistogramma Borelli

Anmäl
2020-07-02 11:42 #10 av: Rovfisk

Synd att det gick som det gick med fiskarna, men ett bra beslut att inte lita på butikerna.Flytta tillbaka fiskarna försiktigt, kanske en sort åt gången.

Du kanske skall låta Apistogramman vara kvar i det lilla och kanske skaffa en hona till honom .

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-07-02 12:22 #11 av: 5ara

Beklagar innerligt vad som hänt! Som tur är kommer det ordna sig med tiden. Du har gjort så gott du kunnat och det är (tyvärr) bra mycket mer än vad vissa andra gör för sina fiskar.

Det stod inget om vad du gjort med filtret i karet. Har du kvar det utan att ha rengjort det? I så fall vore det toppen för du har en god filterkultur under uppbyggnad.

Killen i affären har rätt om att rosentetror och pansarmalar vill vara ett gäng men jätteknasigt att han inte istället rekommenderade att öka antalet långsamt allteftersom karet mognar.

Om du inte vill lägga så mycket pengar är ett dropptest för nitrit det allra viktigaste till att börja med. Det finns även satser med flera olika dropptest att köpa. Det är helt upp till dig. Personligen har jag valt att investera i en hel del deopptest och tycker det funkar bra.

Kämpa på! Det kommer ordna sig! Om du har pumpar och liknande för att hålla både 54 liters karet och 100 liters karet igång samtidigt är det så klart det bästa. Om du däremot inte har mer än en pump är 100 liter bättre än 54 och du har med största sannolikhet blivit av med det som var giftigt genom att göra ett så stort vattenbyte.

Anmäl
2020-07-02 13:00 #12 av: Mill4

#10  Vi bor ganska litet så tanken var att ha 100L akvariet och sedan ett mindre i badrummet till elefantsnäckan som inte trivs med de andra stress fiskarna som är framme och ska smakar på honom hela tiden (Hen är "adopterad" när vi hämtade flera fiskar från ett misskött akvarium som skulle slängas. Så har försökt ordna till honom bäst det går).
Gissar att snäckan och kakaduan inte alls  passar med tanke på ph/temp osv :/
Nu dog tyvärr 2 fiskar tl... Så kanske kan Kakaduan vara i akvariumet 100L med de resterande få överlevarna.

#11 Tack <3 Är så nedstämd av detta som hänt. Rosentetrorna var så vackra och jag ville ju e dem et bättre hem än det dem haft tidigare. Framförallt de fiskar jag fått från folk som misskött dem. Så händer detta. Känner sig som en djurplågare.

Jag har 3 st Eheim pumpar för 160L.  Så har haft2 st 4L som jag fick då jag tog emot fiskar. Nyligen fixat så att Elefantsnäckan har ett 54L själv då han såklart inte trivts med övriga stress nissar i akvariet och temp.
54L nr 2 hade jag platy yngel i som flyttade igår förmiddag (vilken jäkla tur känner jag!)
Så det hade precis blivit tömt. Det är dit vi förde över de sjua fiskarna. Använde yngel pumpen som förhoppningsvis bidrar med nyttobakterier då. La i någrav dras växter och beredningsmedel.

100L akvariet har vi deras gamla pump i med det gamla filtret. Jag var ju dum och kramade ur det i akvarievatten innan då jag var så osäker vad som var rätt just då.
Men lite bakterier hoppas jag klarade sig. Så det står och pumpar i 100L akvariet nu med deras gamla växter inredning och sand (som jag då tyvärr spolat av.)

Tanken är ju egentligen att ha 100L och sedan ett kar till elefantsnäckan som skulle stå i badrummet. Men får tyvärr vara fullt med akvarium ett tag till här hemma i vår lilla lägenhet haha


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.