Annons:
Etikettartbeskrivningar-månadensfisk-artiklar
Läst 8887 ggr
mimåne
2017-03-02, 09:59

Guppy

Namn: Guppy (Poecilia reticulata)**
Naturlig miljö/hemort: Utplanterat på flera olika ställen, men kommer ursprungligen från Centralamerika och norra Sydamerika.
Temp:** 25-27 grader**
Akvarium: Minst 50 liter/ 50 cmMat:** Allätare. Äter flingfoder och annars den mesta mat som finns hos handlarna. Tar med fördel emot fryst foder.
Lek/Odling: Levandefödare. Släpper ynglen fritt i akvariet. Är förrådsruvare och kan få upptill 3 kullar pr. befruktning.

Allmänt: Guppyn är en av de vanligaste akvariefiskarna vi har. Trevlig sällskapsfisk som passar i de flesta akvarium. I vissa kretsar kallas arten för "Miljonfisk". Detta för att de är mycket lättodlade och ynglar av sig ofta och gärna. Har man hanar och honor i samma akvarium, så är det lätt att det till slut blir för många av dem.

Det går att se könsskillnad på arten. Hanar har oftast större stjärtfena och smalare kropp än honorna, som är rundare med mindre stjärtfena. Honan har även en normal bukfena medans hanen har ett så kallat gonopodium, som används vid parning. Hanarna är även oftast mycket färggladare än honorna, som är mer transparenta.

Hane till vänster, hona till höger. Den röda markeringen visar skillnaden hos bukfenan

Vid en parning kan honan lagra hanens befruktning tills hon är redo att bli dräktig. Dräktighetstiden är 5 veckor. Precis innan födseln så kläcks äggen inne i honan, ut kommer fullt utvecklade frisimmande yngel. En kull kan bestå av 10-100st yngel beroende på honans kondition. Föräldrarna vårdar inte ynglen. Som de flesta arter som ej är yngelvårdare så äter guppy sin egen avkomma. Rikligt med gömställen i akvariet så som växter hjälper ynglen att överleva.

Guppy kommer idag i alla möjliga former, färger och mönster. Det har odlats fram en hel del varianter av den ursprungliga formen. I handeln är det ofta en salig blandning men det finns de som renodlar olika sorter. Några kända sorter är bland annat, Moscow guppy, tuxedo guppy, snakeskin guppy och mosaik guppy. Nedan listar vi olika fenformer bland guppy.

A - veil tail
B - triangle tail
C - fan tail
D - scarf tail
E - double sword tail 
F- top sword tail
G - bottom sword tail
H - lyre tail
I - cofer tail
J - spear tail
K - round tail 
L- pin tail

Många av fenformerna bland guppy innefattar en stor böljande stjärtfena. För andra arter kan denna se väldigt aptitlig ut så det är viktigt att man inte håller guppy med fenbitare.

Bilder tagna av GuUuLd

Numera är arten ingen rekommenderad nybörjarfisk, eftersom att den har blivit mycket känslig p.g.a för hård avel. Arten är tyvärr vad vi kallar för "Sönderavlad". Det betyder att fiskens immunförsvar är dåligt. De lever inte så länge och drabbas lätt av sjukdom. Vanliga sjukdomar bland guppy är vita prick sjukan och fenklibb/torpedsjuka. Vill man ha tåligare individer så rekommenderas det att man köper av privatpersoner istället för i butik. 

Guppy används till att försöka utrota malaria. Eftersom den förökar sig så snabbt släpps den ut i träskmarker och sumpområden där malariamyggan lägger sina ägg och fiskarna äter sedan upp larverna så de inte blir några färdiga myggor.

Trinidad, naturligt habitat för guppy

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Annons:
Fiona23
2017-12-24, 16:10
#1

Kan de ha grus som botten istället för sand?

Cecilia.S
2017-12-24, 17:09
#2

#1 Guppy håller främst till i mitten- och det övre skiktet av karet, Dvs spelar det inte någon större roll om det är grus eller sand på botten :)

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

Upp till toppen
Annons: