Annons:
Etikettartbeskrivningar-månadensfisk-artiklar
Läst 782 ggr
Draken
6/4/21, 10:48 AM

Gurami

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna månad skall ni få njuta av Guramin. Gurami är en art som har funnits i våra akvarium så länge jag kan minnas. De flesta känner till den vackra guramin, men inte alla vet att de olika arterna kan skilja en hel del på storlek och miljö.

Namn: Gurami (vetenskapligt namn är olika på de olika arterna)

Familj: Trichopodus

Naturlig miljö/hemort: Gurami är utbredd över stora delar av Asien.

Storlek: 5-10 cm ( Olika arter är olika stora. De minsta blir bara kring 5-6 cm medans de största kan bli uppemot 10-12cm)

Temperatur: 25-27 grader

Ph: 6-7,5

Akvarium: Från 60 liter för de minsta och uppemot 200 liter för de största

Gurami finns i flera olika varianter och storlekar. Odlingsformerna är många och varierande. Det är svårt att skriva en enhetlig artbeskrivning i en artikel, då det finns en hel del variationer. Inte bara i storlek och färg, utan också när det gäller de vetenskapliga namnen. Vissa odlingsformer har blivit en "egen art" med andra vetenskapliga namn är från ursprunget.

Vad vi vill försöka med här, är att få med de gemensamma nämnarna för just Gurami, och vissa egenheter som vissa arter har.

Mat:

Gurami är en allätare (omnivor), de äter alla standardfoder som finns till akvarium, men de kan även äta fryst och levande om det erbjuds. De brukar inte alls vara kinkiga med maten.

Lek och Odling:

Gurami är skumbobyggare. Det är hanen som sköter om byggandet av sitt skumbo, som han sedan lockar in honan till. Efter leken jagar hanen bort honan och vaktar själv rom och yngel.
Hanarna är mycket revirhävdande och aggressiva under lek och när han vaktar skumbo med rom och yngel. Ynglen kläcks efter 24-36 timmar (beroende på art), och blir frisimmande efter ytterligare 1-2 dygn.

Hanarna är aggressiva och ger sig på honorna efter leken. Har man inte tillräckligt stort akvarium (120cm) bör man plocka undan honorna efter leken. Detta gäller främst de större arterna, Blå, Guld och Månskensgurami.

Könskillnaden ser man lättast genom att kolla på ryggfenorna. Hanarnas är längre och mer utdragen, medans honornas är korta och rundade. Honornas buk är dessutom, vanligtvis, rundare/ovalare i formen än hanens.

Akvarium och Miljö:

Alla Gurami vill ha tätplanterade akvarium och gärna med flytväxter. Dels bygger de skumbo mellan flytväxterna och dels så blir det en mer dämpad belysning, vilket Gurami gärna vill ha. De föredrar också ett något lägre akvarium.

De större modellerna såsom Guldgurami, Blå gurami och Månskensgurami vill gärna ha akvarium som ligger på kring 150-200 liter som minst. De mindre modellerna, såsom Dvärg, Honung, Rubin etc. kan man ha i 50-80 liter.

Några av de varianter som finns :

*Blågurami (Trichopodus trichopterus)
*Guldgurami (Trichopodus trichopterus)
*Månskennsgurami (Trichopodus microlepis)
*Dvärggurami (Trichogaster lalius)
*Mosaikgurami (Trichopodus leeri)
*Honungsgurami (Trichogaster chuna)
*Rubingurami ( Colisa lalia) Framodlad variant av Honungsgurami.

Det finns 2 varianter som jag inte har räknat upp här, de är också ganska kända i våra kar, men innan man skaffar de två arterna, skall man nog veta vad man ger sig in på, så man inte tar sig vatten över huvudet.

De 2 arter jag syftar på här är:

Paradisgurami ( Macropodus opercularis) Även kallad Makropod.
Detta är en mycket vacker och populär Gurami. Men det är också en av de mest aggressiva vi har bland Gurami. Som ungdjur kan man ha flera hanar tillsammans, men hos vuxna individer är hanarna mycket aggressiva mot varandra. De slåss till sista blodsdroppen så att säga, det är den enda Labyrintfisken, förutom Kampfiskhanarna, som regelrätt "slår ihjäl" sina rivaler.

Kyssgurami ( Helostoma temminckii)
Detta är en ganska fredlig, men mycket stor Gurami. Den är allätare, men behöver vegetabilisk föda. Kyssguramin bygger heller inte skumbo, som de övriga i släktet, utan äggen släpps och flyter upp till ytan. Hanarna är revirhävdande vid lek, men annars relativt fredlig. Hanarna slåss dock endel sinsimellan.
Skall man ha dessa i akvarium så måste man ha ett akvarium på minst 650 liter, gärna större eftersom de blir uppemot 35 cmDetta är också en utpräglad växtätare, och de flesta växter betraktas som mat. Vissa hårdare växter (Javaormbunke, Anubias o.l) kan fungera, men det finns inga garantier att de inte tuggar i sig de också.

Allmänt:

Gurami är, och har alltid varit, en populär invånare i många akvarium. Trots flera olika varianter så har de i princip samma krav på vattenkvalitet , Ph, Temperatur,foder etc. Några undantag finns, naturligvis, men de är ganska få.
Gurami är en trevlig akvariefisk och kan hållas i sällskapsakvarium under rätt förutsättningar. Man måste bara vara medveten om att många individer är mer styvnackade och rent av aggressiva. Men vet man om detta och läser på om just den art du vill ha, så borde det fungera alldeles utmärkt.

Gurami kan man ha i par eller i grupp. Det är individuellt. Vissa fungerar i grupp och andra inte.

Som avslutning på denna artikel, så vill jag bara påminna om en sak:

Skall ni ha Gurami (oavsett vilken art) läs på ordentligt, och välj inte Guramisort efter de andra fiskarna du vill ha, utan välj de andra fiskarna efter vilken Gurami du vill ha.

VENI VIDI VICI

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 6/17/21, 11:19 AM av Draken
  • Redigerat 8/19/21, 2:58 PM av Nephi
Annons:
Draken
6/4/21, 10:49 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 12
Förhandsgranskning av bild 2 av 12
Förhandsgranskning av bild 3 av 12
Förhandsgranskning av bild 4 av 12
Förhandsgranskning av bild 5 av 12
Förhandsgranskning av bild 6 av 12
Förhandsgranskning av bild 7 av 12
Förhandsgranskning av bild 8 av 12
Förhandsgranskning av bild 9 av 12
Förhandsgranskning av bild 10 av 12
Förhandsgranskning av bild 11 av 12
Förhandsgranskning av bild 12 av 12
#1

Lite bilder på de olika arterna :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: