Annons:
Etikettnybörjarhörnan
Läst 1693 ggr
Draken
2021-05-24 23:17

Starta upp ett akvarium steg för steg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I den här artikeln hittar du en nybörjarguide där du på ett enkelt vis kan läsa och se i bild hur du startar ditt akvarium steg för steg.

  1. Ett akvarium
  2. Akvarielampa
  3. Bottenmaterial
  4. Vatten
  5. Pump
  6. Doppvärmare
  7. Termometer
  8. Inredning som t.ex växter, rötter och sten.
  9. Eventuellt vattenberedningsmedel eller bakteriekultur
  10. Vattentest t.ex för Ph och nitrit (No2)
  11. Några få fiskar.

Steg1
Första steget är att sätta i bottenmaterialet i akvariet. Det kan vara t.ex sand eller grus. Beroende på vilken modell du köpt kan den behöva tvättas. I exemplet används den populära blästersanden från jula som inte behöver tvättas utan kan slås direkt ner i akvariet. Bred ut ett lager på ungefär 5cm.

Steg2
Fyll akvariet med kallt vatten. Du kan antingen använda en vattenslang eller försiktigt ösa ur en hink. Har du använt ett bottenmaterial som lätt dammar och gör vattnet grumligt kan du sätta en tallrik eller ett annat kärl på botten som du försiktigt tömmer vattnet på. På det viset rörs inte bottenmaterialet upp.

Steg3
Fäst pumpen på ena sidan i akvariet med sugproppar. Den ska sitta med utblåset precis vid vattenytan så att det blir bra ytrörelse. På så vis dras syre ner i vattnet. Du kan rikta utblåset i önskad riktning, men det vanligaste är att man har det som på bilden ovan. D.v.s så att vattenströmmen går igenom hela akvariet, vänder och kommer tillbaka till pumpen för att filtreras igenom den.

Ställ in den grad på doppvärmaren som dina fiskar vill ha. Placera den sedan med sugproppar på glasrutan. Du kan sätta den var du vill i akvariet, den behöver inte vara placerad bredvid pumpen.

Koppla i kontakten för både pumpen och doppvärmaren så att de startar. Vattnet behöver få rätt temperatur innan fisken flyttar in och därför är det bra att starta den så fort som möjligt. Pumpen cirkulerar vattnet och hjälper till att få en jämn temperatur i hela akvariet. För att veta vilken grad vattnet har så behöver du en termometer. De fästs oftast med en sugpropp på glasrutan.

Steg4
Nu är det dags att börja inreda akvariet och skapa en trevlig miljö för fiskarna. Placera rötter, sten eller konstgjord inredning för akvariebruk för att skapa gömställen åt fisken. Plantera gärna mycket levande växter. Växter har mycket positiva effekter på akvariet, inte minst förbättrar de vattenkvaliten, de minskar städningen för dig och hämmar även algtillväxt. Samtidigt som de blir utmärkta gömställen för fisken. Ju fler växter desto bättre! Välj arter som passar för den mängden ljus din akvarielampa ger, eller om du har tänkt tillsätta extra växtnäring.

Steg5
Om du vill kan du nu använda ett vattenberedningsmedel eller tillsätta flytande bakteriekultur på flaska. Det behövs inte alltid men har man problem med vattnet kan det vara bra. En del kommuner tillsätter mer ämnen i vattnet än andra och dessa kan fisken reagera negativt på. Vattenberedningsmedel neutraliserar dessa ämnen och gör vattnet fiskvänligt.
I ett nystartat akvarium kan man också tillsätta flytande bakteriekultur för att skynda på processen att bygga upp en bakteriekultur i akvariet och minska risken för plötslig nitritförgiftning, vilket är vanligt vid en uppstart och behöver undvikas.

Steg6
Placera akvariets lampa ovanpå akvariet. Koppla den gärna till en timer eller en så kallad "klocka", där man kan ställa in när lampan ska tändas och släckas. Det är viktigt att det sker på regelbundna tider och att den inte är igång mer än 10h per dygn. Har du ett täckglas lägger du på det före du placerar lampan.

Steg7
Så fort du har fått rätt temperatur och gjort klart akvariet så är det dags för fiskarna att flytta in. Det finns ingen anledning till att vänta flera dagar eller veckor med att köpa fisken för ingenting händer med vattnet så länge inget lever i det. Börja endast med några få individer, 2-3st beroende på art för att inte överbelasta akvariet.

Öppna påsen med fiskarna och låt den flyta i akvariet. Akvarielampan kan du gärna ha släckt, det är lugnare för fisken att komma till ett mörkt akvarium. Fiskarna behöver vänja sig vid det nya vattnet långsamt och bruksanvisning på hur man kopplar in dem brukar finnas på påsen de är i. Annars kan man gå efter att ta 1dl av akvarievattnet och försiktigt tömma i påsen med fisk var 10 minut, gärna under en hel timme eller längre. Vänd sedan på påsen och låt fisken simma ut. Låt gärna lampan vara släckt resten av dagen så att fiskarna i lugn och ro kan komma till rätta i sitt nya hem.

Steg8
Akvariet är nu uppstartat och du kan njuta av de vackra fiskarna och miljön du har skapat. Det är däremot långt ifrån färdigt ännu och den första tiden behöver man vara mycket försiktig så att det inte blir överbelastat och drabbas av nitritförgiftning, som är dödligt för fiskarna. En bakteriekultur ska byggas upp långsamt, men det är en annan historia och hör inte till denna artikel.

Ett vattentest för att mäta halten nitrit borde alla med akvarium äga. Med detta kan du kontrollera att vattnet i ditt akvarium är som det ska och inte blir överbelastat. Det är också bra att ha ett test för att mäta Ph värdet, som anger om vattnet är surt, neutralt eller basiskt. Tänk på att olika fiskar föredrar olika värden och att alla värden inte passar alla.

Hur ska jag då sköta mitt uppstartade akvarium så att det inte blir överbelastat? Var mycket sparsam med matningen den första tiden. De två första veckorna kan du ge mat var tredje dag och endast en mycket liten mängd som du ser att fiskarna äter upp direkt. Öka därefter successivt.
Vänta också några veckor med att köpa fler fiskar.
Vattenbyte 1 gång i veckan på ca 20-30%.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2021-12-28 13:23 av Draken
  • Redigerat 2021-06-15 22:18 av Choffa
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: