Annons:
Etiketterakvarium-och-fiskarnybörjarhörnan
Läst 167 ggr
P
2021-04-10, 16:38

Skaffa fiskar?

Jag funderar på att skaffa fiskar. Vill ha cirka 2-5 guppy/clownfiskar.
Kan inte ha enormt akvarium pga litet rum. Trivs dessa fiskar tillsammans?
Hur ska jag göra?

Annons:
raichu
2021-04-10, 17:20
#1

Hej!

Clownfisk är en saltvattenart och saltvatten är inte vidare smart att skaffa om man inte har akvarium sedan tidigare då det är känsligare och dyrare.
Guppy kan du absolut skaffa till ett standard 54 liter, försök dock att hitta privatodlade då de i affären ofta är av dåligt kvalitet som dör fort nästan oavsett vad du gör.

Tänk på att skynda långsamt och lita inte för mycket på de i affären, har du otur så lurar de brallorna av dig.
Jag har varit med om sådant alltför många gånger tyvärr när jag varit i affärer samt bilivit utsatt för det själv i mina okunniga dar.

E
2021-04-11, 00:28
#2

#0: Guppy låter alldeles utmärkt att börja med. En riktig seriös akvariehandel med hyfsad omsättning på fiskar som tar in fiskar från en bra grossist har oftast fiskar som är klara för ett nytt hem. De är jämna i storlek och färg. Vilket beror på att det krävs att man matar fisken flera gånger om dagen med rätt foder under uppväxten för att få den här jämnheten med kvalité. Jämför gärna några affärer. Låt dig bli specialist på just Guppy innan du slår till.

Privat odlat är inte alltid bättre även om det finns riktigt duktiga sådana också som gör lika bra jobb som proffsen. De flesta som odlar hemma gör det på fiskar de köpt i en och samma affär. I de bästa av världar har de haft turen att odla på fiskar som inte är helsyskon. Vilket oftast tyvärr leder till 10 bra 40 halvbra och 40 som aldrig blir stora nog att färga ut och själva kunna ge någon ny avkomma.

Sedan behöver du någon fisk eller snäcka som tar hand om matresterna på botten och ev. alger.

Jag tycker att ett 100liter är det bästa och enklaste att börja med. Där är det enklast att få en bra balans mellan fiskar och växter som man eftersträvar. Det är svårare att få ett 100 liters för överbefolkat än ett som är hälften så stort.
Ett mindre akvarium är alltid svårare att få till att fungera och få till en bra balans än alla stora eller riktigt stora akvarium. När man då misslyckas med det lilla så tröttnar man och kanske ger upp tidigt då man gjort något som är det svåraste som finns i denna hobby.

Draknästets_Reptiler
2021-04-11, 11:27
#3

#0: Instämmer med ovanstående. men jag tycker nog att privatodlade Guppys är friskare och starkare än butiksköpta. men naturligtvis finns det dem som inte bryr sig om hur de odlar, utan använder samma butik hela tiden.

100 liter är en bra storlek att börja med. Nån snäcka eller räkor är bra att ha på botten för att hålla undan skräp och matrester.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: