Annons:
Etikettallmänt
Läst 494 ggr
Draknästets_Reptiler
2020-07-14, 13:19

Källor och Källkritik

Det har varit lite diskussioner om källor och källkritik i forumet till och från. Nu är det ett tag sedan sist, men vi tänkte försöka reda ut begreppen lite genom denna artikel.

När det gäller källor och källkritik, så har de flesta olika erfarenheter och olika källor som de föredrar.  De flesta källor är pålitliga och kan användas, sen är det upp till var och en vilka källor man vill använda, samt på vilket sätt man vill använda dem.

Vi tänkte med denna artikel att ni medlemmar skulle få en bättre inblick på vad/vilka källor som finns och som används. Artikeln kommer att baseras på både faktakällor och även egna erfarenheter.

Inom akvaristiken finns det massor av olika källor man kan använda sig av. Artbeskrivningar, volym på akvarium, vilka fiskar passar ihop med vilka …etc. Listan kan göras lång.

Jag tänkte härunder lista några av de källor som finns inom akvaristiken, källkritiken, enligt min personliga åsikt, kommer också att stå med under de olika länkarna. Den åsikt JAG har kanske inte alls stämmer överens med hur NI upplever de olika källorna. Ni får jättegärna skriva vad ni tycker i kommentarsfältet.

Viktigt är att ni som läser detta vet om att de källor jag räknar upp här nedan är inte källor som ni nödvändigtvis måste använda, utan ni kanske har andra källor som inte finns med i denna lista, och ni är mer än välkommen att skriva era erfarenheter av källor som NI använder. Ni får jättegärna komma med kritik eller rekomendationer på de källor som vi har räknat upp, eller andra som inte finns med.

Zoopet :

Fördelar:  Zoopet är en av våra bästa, och mest använda källor inom akvaristiken.  Zoopet är ett bra forum, där även Kjell Fohrman finns med som en av grundarna. Fohrman är väl en av våra toppnamn inom akvaristiken, och han är oerhört kunnig inom många områden.

Nackdelar:  Forumet är ganska snål när det gäller akvarievolym på vissa av våra fiskar. Jag har ofta sett att akvarievolymen på vissa arter är betydligt mindre än vad jag skulle vilja ha just den arten i.
En annan nackdel är att mer än hälften av artbeskrivningarna ser man inte om man inte är Goldmedlem, alltså betalande medlem.

https://www.zoopet.com/

Nordiska ciklidsällskapet:

Fördelar:  NCS är inriktad på ciklider, och de som sitter i "styrelsen" där är mycket kunniga när det gäller våra ciklider, både stora och små. Vill man veta något om ciklider eller har frågor rörande ciklider och deras habitat, så är det NCS jag vänder mig till. De har även de bästa artbeskrivningarna.

Nackdelar :  Oftast brukar man ha mer än bara ciklider i sina kar, och när det gäller andra arter, så är det inte så mycket hjälp man kan få här. Medlemmar och admingrupp kan naturligtvis Basic fakta, men inte mycket mer utöver det.

https://www.ciklid.org/forum/

Rovfisk:

Fördelar:  Det man inte vet om Rovfiskar av alla det slag i detta forum, är inte värt att veta. Det är oerhört kunniga medlemmar och admingrupp här.

Nackdelar:   Medlemmarna i detta forum ÄR duktiga, men tyvärr är det några få som även vet om att de är duktiga, och de tenderar att kunna bli ganska "stöddiga" och ibland dumförklara en annan medlem som ställer en fråga, en fråga som för dem kanske är helt självklar, men som en nybörjare kanske inte vet.

https://www.rovfisk.se/forum/

Detta är de forum som vi känner till  och rekomenderar.

" Vi vet om att det finns väldigt många bra grupper på facebook, men vi har valt att inte ta med dem eftersom vi ,eller åtminstone jag, inte använder mig av dessa grupper som källor."

Ni får jättegärna fylla på med de källor ni använder er av. vare sig det är ett forum eller om det är en butik som är riktigt kunnig. Glöm bara inte bort att vi vill ha med både ris och ros :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2020-09-06, 10:54 av 5ara
Annons:
Upp till toppen
Annons: