Skriv ett nytt inlĂ€gg! Aktuellt just nu (12) Senaste inlĂ€ggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / trĂ€ffar / aktiviteter Annonser Alger AllmĂ€nt Artbeskrivningar BerĂ€ttelser Bilder Butiker och lĂ€nkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) RĂ€kor, snĂ€ckor, amfibier m.fl RegnbĂ„gsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och brĂ€ckvatten SlöjstjĂ€rt, Koi och Guldfisk Tetror TĂ€vlingar VattenvĂ€rden

Vilken fisk ? VĂ€xter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
VattenvÀrden

Ammoniakförgiftning😱

2020-07-02 03:36 #0 av: Mill4

Har en tidigare trĂ„d dĂ€r jag berĂ€ttar allt som hĂ€nt... "Kakaduaciklid+ Hur mĂ„nga fiskar i 100L" TyvĂ€rr dog 9st av min Ă€lskade fiskar i natt trots all tid jag lagt pĂ„ att försöka lĂ€ra mig sĂ„ mycket jag bara kan och allt duttande med akvariet senaste tiden 😱 Hemskt onödig upplevelse... Mina resterande fiskar Ă€r flyttade till ett 54L akvarium dĂ„ vi inte visste vad vi skulle göra mitt i natten dĂ„ alla fiskar började dö.. sĂ„ startade upp ett nytt. Tömde 100L akvariet och sköljde sand osv. Startat om det nu. NĂ€r ska fiskarna fĂ„ flytta tillbaka, Ă€r ju nystartat bĂ„de i den dem Ă€r i nu och 100L sĂ„ dĂ„ kan dem vĂ€l lika vĂ€l flytta tillbaka? Har Ă€ven lĂ€st nĂ„got om salt? Kort sagt... vad gör en nybörjare som jag nu... De resterande fiskarna mĂ„r bĂ€ttre, 1 platy kĂ€mpar lite mer men tycks bli piggare.. Stackars stackars fiskarna... Ska ringa djuraffĂ€ren imorgon och berĂ€tta för dem vad jag tycker och tĂ€nker...

AnmÀl
2020-07-02 06:25 #1 av: Lillyrod

NÀr det gÀller nitrit som det förmodligen handlade om sÄ Àr vattenbyten det enda som gÀller.
Du skulle inte ha gjort rent allt i karet för nu fÄr du ju börja om frÄn början igen. De goda bakterier som börjat bildas har du tvÀttat bort.
Om jag vore du skulle jag slÀppa tillbaka de största fiskarna i 100-liters karet sÄ att du inte fÄr sÄ mÄnga i det lilla. Börja om frÄn början med lite mat osv. Nu vet jag inte om du lÀst artiklarna om vatten, uppstart mm men om du inte har det sÄ gör det.
Ta det lugnt, andas och kavla upp armarna. Det Ă€r en lĂ€rdom Ă€ven om den blev lite brutal. Det kommer att bli bra 😊


AnmÀl
2020-07-02 09:16 #2 av: Mill4

Har lĂ€st sĂ„ mycket sĂ„ mam blir snurrig😅 SĂ„ jag lĂ€ser dem artiklarna sĂ„ kan jag dubbel checka att allt Ă€r rĂ€tt.

Ok! Men pĂ„ stickat var det nitrit test och det sĂ„g bra ut... Är det ett dĂ„ligt test kanske đŸ€” Har ju vart med dem dĂ€r stickorna flera gĂ„nger om dagen och testat

Ok😟 Jag och min sambo sökte runt i panik pĂ„ olika forum och fick fram en trĂ„d som skrev att man skulle göra sĂ„. Suck...
SÄ om nÄgot sÄdant hÀr hÀnder ska man alltsÄ göra 50% vattenbyte och ha i vattenberedningsmedel och bara vÀnta?
LÀste nÄgot om att man ska ha i salt

AnmÀl
2020-07-02 09:23 #3 av: Nephi

Stickorna stĂ€mmer inte alltid helt 😅

Mina stickor visar fel pÄ Ph sÄ dina skulle mycket vÀl kunna visa fel pÄ nitrit :)

AnmÀl
2020-07-02 09:56 #4 av: Mill4

#Men f*n.. DÄ blir det att hitta nÄgot vettigare.. Om ditt visar fel ph och mitt fel nitrit sÄ lÀr ju resten vara pannkaka dÄ ocksÄ om man har otur..

AnmÀl
2020-07-02 11:57 #5 av: DraknÀstets_Reptiler

Köp dropptest istÀllet. De Àr mer exakta och de Àr enkla att anvÀnda :)

*SajtvÀrd pÄ Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare pÄ Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemÀssa - STM (reptil.hemsida24.se)

AnmÀl
2020-07-02 12:10 #6 av: 5ara

TyvÀrr Àr det inte ovanligt att stickor visar tokiga vÀrden. Dropptest Àr i regel mer tillförlitliga sÄ det Àr det enda jag anvÀnder mig av men om man ska ha helt rÀtt vÀrden Àr det laboratorieanalys som gÀller.

Hur lÀnge hade akvariet varit igÄng? Det vanligaste Àr att nitritspiken kommer efter cirka tre veckor; kan bli nÄgot tidigare och nÄgot senare.

NÀr jag startade mitt första akvarium rÄkade jag ocksÄ ut för en nitritspik som gjorde att nÄgra fiskar dog. Det Àr sÄ vÀldigt lÀtt hÀnt men misströsta inte; det kommer ordna sig!

AnmÀl
2020-07-03 11:00 #7 av: DraknÀstets_Reptiler

Nitritspikar kan vi alla rÄka ut för.

Inte sĂ„ lĂ€nge sedan jag fick en rejĂ€l nitritspik i stora karet. SĂ„ du Ă€r inte ensam. Som 5ara skriver,  misströsta inte :)

*SajtvÀrd pÄ Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare pÄ Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemÀssa - STM (reptil.hemsida24.se)

AnmÀl
2020-07-03 20:24 #8 av: Mill4

#6 Ja akvariet har vart igĂ„ng ca 3 veckor.. :/  Hade nĂ„gra fiskar innan 2 veckor sedan Ă„kte jag för att köpa 2-3 st rosentetra efter 2 veckor och det var dĂ„ han i affĂ€ren sa att det var bĂ€ttre att köpa fler. 3dagar fasta och sen efter dag 2- me lite foder hĂ€nder dĂ„ detta.

#7 Ja sÄ Àr det nog :( KÀnns bara som att det kunde ha undvikits om jag inte tagit in sÄ mycket fisk sÄ snabbt.

AnmÀl
2020-07-04 11:23 #9 av: 5ara

Det Àr svÄrt att starta upp ett nytt kar och med tanke pÄ att du fick problem vid den ganska typiska tiden för nitrit sÄ hade det mest troligt hjÀlpt bara du haft ett test som funkat. TyvÀrr Àr det inte ovanligt att det hÀnder och det bÀsta du kan göra Àr att ta nya tag för det kommer ordna sig :)

AnmÀl

Det finns en till kommentar till den hÀr diskussionen. Den Àr bara synlig för medlemmar pÄ iFokus. För att lÀsa kommentaren, logga in eller registrera dig pÄ iFokus.