Allmänt

Sommar och värmeproblem

2020-06-28 19:41 #0 av: Kampfisk

Ja, då har sommaren här igen. Och precis som förra året så blir det varmare i våra akvarium. Iallafall i mina.

Kollade mina två akvarium nu, de låg på 29 i temp. Kändes inte bra, så testade med stora nu att göra ett 50% vattenbyte då jag fyllde med kallare vatten samt drog ur värmaren. I lilla har jag ännu inte gjort något, så jag är lite rådvill hur jag ska få ner tempen där.

I stora karet, 400l, har jag som sagt gjort ett 50% vb och fyllde med kallare vatten, samt drog ur värmaren. Funderar även på om jag ska minska ljustimmarna, då mina lysrör blir väldigt varma. Det borde ju göra vattnet varmare också?

I lilla är det led-belysning, och därmed inte så varmt. Men ändå är det 28-29 grader där i. 

Hur gör ni i dessa tider för att hålla tempen nere?

Kan inte ha mina akvarium öppna, då jag har ålar som kan hoppa ur och en katt som kan trilla i.

Låt inte en dålig gårdag, förstöra en bra idag Hjärta

Anmäl
2020-06-28 20:41 #1 av: Lillyrod

Jag har inte de problemen för det blir aldrig så varmt i mina kar. Om det någon gång blir så att tempen stiger släcker jag bara belysningen så sjunker det igen. Alla mina kar är öppna.

Att dra ur doppvärmaren har ju ingen betydelse eftersom den inte går när det är varmare än vad den är ställd på. Den slår ju bara på när vattnet blir kallare. 

I mindre kar kan ju frysta petflaskor eller kylklampar hjälpa. I större är det lite värre för då går det åt många flaskor Glad


Anmäl
2020-06-28 21:11 #2 av: Kampfisk

Funderar på om jag ska lägga i en eller två 1,5l flaskor i lilla 63l, då borde det ju sjunka bra? Stora blir det värre med..

Låt inte en dålig gårdag, förstöra en bra idag Hjärta

Anmäl
2020-06-28 21:23 #3 av: Nephi

Det kanske kan gå att fylla och frysa stora fryspåsar på typ 5 liter? Tänker på det stora karet. Borde ju göra mer än 1,5l flaska iallafall, och borde vara lättare att få plats med i frysen då den blir platt, har funderat på att testa det i mitt :)

Min lägenhet brukar vara sval på sommaren men i år är det varmt inne och det märks i akvariet, oavsett vad jag gör smyger det långsamt upp till 26°..

Anmäl
2020-06-28 23:57 #4 av: peterhan

Jag byter 1/5 dels vatten i mitt 450 varje dag för annars hamnar det på 29 grader men efter bytet ligger det på 25-27 större delen av dygnet, testade med 2st 1.5 liters flaskor från frysen och det sänkte en halv grad så den idén funkade inget vidare :) men det verkar vara ok som jag gör för scalarerna la ägg i dag så dom verkar trivas.

Det på 70 liter gör jag lika, men det är utan lock så det klarar sig nog utan byte, men jag har ju malyngel så jag dammsuger ju ur den från lort varje dag så det blir ju lite automatiskt byte.

har läst om små fläktar som skummar på ytan och det ska ju kyla, tänkte på er som kan vara utan lock så är ju det en bra idé.

Anmäl
2020-06-29 11:19 #5 av: Rovfisk

jag anvcöänder petflaskor och kylklampar. Mitt stora kryper upp mot 28-29. De klarar högre temperaturer korta stunder, men det får inte bli ständigt att temperaturen ligger där eller ännu högre.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-06-29 15:46 #6 av: Kampfisk

Vågar man använda kylklampar? Tänker på vätskan som är i

Låt inte en dålig gårdag, förstöra en bra idag Hjärta

Anmäl
2020-07-01 11:43 #7 av: Rovfisk

Du får ju se till att kylklamparna inte läcker och att du har öppningen uppåt. Annars så kan du frysa in petflaskor med vatten och använda det.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-07-01 11:48 #8 av: PeG

Jag har istället satsat på strukna hela rummet dvs genom inköp av portabel eller fast AC anläggning. Då blir inte bara fiskarna glada utan jag också. Det fungerar ju också om man som jag var hemifrån förra veckan när det var väldigt varmt.
Annars tror jag på vattenbyten för att få ner temperaturen i stora akvarier pga antalet frusna per flaskor som krävs för att få en tillräcklig effekt. Om man jobbar hela dagarna när det är som varmast så är det dock inte helt lätt att få till på ett bra sätt

Anmäl
2020-07-01 15:25 #9 av: Kampfisk

Har tre stycken 1,5l flaskor men is i nu, i stora karet. Tempen har gått ner en grad.

Låt inte en dålig gårdag, förstöra en bra idag Hjärta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.