Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar

Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Sjukdomar

Svamp på Platy

2020-04-23 22:01 #0 av: Linono

Hej, jag behöver hjälp!
Det ser ut som min ena platy har fått någon slags infektion på stjärtfenan.
Jag är osäker på om det är en svampinfektion så jag undrar om det är någon som vet vad det är så att jag kan behandla på rätt sätt.
Fenan ser grumlig/vitaktig ut och jag upplever att den har blivit lite kortare.

Anmäl
2020-04-23 22:29 #1 av: PeG

Fenröta? Svamp brukar se luddigt ut.

Anmäl
2020-04-23 22:30 #2 av: PeG

Oavsett börja med att kontrollera vattenvärdena gärna med ett dropptest och för ett större vattenbyte.

Anmäl
2020-04-24 09:59 #3 av: 5ara

Utan att veta anledningen till att fisken blivit dålig är det lite sämre prognos om man ger sig på att medicinera. Risken är överhängande att det kommer tillbaka.

Tyvärr är bilden lite dålig men jag lutar åt bakteriell fenröta. Helst skulle jag vilja se en bättre bild för att känna mig mer säker. Ett exempel på medicin som är effektiv mot detta är Furanol men det finns fler.

Bakteriell fenröta beror nästan alltid på dålig vattenkvalitet. Hur mycket vatten byter du och hur ofta?

Anmäl
2020-04-24 12:00 #4 av: piggelina123

När jag ser de kraftigt röda gälar som fisken har är det ett tydligt tecken på dålig vattenkvalitet. Gör ett vattenbyte 50% nu direkt.
Kolla nitrit. Syresätt vattnet. Ge nån form av vattenberedningsmedel.
Röda gälar syns tydligare på ljusa fiskar.

Anmäl
2020-04-25 13:45 #5 av: Desilita

Ectozon, akvariumsalt är väl dock något en oavsett vad kan använda för förebyggande syfte? Enligt instruktionerna står det så och att det inte har några bieffekter.

Anmäl
2020-04-25 14:06 #6 av: Lillyrod

Salt hjälper i stort sett inte mot någonting. Det gör slemhinnan på fiskens kropp något tjockare för att fisken försöker skydda sig mot saltet. 

Vid ett parasitangrepp eller svampangrepp kan saltet hjälpa till att skydda fisken just för att slemlagret blir tjockare. Det har inte någon medicinsk effekt.

Ett rejält vattenbyte gör allra mest nytta vilket de andra redan har sagt : )


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.