Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar

Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Sjukdomar

Sjuk guppyhane

2020-03-31 09:45 #0 av: MariaAlm

Hej, helt ny i gruppen och ganska ny som akvarieägare också (hade akvarie som liten, men nu har sonen fått sitt första kar också. Kan saga att jag är nog mer intresserad än han… :-))

Nu har vi iaf en hane som varit riktigt fin och ståtlig som plötsligt inte mår bra. Det började med att han hade en lång vit "tarm" hängandes ut från honom, Nu är det som en knöl, lite röd lite vit. Han äter inget vidare och ligger mest still på botten. Några erfarna som vet vad det kan vara? Kan han räddas på något sätt?

Ledsen för att bilden hamnade på sniskan...

Tack på förhand!

Anmäl
2020-03-31 10:42 #1 av: 5ara

Hej och varmt välkommen hit!!!

Tråkigt att din fina guppy inte mår bra! Dessvärre kan det vara så att han har drabbats av ändtarmsframfall. Det kan de göra ifall de exempelvis haft problem med magen i form av förstoppning.

I vissa enstaka fall kan det bli bättre med tiden men i regel så krävs kirurgi och eftersom det inte är något som kan erbjudas tar man i regel bort fiskar med olika typer av framfall.

Risken med att låta en fisk med framfall vara kvar är att de kan dra på sig olika sekundära sjukdomar såsom bukvattensot. Så om ni vill se ifall det blir bättre så är det säkraste för era andra fiskar att ha honom i ett eget akvarium.

Jag är dock inte säker på att det är detta han har drabbats av. Tycker det är lite svårt att se.

Anmäl
2020-03-31 13:30 #2 av: Draknästets_Reptiler

#0 Varmt välkommen till siten :)

Tyvärr så är det nog som det skrivs i #1, ändtarmsframfall. Det bästa är att ta bort honom, så det inte blir större problem med andra sjukdomar, som även kan smitta andra fiskar.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2020-03-31 13:56 #3 av: MariaAlm

Tack till er båda för snabba och engagerade svar. Får plocka bort honom då Ledsen
Finns ett 20-tal fina yngel från honom så vi får glädjas åt det Glad
Tack 

Anmäl
2020-03-31 17:30 #4 av: Draknästets_Reptiler

Det är sorgligt när man måste ta bort dem, även om det "bara" är en fisk ...

Du tar rätt beslut. Glädjs åt han avkomma istället :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2020-04-01 11:22 #5 av: 5ara

Instämmer med Rovfisk; det är ett bra beslut och som du säger har ni hans avkomma att glädja er åt trots att det blev så sorgligt slut för hanen själv.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.