Annons:
Etikettakvarieteknik-pumpar-filter-belysning-etc
Läst 1103 ggr
piggelina123
2020-03-27 12:53

Dåligt kranvatten - hur gör jag?

Om man har kranvatten som inte går att fylla direkt från kran och ner i akvariet, hur gör man då? Hinkar funkade när jag hade ETT litet akvarium, nu har jag 3 st, på ca 35l, 60l, 100l. Mitt kranvatten som är kommunalt har pH 9, extremt högt kh och gh, koppar, klor, och en dålig lukt/smak som kanske är metan eller nått, lukten är som en bortglömd soppåse. Går det att på något sätt ändå spola från kranen. Tex om jag tillsätter flytande filtermedia, ska jag hälla det i akvariet innan och sen spola upp, går det? Hur gör man annars? Om jag spolar direkt från kran så dör fiskarna i princip direkt. Antingen blir de förlamade och sjunker till botten, eller så blir de förgiftade av den ammonium som bildas av det höga pH, och dör av det, eller så dör mina stackars filterbakterier och jag åker på ännu en nitritspik. Finns det nån lösning? Kan man koppla in ett filter av något slag, kanske aktivt kol som vattnet rinner genom mellan kranen och akvariet? Och nej, kommunen tänker inte åtgärda det eftersom att det inte är nått fel på vattnet… 🐡

Annons:
Lillyrod
2020-03-27 13:02
#1

Min första känsla är att det vattnet inte är bra för någon. Inte dig heller. 

Nu är det tyvärr ganska dyrt att lämna in ett vattenprov själv och få svart på vitt vad som finns i vattnet annars hade det varit ett alternativ. 

När jag grälade med kommunen om vattnet här så hotade jag med att göra just det. Den konstiga bismaken försvann här då och jag slapp den svidande känslan i halva mej när jag gick på toa. (Det var inte urinvägsinfektion) Jag blev påverkad i både mun, mage och urinvägarna. 

Vad säger de på vattenverket i din kommun? Min bedyrade också att inget var fel men efter 2 mail och flera telefonsamtal så blev vattnet märkbart bättre. 

Jag har tyvärr ingen lösning på ditt problem men känner verkligen med dig 😕

Jag vet inte om filtermedia hjälper dig om vattnet är så knasigt men det vore ju bättre att "behandla" vattnet innan det kommer i karet i så fall.

5ara
2020-03-27 13:24
#2

Jag är lite fånig och låter alltid vattnet stå över natten innan jag byter. Vill få bra temp på vattnet utan att öka kopparhalten genom att tillsätta varmvatten samt för att låta kloret avdunsta. Använder mig i regel inte av något vattenberedningsmedel för växtgödningens skull och av ekonomiska skäl. Jag har 2st 240 liters och 1st 120 liter. Det karet som jag byter i en gång i veckan ungefär använder jag 3st 20-liters dunkar till. De andra två har jag 2st 20-liters plastlådor med handtag till och byter lite varje/varannan dag. Det är en aning bökigt men jag tycker ändå att det funkar… Tyvärr har jag nog ingen bättre lösning än att fortsätta låta det stå över natten som du gör. Det du kan göra är väl att försöka hitta hinkar/lådor/dunkar med bra storlek. Om fiskarna dör så fort krävs det nog ändå att vattnet får stå med vattenberedningsmedel innan du häller i det och i så fall kanske det lika gärna kan stå över natten ändå.

piggelina123
2020-03-27 17:44
#3

Jo jag har väl inte bråkat tillräkligt, men jag tror att det inte kommer hända något i närtid iallafall. Detta med hinkar känns ohållbart i längden, det tar bort glädjen med intresset när jag spiller, får ont av lyftandet, tiden det tar med allt slafsande. Fick du/ni reda på vad felet var med ditt vatten? Om man nu ska ta prov på vattnet, hur gör man då? Finns det någon billigare lösning? Några egna tester att köpa? Om det nu är värt ett försök. Hoppas fortfarande på att nån har någon lösning på detta problem. Jag tänker, hur gör de utomlands? Jag menar i sverige har vi väldigt bra vatten till skillnad mot andra länder. Hur gör akvarister i andra länder?

Lillyrod
2020-03-27 17:50
#4

Jag fick inte reda på vad felet var men det var på sommaren och mina fiskar dog med stora sår och jag själv, som dricker mycket vatten, for också illa av det. Jag gissade att sommarvikarien tillsatte för mycket frätande målarsoda i ledningarna. 

De tillsätter det för att ledningarna inte ska rosta enligt hemsidan. Väldigt mystiskt eftersom det är bytt till plast över hela stan….

Om man ska ta prov beställer man grejer till det från ett laboratorium som gör testerna. Det är dyrt. Kostade över 1000 kr då jag kollade. Om det finns egentester vet jag inte. 

Intressant fråga det där med utlandet. Jag har ingen aning.

5ara
2020-03-27 18:32
#5

Fy, vad tråkigt att det känns så jobbigt för dig! Hoppas verkligen att någon har ett bra förslag som kan hjälpa! Det kan ju vara värt att prova AquaSafe till exempel. Det innehåller kolloider som hjälper till att skydda fiskarna, om jag inte missförstått det hela. Happy Lifes filtermedia innehåller inte detta. Kanske det kan funka att dosera det innan du fyller på med nytt vatten. På nätet köpte jag en dunk med 5 liter för 500:- tror jag. Fråga mig inte hur jag tänkte där för den kommer jag väl aldrig göra slut på men priset blir väldigt mycket lägre per liter. Skulle också vilja veta hur de löser det utomlands.

PeG
2020-03-27 18:50
#6

Går det att gå ihop några stycken och betala för ett test? Dina grannar borde ha samma problem. Det känns inte så nyttigt att dricka…. om inte problemet försvunnit helt så skulle jag satsa på ett test av vattnet.

Annons:
piggelina123
2020-03-27 19:10
#7

Det är allmänt känt att vattnet i området smakar blä. De som jobbar på hemtjänsten i lägenhetsområdet brukar ta med sig eget vatten för att de inte vill dricka ur kranarna här. Nu känner jag inga grannar här, utom den närmsta, som jag frågade, fick svar att hen inte är känslig för sånt och inte har några problem med det… Håller tummarna för att nån här jobbar på ett vattenverk och kan ge mig lösningen 😁 Om man nu tar ett prov och det visar höga halter som ligger under gränsvärden, men tillräckligt höga för att döda fiskarna, vad gör man då? Är det inom gränserna antar jag att det inte finns nått krav på åtgärd. Höll på att tänka på ifall jag ska investera i en tank eller tunna som rymmer ett par hundra liter, och sen skaffa en dränkbar pump som kan pumpa vatten från tunnan till akvarierna när det är dags att byta vatten. Insåg dock att i en etta på 25 kvadrat kan det bli bökigt… Suck… Vi bor i ett land som skryter med att vi har världens renaste vatten… Så blir man drabbad av lokala surgubbar på kommunen. Är det någon som vet vad felet kan vara när det luktar soppåse om vattnet? Jag har varit hos vänner med egen brunn där vattnet luktar ruttna ägg, men detta är en annan doft. Det doftar inte unket vårvatten, inte jord, inte klor. Det luktar exakt som det gör när soppåsen stått lite för länge. Det smakar även som det luktar, även om det inte är så starkt, så är det motbjudande. Doften är starkare från varmvattnet än kallvattnet, men försvinner inte trots att man spolar länge i kranen. Mår illa av att skriva om det… Blä…

5ara
2020-03-27 19:40
#8

Men fy, det låter hemskt! Låter verkligen som att prover skulle behöva tas på vattnet. Som PeG skriver vore så klart det bästa om man var några stycken som kunde dela på det. Ett prov för bara ämnen i, och egenskaper hos vattnet kostar 600-700:- men som det låter vore det nog även bra att testa för bakterier och då landar det på lite drygt 1000:- Om ett test nu inte skulle visa på att vattnet är otjänligt så kan det kanske vara värt att prova AquaSafe som jag skrev på grund av hur det skyddar fiskarnas slemhinnor.

piggelina123
2020-03-28 03:03
#9

Hittade denna produkt: https://www.cyberzoo.se/akvaristik/vattenkemi/vattenberedning/easy-life-aquamaker-vattenberedningsmedel-500-ml.html Vad skiljer filtermedium från vattenberedningsmedel?

Lillyrod
2020-03-28 06:30
#10

Det verkar vara ungefär samma produkt som Filtermedium.  Jag har inte använt den.

Sleggyman
2020-03-28 08:28
5ara
2020-03-28 10:01
#12

Filtermedium har en stöttande effekt för filtrets bakterier, ofta har de även en vattenberedande verkan men de är inte lika specialiserade på att förbättra vattenkvaliteten. Nu har jag kollat lite hur man löser det med sämre vattenkvalitet i utlandet. I USA är AquaSafe det vanligaste medlet för detta ändamål och i regel är det olika vattenberedningsmedel som används. AquaSafe innehåller, utöver kolloider som skyddar gälar, hud och fenor, även B-vitamin som sänker stressnivån hos fiskar. Sen är det givetvis ämnen i som effektivt neutraliserar farliga metaller och liknande. Ett annat medel som är minst lika effektivt för att få bra vattenkvalitet är Seachem Prime men där saknas kolloiderna och B-vitaminerna och för att få den verkan får man även tillsätta Seachem Stress Guard. Fördelen med Stress Guard gentemot AquaSafe är att det neutraliserar ammonium så att det inte kan bli ammoniak när pH:t eventuellt höjs vid ett vattenbyte. Det som talar emot att du behöver något som tar hand om ammoniumet är att dina vattenbyten funkar bra bara vattnet får stå över natten. Mig veterligen så sänker inte det pH:t så ammonium-nivåerna borde inte vara det som spökar. Jag tror du behöver något som tar hand om metallerna väldigt effektivt och skyddar fiskarna.

piggelina123
2020-03-28 18:15
#13

Sleggyman, det var en lång text på engelska… Kan du rller någon sammanfatta det på svenska i korta drag?

Annons:
Cecilia.S
2020-03-28 18:48
#14

Gå in på sidan, klicka på "översätt den här sidan" och välj Svenska. Problem solved 👍

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

5ara
2020-03-28 19:36
#15

Kort sammanfattat; omvänd osmos tar bort nästan allt från vattnet genom att ett tryckreglerat filter bara släpper igenom vattenmolekyler. Den här processen är ganska långsam och kräver typ en tunna som samlar upp vattnet. Därför tror jag inte att du skulle tycka det är bättre än att låta vanligt kranvatten stå över natten. Det renade vattnet är dessutom så pass rent att det skadar fiskarna så innan man häller det i akvariet får man ”smutsa ner” det genom att tillsätta lite kranvatten eller på annat sätt tillföra exempelvis olika salter och karbonater.

Draken
2020-03-29 12:25
#16

Det där vattnet verkar inte vara nyttigt för någon :(

Det som Sleggyman länkar till är ett sorts Osmosfilter (tror jag det heter) Saltvattensakvarister använder ofta dessa filter vid vattenbyten :)

Så sök på´Osmosfilter, så ska du se att du hiottar rätt :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

PeG
2020-03-29 13:25
#17

Det blir dock sannolikt billigare och enklare att testa vattnet och få problemet åtgärdat. Då riskerar ni inte heller att andra än fiskarna får hälsoproblem. Även om det kostar 1000kr så rekommenderar jag det starkt. Det kan också gå att övertyga vattenverket att göra en analys. Jag har jobbat lite kort på ett av dessa och vi gjorde vattenanalyser dels mot betalning men även kontroller av tex kommunalt vatten när det rapporterades om problem.

Condor
2020-03-29 16:22
#18

#0

Precis som andra redan skrev, så är det här vattnet inte bra för dig heller.  Själv skulle jag inte dricka en droppe av det där vattnet. Tänk inte bara på fiskarna, utan tänk minst lika mycket på dig själv. Du behöver vatten från en kran som du kan dricka utan att riskera din hälsa.

Jag skulle först ta kontakt med myndigheterna som är ansvariga för vattnet som kommer från kranen och berätta för dem hur det ligger till. Om dom undersöker vattnet behöver du inte spendera pengar på det. Om myndigheterna inte kan lösa problemet, är du väl tvungen att lösa problemet själv. Känner du BWT vattenfilter?

https://www.bwtwater.se/sv/produkter/konsument/filter-kok-badrum/Sidor/default.aspx

Jag använder själv en filterkanna. Den tar bort de flesta bakterier och gifter, t.ex. klor och omvandlar kalk till magnesium. Men du behöver nog någonting för vattenkranen.

piggelina123
2020-03-29 16:23
#19

Tack för info. Som boende i studentlägenhet med kommunalt vatten och en oengagerad kommunal hyresvärd känner man sig hjälplös och uppgiven när kommungubbarna sätter sig på tvären och säger "lilla gumman du är så överkänslig"… Orkar inte bråka. Orkar förresten ingenting för att jag druckit för lite när kranvattnet är motbjudande och jag som riskgrupp har svårt att ta mej till affären och köpa dricka nu i coronatider… Suck… Ibland önskar man att man hade en hjälpreda som ordnade allt sånt här krångel…

PeG
2020-03-29 22:01
#20

Kan du få ihop 10 studenter så är det 100kr var, 20 så är du nere på 50. Mitt råd är fortfarande att hitta ett sätt att få vattnet testat.

Annons:
Draken
2020-03-30 10:07
#21

#19 Du/ni måste få vattnet testat , för er egen skull. Det är inte nyttigt.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Condor
2020-03-30 17:34
#22

Piggelina, både du och dina fiskar kan ju inte vara överkänsliga. Om en fisk dör nästan direkt efter att de har hamnat i kranvattnet, kan du ju ta med dig en burk kranvatten till myndigheterna och framför deras ögon släppa in fisken där.

Det fanns en tid som mitt kranvatten hade dålig lukt och smak. Då köpte jag mig en BWT filterkanna. Den är billig.  Vattnet fick genast en god smak igen. Nu när vårt kranvatten kommer från ett annat vattenverk och smakar bättre använder jag ändå fortfarande kannan, för att få bort klor och för att ta upp magnesium i stället för kalk när jag dricker vattnet.

Omorika
2020-03-30 20:00
#23

Jag håller med om att vattnet låter skumt. Är du säker att det är det kommunala vattnet som är knepigt? Det kan ju vara nått i ledningarna också? Känns konstigt att inte fler klagar om det är så dåligt. Innan du testar vattnet för egna pengar så tycker jag du kan skriva lite skarpa mail till kommunen och bostadsföretagen om en ohälsosam och ohållbar situation. Dåligt vatten kan ju vara skadligt. Funkar inte det så kan du ju fundera på vattentest och filter men va lite jobbig först. Vill också tipsa om att gå in på din kommuns hemsida ofta kan man hitta rätt på vattenvärden mm där. Kan ju va värt att kolla om de haft några problem. Lycka till.

Omorika
2020-03-30 20:05
#24

Förresten glömde en sak. Blir det för jobbigt att byta vatten kan det kanske va läge att kolla på low tech/ walstad kar med jordbotten. De är självgående system och behöver i princip aldrig byta vatten utan bara fylla på. Då blir det mindre vatten att förbereda. Men det är ju inte alla fiskar eller personer som gillar den stilen.

piggelina123
2020-03-30 20:10
#25

Interessant, inte hört talas om det tidigare. Ska söka på det. Nån mer som har tips på filter eller åtgärd så skriv gärna. Ska försöka mer med kommunen här, men förväntar mig inget. Var går gränsen för hur mycket koppar fiskarna tål, jämfört med vad som räknas som otjänligt för människa?

Draken
2020-03-31 12:14
#26

Är osäker på var gränserna går på koppar, men tror inte det skall vara några högre värden. Koppar är skdligt för både djur och människor.

Vi har  Sveriges renaste vatten sägs det. Inga tillsatser eller någonting, vattnet filtreras nautrligt genom en rullstensås, så jag är riktigt bortskämd när det gäller vattnet i kranen. Fast vårat vatten är mjukt, så nu när jag gick över på Malawi så fick jag boosta vattnet i akvariumet.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Sleggyman
2020-04-08 17:57
#27

#13 av: piggelina123 Sorry för extremt sent svar Det är ett filter som tar bort allt från vatten så det blir säkert för akvarium. ( Väldigt enkelt förklarat ) 😃

Annons:
piggelina123
2020-04-08 18:20
#28

Tack, ingen fara, problemet kvarstår. Nu kommer några nybörjarfrågor här. Så förstår jag det rätt att omvänd osmos tar bort ALLT så att det bara blir H2O kvar? Är det samma som destillerat vatten? Är det något som vi människor kan dricka? När jag var liten fick jag lära mig att destillerat vatten var farligt att dricka för att det var för rent. Förstår att vi behöver mineraler och sånt men måste det komma från dricksvattnet? Ni får gärna utbilda mig lite om detta med vatten och vad som finns i vattnet och inte… Tack för svar och tips.

5ara
2020-04-08 23:25
#29

Lite grovt tycker jag man kan säga att destillerat vatten och osmos-vatten är samma sak; i stort sett bara H2O. Vad jag vet är det inte farligt för oss människor att dricka men man får se till att få i sig salter och liknande som annars finns i vattnet. Rätta mig gärna om jag har fel! Fiskar däremot klarar inte så rent vatten utan man måste blanda i lite ”skit” i vattnet vad gäller dom.

Draken
2020-04-09 09:03
#30

Vet faktiskt inte om man kan/ska dricka helt klinisk rent vatten. man tycker ju att det inte skall vara någon fara, men man vet ju aldrig.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Sleggyman
2020-04-09 18:23
#31

Du kan dricka vattnet men som ovan skriver men det saknas mineraler och salter som kroppen behöver, det är inte nyttigt i långa loppet.

Därimot har du tex coppar, järn eller klor i ditt dricksvatten så tar en osmos bort allt sådant.

Upp till toppen
Annons: