Allmänt

Sugen på större kar men håller golvet?

2020-02-13 12:13 #0 av: godishanna

Drömmer om större kar, kanske 700-liter eller så men problemet är att jag inte tror golven i huset klarar det. Torpargrund med träbjälklag borde det vara och parkett på det. Finns ingen möjlighet att komma in under för att staga upp heller. Mitt 130-liters svajar lite om man gör typ knäböj framför... 🙈
Frågan är om det finns något man kan göra, eller är det bara att riva upp golvet och gjuta? 😁

Anmäl
2020-02-13 12:49 #1 av: PeG

Utan att lova något.... en solid platt skiva ovanpå det befintliga golv kommer att hjälpa till att fördela vikten åtminstone så att den inte hamnar bara där benen eller kanterna på ställningen är.

Frågan är vad som svajar. Parketten, golvet eller bjälklaget. Så länge det inte är bjälklaget så säger svajningarna inget om hållbarheten.

Anmäl
2020-02-13 12:50 #2 av: 5ara

Oj, vad svårt! Jag bor själv i ett gammalt hus med svajigt golv. Var nervös över att ställa in mina relativt små kar och läste runt som bara den på internet för att se vad folk sa. Slutsatsen jag drog var att det inte borde vara någon större fara för jag tror inte jag hittade ett enda konkret exempel på något golv som faktiskt hade gett vika. Dock fanns det flertal exempel på ställningar till alukar som sjunkit ner en del och gjort djupa märken i golvet. Detta var dock helt oberoende av vilken bärande konstruktion som låg under.

Om man vill vara ännu mer på den säkra sidan kan man försöka ta reda på vilket håll de bärande reglarna går på och ställa karet så det bärs upp av flera. Jag vågar dock varken säga bu eller bä utan det beslutet är upp till dig men jag vågar i alla fall ha 360 liter ganska nära varandra och kommer nog ställa dit något mer kar framöver.

Anmäl
2020-02-13 15:17 #3 av: Draknästets_Reptiler

Jag har alltid bärande bjälkar under benen på akvariumet.  En bastant skiva eller något som kan hålla bra vikt skulle jag rekommendera :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2020-02-13 19:39 #4 av: godishanna

Hm ja detta tål att tänkas på. Kanske golvet skulle överleva men hur skulle karet må av att svaja? 🙈 Har redan förbjudit barnen att hoppa framför 130-karet 🤣
Får försöka ta reda på hur bjälklaget går, det var en bra ide 👍

Anmäl
2020-02-13 20:15 #5 av: Draknästets_Reptiler

Karet mår inte bra av att svaja. är det heölglas, så kan det dessutom spricka, och det är inte så eftersträvansvärt :/

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2020-02-14 08:53 #6 av: godishanna

Nä hu 😱

Anmäl
2020-02-14 09:33 #7 av: PeG

Å andra sidan så kommer det sannolikt att sluta svaja om bjälklaget är stabilt. Drygt ett ton akvarium lär trycka ner alla rörliga delar stabilt mot bjälklaget. Gäller dock att bjälkarna håller.

Nu har jag betongplatta not mark under mitt akvarium men jag hade en viss oro när jag fyllde ett stort akvarium några trappor upp i ett tidigare boende. Jag såg framför mig hur golvet gav vika och de möjliga konsekvenserna flera våningar nedåt.... Vi kollade att försäkringen skulle täcks och sedan testade vi och det blev aldrig några problem.

Anmäl
2020-02-14 10:54 #8 av: Draknästets_Reptiler

#7 Jo, det vill ju till att bjälkarna håller, men det kan man väl kolla upp har jag för mig ?

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2020-02-14 18:26 #9 av: PeG

Det kan man säkert. Jag kontrollerade som sagt istället att försäkringen skulle täcka alla skador och sedan prövade jag. Det enda som inte skulle ersättas var kostnaden för fiskar och växter i akvariet.

Anmäl
2020-02-14 19:28 #10 av: 5ara

Jag gjorde samma som PeG, kollade så försäkringarna täckte om något skulle hända och sen chansar jag. Mina kar svajar en del här hemma men jag vill inte vara utan så jag tar helt enkelt den risken.

Anmäl
2020-02-19 06:27 #11 av: godishanna

Jag vet att bjälklaget är ganska nytt i ett annat rum, dock med trägolv så det är ju också rörligt. Men kanske där hade varit säkrare. Tyvärr ett mer svårmöblerat rum och ingen naturlig plats för ett akvarium... Rumsavdelare kanske?
Annars kanske jag få ha karet i badrummet eller köket där golvet är gjutet 😁

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.