Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar

Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Sjukdomar

Konstig utväxt på Guppy?!

2020-02-08 19:37 #0 av: EmiliaLeander

Hej! Vår Guppyhane har fått två konstiga orangea utväxter på fenorna. (Ena syns på bilden och den andra sitter på stjärtfenan). Hittar verkligen ingen bra förklaring till detta så jag skulle bli så glad om ni har några ideér om vad det är för fel... Tack på förhand! / Emilia

Anmäl
2020-02-09 09:16 #1 av: Cecilia.S

Jag har faktiskt aldrig sett något liknande tidigare. Frågan är om det möjligtvis kan vara rom/ägg som har lossnat och sedan satt sig på guppyns fenor... Eller om det kan vara en tumör? 

Finns det liknande rom/ägg någon annan stans i akvariet? Vilka andra arter har du där i?

Anmäl
2020-02-09 09:54 #2 av: EmiliaLeander

Hmm.. Tror inte det kan vara rom. Vi har platys, guppys, kardinaltetror leopard-pansarmalar, en ung ancistrus och några räkor.  Kan det vara någon slags parasit? 

Anmäl
2020-02-09 11:01 #3 av: Lillyrod

Jag tror inte på parasit. De brukar inte sätta sig så vad jag vet. Tror mer på tumörteorin där men är inte alls säker.

Parasiter sitter oftast inuti fisken eller vid gälarna kan jag googla mej till. Flagellater syns inte på samma sätt. 


Anmäl
2020-02-09 11:37 #4 av: Rovfisk

Går nog på Tumör jag också, men svårt att säga.

Hur beter den sig i övrigt ?

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-02-09 13:17 #5 av: 5ara

Nu har jag ägnat en stund åt att försöka hitta något svar på vad det kan vara genom att googla på engelska. Tyvärr hittar jag inget direkt svar men överlag verkar fiskar med lite längre och böljande fenor ha benägenhet att drabbas av cystor/tumörer som ser ut som de du har på din fisk. Fiskarna det ofta verkar handla om är guppy, kampfisk och slöjstjärt. Folk verkar prova hela arsenaler av mediciner utan större effekt och de drar i flera fall slutsatsen att det inte går att behandla och så länge fisken mår bra så får det vara som det är.

Anmäl
2020-02-09 13:33 #6 av: EmiliaLeander

Okej! Han mår bra i övrigt, beter sig som vanligt. Då avvaktar jag. Tack för svar!

Anmäl
2020-02-09 13:35 #7 av: Rovfisk

Avvakta och se hur det blir. Dessa "tumörer/cystor" brukar sällan ställa till några problem för fiskarna :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-02-09 13:36 #8 av: 5ara

#6 Utifrån vad jag har fått fram så tror jag att det är ett bra val, håll lite koll på det bara 🙂 det borde inte vara något smittsamt eller något som han lider av.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.