Växter

Ta bort vadd och kruka?

2020-01-22 17:10 #0 av: piggelina123

Hej. Vad innehåller vadden som rötterna sitter i, i krukan från djuraffären?

Måste jag ta bort den?

Kan jag låta krukorna stå som de gör?

Syftet var att minska nitrat i vattnet, kommer möblera om där i snart, och tänkte vänta tills dess med att plantera, är det dumt?

Anmäl
2020-01-22 17:41 #1 av: 5ara

Vad roligt med nya växter! Kommer bli jättefint 🙂

Det vanligaste är att växterna har sina rötter i stenull när man köper dom. På grund av att växterna odlas med massa näringsämnen i vattnet (med bladen ovan vattenytan) är det bästa att försöka få bort så mycket av stenullen som möjligt. Det finns nog till och med risk för att det kan höja kvävehalten i ditt kar om du lämnar det som det är nu. Jag skulle med andra ord försöka ta bort ullen så fort som möjligt. Genom att försiktigt ta bort ullen under rinnande vatten brukar rötterna klara sig hyfsat bra.

Anmäl
2020-01-22 17:45 #2 av: piggelina123

Det är som några slags bruna trådar, liknar det yttersta på kokosnötter.

Det är lindat runt stjälkarna, och det finns knappt en enda rot på nån av dem.

Går det att sätta fast stjälkarna i något, tills de har fått rötter?

Anmäl
2020-01-22 17:47 #3 av: Cecilia.S

5ara har gett ett väldigt bra svar Tummen upp
Plantera ner stjälkarna som de är i akvariegruset. De flesta arterna brukar gå bra att knipsa av på stammen när de behöver trimmas.

Anmäl
2020-01-22 18:05 #4 av: 5ara

Aha, då är det kokosfiber runt rötterna, det är också vanligt. Samma gäller för den men den brukar mer vara rullad i en spiral så då får man ta bort den genom att rulla upp den. Funkar i stort sett likadant i övrigt.

Ibland har de dåligt med rötter när man köper dom så man får klura lite för att få dom att hålla sig på bottnen och eventuellt sätta dom där de inte utsätts för den starkaste cirkulationen. Rötterna kommer ganska snabbt så det kan räcka med att bara bygga upp lite extra med bottensubstratet längst ner så länge.

Anmäl
2020-01-22 18:40 #5 av: Lillyrod

De allra flesta växter är bara att trycka ner i gruset/sanden så får de rötter efter bara en knapp vecka. Så gör man ju när man förökar stängelväxter. Bara knipsa av och sätta ner : )


Anmäl
2020-01-22 22:35 #6 av: piggelina123

Okej, tack så mycket. Läste nånstans om lim...

Superlim mot sten eller rot, tål fiskarna det? Eller har jag missuppfattat?

Ska försöka få ner de små stänglarna i gruset om det går, utan lim, annars blir det plan B...

Anmäl
2020-01-22 22:48 #8 av: 5ara

Superlim funkar fint i akvarium! Kolla för säkerhets skull att det är cyanoakrylat bara. Etylcyanoakrylat är i stort sett samma sak så det går lika bra det med.

Om jag inte orkar ta upp det jag vill limma på tar jag istället bara lite lim på växten/mossan och trycker sen dit det där jag vill ha det under vattnet.

Jag föredrar gel-varianten av superlim, tycker den är lite mer medgörlig men givetvis hamnar en del av limmet på fingrarna ändå.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.