Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Tips öka bottensubstrat

2020-01-14 12:50 #0 av: Kampfisk

Hej!

Jag har upptäckt att jag har lite för lite sand i mitt lilla 60l akvarium. Växter lossnar t ex. Skulle kanske behöva 2-3kg till. Känns dumt att köpa en säck på 18kg när det inte behövs så mycket. Har funderat på att byta till grus, men vet inte vad mina khuliålar säger om det. Dessutom är det lite för dyrt för mig nu, som är sjukskriven halvtid..

Någon som har tips på vad man kan göra istället? Det är sand från Biltema. 

Låt inte en dålig gårdag, förstöra en bra idag Hjärta

Anmäl
2020-01-14 12:56 #1 av: Maleficum

I vissa djuraffärer kan man ju köpa "fågelsand" och "badsand" i mindre påsar/lösvikt om det kan vara ett alternativ (brukar ofta vara rådasand)?

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2020-01-14 15:48 #2 av: PeG

Min erfarenhet är att prisskillnaden mellan Biltema/Jula och zoobutiken är så stor att det lönar sig att köpa 18 kg....
Jag har en säck i garaget och tänker mig att någon gång när jag gjort rent tillräckligt många gånger så kanske jag behöver fylla på lite.

Anmäl
2020-01-14 16:04 #3 av: Kampfisk

Problemet med säck är att jag inte är stark nog för att bära upp den

Låt inte en dålig gårdag, förstöra en bra idag Hjärta

Anmäl
2020-01-14 23:03 #4 av: PeG

Köp en säck, ta ut ett antal liter och häll resten i rabatten/sandlådan?

Anmäl
2020-01-15 09:44 #5 av: Cecilia.S

Helt rätt tänkt, dina kuhliålar skulle inte bli särskilt glada över grus. Dom vill gärna ha fin sand så att dom inte gör sig illa eller hindras från att utföra naturliga beteenden. Om jag vore du skulle jag köpa några kilo på lösvikt. Många djurbutiker har som "godisfack" med stenar, sand och grus där man kan väga upp det man önskar i separata påsar, därefter betalar man för kilopriset och slipper köpa hem mer än vad som kommer användas. Det kan vara ett bra alternativ för dig som inte orkar bära särskilt tungt och inte har pengar att lägga ut på en större säck Tummen upp
Tänk bara på att välja småkornig sand!

När du sedan ska fylla på finns lite olika alternativ. Antingen håva upp dina fiskar i temporära hinkar (stress men mindre skaderisk), sänka vattenvolymen och ha i sanden - eller försiktigt skopa ner sanden lite i taget medan fiskar och vattenvolymen hålls normalt/något nersänkt.

Anmäl
2020-01-17 13:37 #6 av: Rovfisk

man kan köpa sand i lösvikt på djuraffären, men det är betydligt billigare och köpa en säck på antigen biltema eller jula. jag brukar alltid ha en säck i beredskap hemma om det skulle behövas :)

Jag kan hålla med om att det kan vara tungt att bära upp, särskillt om man inte har hiss. Men du kanske skulle kunna förvara det i ett förråd eller tom i bilen och ta bara med det du kan behöva för stunden till lägenheten ?

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl