Sjukdomar

Nybörjarfel och sjukdomar

2020-01-12 14:01 #0 av: piggelina123

Hej. Fick nyligen ta över ett akvarium som förra innehavaren pga sjukdom tröttnat på. 65l. Med akvariet följde smutsig bottensand, superskitigt filter, samt 7 kardinaltetror och en kopparbarb som förra innehavaren väntat på att de skulle bli gamla och dö, men de dog aldrig, så de följde med.

Jag rengjorde genast allt, men lämnade lite skit kvar. Fiskarna överlevde förflyttningen. Efter 10 dagar bytte jag ut det gamla filtret mot ett nytt.

Köpte en ancistrus. Alla fiskar fortfarande pigga och glada. Nu har det gått 3 veckor, jag ville ha fler firrar. Köpte några guppys.

Köpte 3 hanar och 5 honor.
Dagen efter, en hona död, plockade ur den direkt. Bytte 50% vatten, tillsatte happy life.
Dag två fiskarna verkar inaktiva, är mest på botten. Trodde dom var trötta efter flytten, stängde av pumpen så att de skulle få sova.
Dag tre. Fiskarna mådde inte bättre utan pump. Startade den igen.
Två kardinaltetror har nu fått vita prickar, en tappat färg helt, guppysarnas ögon verkar större, deras läppar putar ut.

Inser att jag säkert gjort alla tänkbara nybörjarfel, efter att ha googlat en stund.
Skiftande vattentemperatur, städat bort nyttiga baciller, stressat dem med mina försök till bättring.

Jag ber till fiskguden om förlåtelse, och frågar er här inne, kan jag göra något för att rädda de stackars fiskarna?

Har långt till djuraffären, ca 15 mil, så kan inte akut-åka för att köpa medicin, eller vad de nu behöver, men kan ta mig dit inom några dagar.
Hur får jag dem att överleva? Eller är det kört?

Elaka kommentarer undanbedes, ärligheten i nybörjartabben är enbart pga fiskarnas överlevnad.

Anmäl
2020-01-12 14:41 #1 av: Lillyrod

Jag skulle tro att det hela beror på nitrit i vattnet. Det bildas när karet är för rent och fiskarna för många. De goda bakterierna hinner inte ta hand om allt avfall som blir i karet. Stänger du dessutom av pumpen blir det ingen cirkulation och bakterierna i pumpen dör plus att det inte kommer ner syre i vattnet. Ytrörelse ger syre ner till fiskarna.

Har du fått vita prick sjukan i karet är det bara medicin som gäller. Det är också ganska bråttom för sjukdomen har ett väldigt snabbt förlopp. 

Börja med att byta vatten. Ca 50 % för att få bort nitriten som är giftig för fiskarna. Fortsätt att byta vatten varje dag tills nitriten är borta. Jag antar att du inte har något att mäta den med just nu men du ser om fiskarna börjar se bättre ut. 

Ancistrusen behöver egentligen mer  65 liter men så länge den är liten är det ingen panik. 

Som nr 1 nu. Gör ett vattenbyte. Nr 2.  Försök  få tag på medicin mot vitaprick. Om du inte hittar det idag är risken stor att dina fiskar dör.

Om du är med i någon fiskgrupp på Facebook kan du fråga där om någon i din närhet har medicin hemma. Man brukar hjälpas åt. 

Det är jättebra att du frågar om hjälp. Fortsätt med det och Lycka till med fiskarna nu!


Anmäl
2020-01-12 14:46 #2 av: Rovfisk

De har förmodligen fått vita pricksjukan pga stress genom flytten. Vita prick är oerhört smittsam så du bör fixa medicin med det snaraste.

Vad du kan försöka göra i första skedet är att höja tempen ca 2 grader i karet och salta vattnet. Malarna brukar inte tycka om salt, men det är nog en risk du måste ta i detta skede.

Du har troligen också åkt på en nitritspik eftersom du gjorde så grundligt rent i karet. Köp också dropptester i butiken så du kan kolla vattenvärdena (nitrit, nitrat och Ph i första taget)

Gör ett 50% vattenbyte igen och rör ingenting i karet, flytta ingen inredning, gör inte ren pumpen eller något annat. Mata mycket sparsamt eller helst ingenting i några dagar.

Om fiskarna fortfarande ligger vid ytan eller på botten och flämtar imorron, gör ytterligare ett 50% vattenbyte, kolla ett dygn och gör om vattenbyte tills du ser att fiskarna inte står antigen vid botten eller ytan och flämtar.

När du kan ta dig in till butiken, så köp medel mot vita pricksjukan. det är hög dödlighet på just denna sjukdom, så det är inte säkert att dina fiskar överlever. Men du måste iaf, köra en medicinering i karet innan du tillsätter mer fisk.

Har du mer frågor eller funderingar, så är du mer än välkommen att fråga på. Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-12 15:05 #3 av: piggelina123

Tack så mycket! Kan/ska jag alltså byta 50% vatten en gång om dagen?
Hur mycket salt ska det vara?
När jag byter vattnet, räcker det att spola upp vatten i hinkar som sen får stå tills de är rumstemperatur, eller finns det bättre sätt? Fixa temperaturen med varmt kranvatten, eller från vattenkokare, blanda i hink?
Hur gör man ett vattenbyte så snällt och icke stressande som möjligt?
Hittar så många olika svar när jag googlar, tror era råd är bättre :)

Anmäl
2020-01-12 15:26 #4 av: Rovfisk

Du kan göra 50% vattenbyte så länge du ser att fiskarna uppvisar tecken på förgiftning (flämtar/kippar efter luft, både vid ytan och vid botten)

Man brukar rekomendera 1 msk.salt pr 50 liter (Det är vad jag använder i varje fall)

Ställ in temperaturen direkt i kranen innan du fyller hinkar och häller i vattnet.

Ett vattenbyte blir stressande för fiskarna hur man än gör, men när du har gjort vattenbyte, släck ner karet och låt det vara tills dagen efter.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-12 15:50 #5 av: Lona

Halvt OT men finns det någon slags "etisk gräns" eller vad man ska kalla det för när fiskarna anses inte gå att rädda utan det är mer humant att avliva dem? (Jfr diverse sällskapsdjur.) Eller försöker man med alla medel tills de är borta?
Jag förstår ju att det är ganska individuellt hur man bedömer sånt där, men finns det någon "allmän uppfattning"?

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2020-01-12 16:00 #6 av: Lillyrod

Jag tror att man ser när det inte finns mer att göra. Då avlivar man. Sen är det nog ganska personligt hur länge man väntar. Döden för ett djur är mycket mer naturlig än för oss. Vid direkt lidande pga t ex sjukdom avlivar jag men en gammal fisk får vara så länge den klarar att äta.

Just när det gäller vitaprick sjukan så brukar de flesta klara sig om man får tag på medicin tillräckligt fort. Kanske inte de första drabbade men resten. 

Dödligheten utan medicin är som sagt ganska hög. 


Anmäl
2020-01-12 16:21 #7 av: piggelina123

Kan meddela att fiskarna efter vattenbyte och salttillskott redan piggnat till. Släcker för dem nu så hoppas jag de mår bättre imorgon också.

Den tetran som var blek, nästan genomskinlig har fått tillbaka lite färg, men är lite blekare än de andra fortfarande.

En tetra har ett vitt korn på ryggfena och lilla fenan framför stjärtfenan, och den andra har bara ett vitt korn på den lilla fenan. Än så länge inga fler firrar med prickar, och lovar att styra kosan mot djuraffären snarast möjligen.

Hur får man de snälla bakterierna att bli fler?

Anmäl
2020-01-12 16:50 #8 av: Lillyrod

De goda bakterierna förökar sig mest i pumpen och i bottenmaterialet. Därför ska man låta dessa ställen vara ifred så mycket som möjligt. 

En akvarist har alltid bråttom. Man vill ju få det fint med en gång. Det bästa en akvarist kan ha är tålamod. Skynda långsamt. Inte alla fiskar på en gång i nystartat kar utan bara några få åt gången. Mata sparsamt och låt naturen jobba på. Det kommer att bli fint ska du se Tummen upp


Anmäl
2020-01-13 10:51 #9 av: Rovfisk

Om det bara är 2 fiskar som är drabbade av prickar, så är det i ett mycket tidligt skede, och får du tag på medicin tillräckligt fort, så kommer de förmodligen att klara sig :)

Som skrivet ovan, skynda långsamt :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-13 16:42 #10 av: Lillyrod

Hur har det gått med dina fiskar piggelina123?


Anmäl
2020-01-13 23:43 #11 av: piggelina123

Följt alla era råd, imorgon blir det till djuraffären.

Hittade en av tetrorna bakom pumpen, trodde den var död, men när jag skulle plocka fram den så simmade den iväg, och nu vet jag inte vilken av dom det var, de ser lika pigga ut allihopa.

Djuraffären kommer säkert vilja sälja mig så mycket som möjligt. Ber om era råd för att inte köpa något onödigt.
Tänkte skaffa medicin mot vita prick, lite testprodukter för vattenkvalitet.
Måste jag skaffa doppvärmare?
Vad heter medicinen?
Vilka vattentester behöver jag köpa och vad heter dessa produkter?
Behöver jag köpa pumpbakterier på flaska?
Ektozon eller vanligt salt?
Tempen brukar ligga runt 22-23 enligt termometern på rutan.

Tack för er hjälp!

Anmäl
2020-01-14 17:30 #12 av: Lillyrod

Kanon att ingen av dem har dött. 

Jag tycker att du ska köpa medicin mot vita prick. Det finns flera olika och jag vet inte vilken som är bäst. Hör med affären.

Vattentest för nitrit och ph är bra att ha i första hand.

Du behöver inte ha några medel i vanliga fall men när det har varit problem kan det vara idé. Jag har alltid en flaska Easylife filtermedia hemma och använder den om jag tror det är nåt galet i karet eller med vattnet.

Vanligt salt funkar lika bra som det mycket dyrare Ektozonet. Frågan är om det inte är samma....

Jag har doppvärmare i samtliga mina kar för utan är det 18-19 grader. Håller det runt 23 utan så kör så. Tänk bara på att kolla om fiskarna också gillar den tempen Skämtar


Anmäl
2020-01-16 12:36 #13 av: Rovfisk

Håller med ovanstående.

Köp inga fler fiskar dock. Och mata väldigt sparsamt, eller inte alls, på några dagar.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-16 19:57 #14 av: piggelina123

Tack. Köpte medicin mot vita prick, samt testremsor. Började behandla igår.

Vart kan man läsa om hur man åtgärdar de olika svaren på testremsor?

Fick utslag både på högt ph, hårt vatten, och fler grejer, skrev upp värdena, kan posta när jag kommer hem.

Reducerat mina matningar och matar inte alls nu när de får medicin, följer schemat på förpackningen.

Anmäl
2020-01-16 20:15 #15 av: Lillyrod

Det är en bra början. Vi ska se vad dina stickor visar så kan det ge ett hum om vad som är galet. 

De flesta säger att dropptester är bättre än stickor men jag använder faktiskt stickor i första hand jag också. Visar stickorna att något är helfel så låter jag ibland affären testa vattnet åt mej.

Gärna en bild på ditt kar också. En bild säger mer än tusen ord sägs det och när det gäller akvarium så stämmer det Skämtar

Dessutom gillar vi foton här.


Anmäl
2020-01-16 20:18 #16 av: Cecilia.S

Håller med Lilly helt Skrattar Ser också gärna en bild! Hoppas att det går bra med medicineringen och att du blir av med eländet.

Anmäl
2020-01-16 22:35 #17 av: piggelina123

Här kommer värdena, förklara gärna för mig vad enheterna betyder och vad dessa innebär, samt hur mina värden påverkar fiskarna.

Får se om jag törs lägga upp nån bild... Rädd att min kreativa inredning inte uppskattas...

NO3 - 50 (!!)
NO2 - mellan 0-0,5 (OK)
GHd >21 > 375 (!!!!)
KHd - 20 (!!!!)
pH - 8,4 (!!)
Cl2 - 0 (OK)

Graderingen på stickorna är: OK, !!, !!!!

Vattnet i kranen är kommunalt vatten, är förresten inte gott att dricka heller, smakar inge vidare, måste blanda saft för att få i mig kranvattnet här, men jag är känslig mot smaker. Kan konstig smak förklaras med värdena?

Anmäl
2020-01-17 12:15 #18 av: Rovfisk

Ghd, Khd och Ci2 är något jag inte har kollat och jag är osäker på vad det är också Förlägen

NO3 är nitrat, och det är okej värden i ett nystartat akvarium,

NO2 är nitrit och det skall ligga på 0. Nitrit är giftigt för fiskarna i mycket små mängder.

Ph är väldigt högt. De flesta fiskar du har vill ha ett betydligt mjukare vatten med Ph ner mot 5,8-6,2. jag tror guppy klarar högre Ph men är osäker där.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-17 12:15 #19 av: 5ara

#17 oj, det var speciella värden för att vara kommunalt vatten. Väldigt hårt, vilket naturligt även ger ett högt pH.

Nitratet, NO3, ligger högt. Det avhjälps med vattenbyten förutsatt att det är lägre nitrathalt i kranvattnet. Växter tar upp nitrat så det går minska nitratet med mycket snabbväxande sådana.

Bra att nitriten, NO2, är låg!

Malawi-ciklider skulle nog gilla ditt hårda vatten...

Anmäl
2020-01-17 12:52 #20 av: Rovfisk

Malawi och Tanganyika skulle älska det Ph värdet. Men akvariumet är alldeles för litet för dessa arter, nån Tanganyika kan man ha, men endast ett par och inte så mycket annat. Och det kan ju bli lite tråkigt.

Nitriten är låg, och det är bra. Men den skall ligga på 0 för att vara optimalt.

Kar du testat kranvattnet ? Häll upp vatten direkt från kranen i en bytta eller liknande och kolla med stickorna. Jag föredrar att använda dropptester, eftersom stickorna inte är helt exacta (enligt egen erfarenhet). Men de ger en indikation på hur det ser ut med vattenvärdena.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-17 13:53 #21 av: piggelina123

Inne på dag tre i kuren mot vita prick. Så jag får vänta med vattenbyte tills behandlingen är klar, men jag bytte vatten precis innan jag startade behandlingen.

Jag ska ta och testa kranvattnet, och dagens värden i akvariet.

CL2 är klor, så det var ju bra att jag inte har det.
KHd och GHd är hårdhet.
Kan tillägga att jag bor på en av Sveriges kalkrikaste platser, som ur djuruppfödningssynpunkt med fyrbenta gräsätare är mycket gynnsamt.
Detta kanske bidrar till hårdheten i vattnet. Bor dessutom i yttersta änden av den delen av vattennätverket, där förbrukningen är mycket lägre än dimensioneringen på vattenrören, vilket gör att vattnet står still i rören och känns aldrig färskt. Om jag sätter full sprutt på alla kranar i lgh tar det minst 5 minuter att få varm/kallvatten, och för att kallvattnet ska smaka kallt och färskt behöver jag spola i en halvtimme...

Har redan tidigare tänkt klaga på vattnet, men inte haft nått vettigt att komma med, mer än att det smakar illa, som gamla rör, gammalt vatten. Metallsmak är det om jag spolar mindre än några minuter. Men även när jag spolat en stund smakar det ändå konstigt.

Anmäl
2020-01-17 14:02 #22 av: piggelina123

Glömde skriva det jag skulle fråga:
Hur påverkar pH, KHd och GHd fiskarna?
Vad i deras kroppar påverkas?
Vilka värden vill mina fiskar ha?
Guppy, kardinaltetra, ancistrus, och den ensamma stackars kopparbarben.

Vet inte om jag ska skaffa kompisar till kopparbarben, den är gammal och är den enda som lever från stimmet han bodde med för några år sedan. Vad säger ni?

Om mitt vatten är bra för ciklider så får jag väl önska mig ett större akvarium, så får detta bli ett yngelakvarium åt guppysarna... Men just nu fokuserar jag på att dessa ska må bra.

Törs man lägga upp bild utan att bli kritiserad?

Anmäl
2020-01-17 14:06 #23 av: Rovfisk

Metallsmak kan ju också tyda på tungmetaller i kranvattnet, och det är ju absolut inte lämplig för akvariefiskar, men det är heller inte lämpligt för människor i längden.

Jag har ju tur här, vi har ganska mjukt vatten, plus att vi har Sveriges renaste vatten. Kranvattnet passerar en rullstensås, och därför blir det helt naturligt filtrerat, innan det kommer ut i kranen :)

Hårdhet och Ph är ju då väldigt högt, och det kan ju ställa till med problem. Det finns ju medel som kan sänka Ph och hårdheten, men det är ganska krångligt har jag förstått det som. Men däremot så kan både eklöv och massor med rötter (mangrove) också sänka Ph. Jag har många och stora rötter i mitt akvarium och med tanke på det mjuka vattnet vi har, så har jag ett väldigt lågt Ph (Kollade här om dagen och då var det nere på 5,7) Men då jag har , i huvudsak, Sydamerikaner i mitt kar så är Ph't väldigt bra.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-17 15:53 #24 av: piggelina123

Dagens mätning, lämnar fler frågetecken:

Akvariet
NO3 - 25-50
NO2 - 0
GHd.. >21 >375
KHd - 15-20
pH - 8,0
CL2 - 0

Kranvattnet
NO3 - 10
NO2 - 0
GHd - 4-7, 70-125
KHd - 20
pH - 8,4-9
CL2 - 0,8

Med så basiskt kranvatten borde jag kunna öppna kurbad och bota sjuka.

Hjälp mig förstå dessa något extrema värden.

Förtydligande ang akvariet, idag 17/1 är 3:e dagen på medicinkur mot vita prick, bytte vatten på morgonen den 15/1 och startade kuren första dagen på kvällen 15/1.
De har inte fått mat sedan vattenbyte, det stod på medicinen att idag skulle de utfodras vanligt, gav därför små portioner mat så att inte en enda flinga sjönk till botten, och alla han få sig några tuggor, alltså mycket mindre än jag förut brukat mata dom...

Jag kan inte byta vatten förrän dag 7, då är det 30% vattenbyte enligt schema på medicin.

NO3 ligger högt, kan jag göra något under medicinkuren för att motverka att det stiger? Tidigaste vattenbyte alltså om 5 dagar.

Har salt någon påverkan på dessa värden?

Anmäl
2020-01-17 16:04 #25 av: piggelina123

Skickar en filmsnutt, tänkte höra vad ni säger om prickarna på kardinaltetrorna. Det syns på lilla ryggfenan framför svansen. En av dem har på stora ryggfenan också.

En av guppy hanarna, han svans var trasig när jag köpte honom, var dock inte den jag pekade på i affären, men det var den som följde med hem tydligen.
Funderar över fenröta, kan det vara det, eller har han bara skadat sig? Växer svansen ut om den har gått sönder?
Han har nämligen nått konstigt vid munnen, ser ut som han har vitt läppstift och tjocka ojämna läppar. Tror det syns på filmen. Är det röta? Eller ska han se ut så?

Vad jag sett, inget konstigt på andra fiskarna.

Anmäl
2020-01-17 16:06 #28 av: piggelina123

Filmen verkar inte gå att ladda upp, hur gör jag?

Anmäl
2020-01-17 16:20 #30 av: piggelina123

Anmäl
2020-01-17 17:38 #32 av: Lillyrod

Jag tog bort dina inlägg som var tomma.

Om din guppy har vitt runt munnen gissar jag på svamp. 

Det är därför det är bra om du visar oss en bild på hela karet. Kanske har du något i det som inte är bra. Något som avger giftiga ämnen eller något annat konstigt. 

Om du ska ladda upp en film måste du göra det via t ex youtube eller vimeo och sen länka till filmen. Det går inte att ladda upp direkt här. 

Salt gör ingen skillnad på de värden du har. 

Följ du instruktionerna för vita prick till att börja med så får vi se var vi står efter det. 

Ingen kommer att skälla på dig för ditt akvarium men ser vi något som kanske inte är så bra så säger vi det. Och det är ju bra eller hur?

Det är så roligt med akvarium när det funkar så vi kommer att hjälpa dig så mycket våra kunskaper räcker Glad


Anmäl
2020-01-17 18:04 #33 av: piggelina123

Tack, det blev massa tomma inlägg när jag försökte ladda upp. Jag ska försöka ta nån bra bild, la upp den där för att där syns både några vita prickar på tetrorna, och guppy hanens trasiga svans och konstiga läppar.

Ser ni bilden? Zooma gärna och säg vad ni tror.

Återkommer med en helbild, när jag lyckas... Det speglar sig, ser bara mig själv på bilderna. Hur fotar man bäst med mobilkameran?

Väntar med spänning på kommentar om vattenvärdena.

Anmäl
2020-01-17 21:01 #34 av: piggelina123

Anmäl
2020-01-17 21:03 #35 av: piggelina123

Försöker ladda upp en bild på hela akvariet. Kan dock säga att det är snyggare i verkligheten...

Anmäl
2020-01-17 21:41 #36 av: Lillyrod

Då ska vi se om jag kan förklara lite av vad som händer i ditt kar.

Det ser ut som att du i stort sett bara har Anubias som växter. Det är en jättefin växt som växer vääääldigt långsamt. Den tar alltså inte upp någon nitrat (gödning av bajs och annat gojs) alls i stort sett. Det är därför ditt NO3 (nitrat) är högt. 

För mycket nitrat omvandlas till nitrit som är väldigt giftigt för fiskarna. Det är jättebra att det värdet NO2 ligger på 0. Det ska det göra. För mycket nitrat kan också göra fiskarna sjuka. Det påverkar mer än man tror.

Ph i kranen brukar ligga på runt 8. Det är kommunerna som vill ha det så för att det inte ska bildas rost och annat i ledningarna. Rötter av de flesta slag, alkottar och löv av bok eller ek sänker ph-värdet. Det färgar också av sig lite så vattnet blir brunt. Ingen av dina fiskar har något emot det. 

Jag tror att med mer växter och kanske lite mer rötter (bygg något fint med små rötter i en hög) kommer att fixa ditt vatten så fiskarna mår bättre. 

Guppygräs, gälört, flytväxter av olika slag är bra snabbväxande växter som tar upp nitrat fort ur vattnet. 

När det blir ordning på det så brukar GH som är värdet för alla parametrar och KH också rätta till sig. De båda värdena är inte lika viktiga som nitrit, nitrat och ph när det gäller vanliga sällskapsfiskar.

Det här blev en hel roman men jag hoppas du förstår lite bättre. Om du letar bland artiklarna här på sidan finns det flera som försöker förklara vattenvärden och hur man gör. Läs dem! det är nyttig info.

Gör kuren mot vitaprick klart och fixa mer växter i första hand.


Anmäl
2020-01-18 09:29 #37 av: piggelina123

Tack så mycket för tipsen. Då blir det växter nästa besök vid djuraffären.

Finns det nån budgetvariant av rötter och sånt? De jag har sett kostar flera hundra.

Eller finns det något man han ta från naturen mitt i vintern i Norrland?

Om mitt värde på NO2 är noll, betyder det att bakterierna är i balans?

Anmäl
2020-01-18 09:38 #38 av: Lillyrod

Det brukar finnas smårötter att köpa. Testa på nätet annars. Jag köper bara små och sen pusslar jag ihop dem. 

När man tar rötter i naturen måste man vara 100% säker på att det är lövträd. Barrträd fäller ut giftiga ämnen. Alla lövträd är inte säkra heller. Jag vet de som testat syrenrötter och det blev inte bra. 

Det behöver inte betyda att dina goda bakterier är bra för att du inte har nitrit men det är en garanti för att de finns där och jobbar på. Ett högt nitratvärde kan snabbt ändra på det.

Du är på rätt väg nu så det kommer säkert att bli bra så småningom Tummen upp


Anmäl
2020-01-18 10:13 #39 av: 5ara

#36 kan nitrat återgå till nitrit? Jag vet att det kan göra det i människokroppen men trodde inte att det brukade hända i akvarium.

Piggelina123: tror det är väldigt bra om du skaffar mer växter. Med ett så högt pH omvandlas en del ammonium till ammoniak och växter kan ta upp ammonium. Ammoniak är inte nyttigt för fiskarna och börjar finnas i vattnet vid ett pH på ungefär 7 om det finns mycket ammonium. Ju högre pH desto större andel av ammonium som blir ammoniak. Ammonium/ammoniak ombildas sedan till nitrit som i sin tur blir nitrat.

Anmäl
2020-01-18 10:32 #40 av: piggelina123

Japp växter ska det bli!

Någon som tittat på bilden #30 och kan säga om prickiga orangea hanen har röta?

Anmäl
2020-01-18 11:10 #41 av: Lillyrod

Ja det stämmer. Vid höga halter nitrat, för lite växter som "äter" nitratet och lite för lite goda bakterier så återbildas nitrat till nitrit. 

Vattenkemi är rena rama grekiskan FunderarYrar

Det är svårt att se på bilden om det är röta eller han bara har fastnat nånstans. När vattenkvalitén blir ok så brukar fenorna växa ut igen.


Anmäl
2020-01-18 11:34 #42 av: Rovfisk

#30 Det ser ut som din guppyhane kan ha fenröta. Men det kan även vara att någon har bitit honom i affären, kommer du ihåg vilka andra fiskar han gick tillsammans med ?

#35 Ser att du har ett dricksglas i akvariumet ? Ett dricksglas är oftast diskat antigen i maskin eller för hand. Det kan också ställa till problem.

Vad gäller vattenvärdena så¨har du fått jättebra svar s¨å det tänker jag inte skriva något mer om, annat än att jag håller med vad som har skrivits :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2020-01-18 13:33 #43 av: piggelina123

Han var tillsammans med hundratals andra guppy hanar, såg inget konstigt på de andra, men typiskt nog fick jag hem denna. Det var liksom bara ner med håven och ta nån, svårt att peka ut en, det var så många i akvariet.

Glaset var tänkt att stå på botten för att lägga alg tabletten där, för guppysarna bara spred ut allt. Men när jag pluppade ner det så kilade det fast sig där, då tyckte jag att det var ganska bra, så det fick vara kvar.

Diskade och spolade det jättenoga o länge innan jag satte ner det, precis som med de andra glasfigurerna, så det borde vara lugnt.
De andra glasfigurerna är till för att hålla rotklumpen på plats.

Anmäl
2020-01-18 16:20 #44 av: piggelina123

Mina eviga frågor tar inte slut, men jag är väldigt tacksam för era råd.

Jag antar att mina fiskarblivit sjuka pga alla mina nybörjarfel.
Nu får de medicin mot vita prick. Än så länge är prickarna kvar och verkar ha smittat en guppy också, en liten prick på en guppy fena dök upp idag.
En annan guppy har ett grått område, typ som ett skavsår. En tredje stryker magen mot botten. Ja och så han med vitaktig mun och trasiga fenor.
Dessa nya grejer kom idag, var inte på nån av dom igår. Behöver jag skaffa nån annan medicin?

De får Faunamor mot vita prick. Har följt instruktionerna exakt. Ändå är alla prickar kvar...

Grått sudd, fler vita prickar, ev fenröta.
Är det bakterier eller svamp?
Tänkte beställa nått via nätet, kanske lika bra att ha hemma.

Ska jag köpa medel mot både bakterier och svamp?

Vilket preparat bör jag köpa?

Jag ska vara mycket försiktigare nästa gång det blir nya fiskar.

Anmäl
2020-01-18 16:37 #45 av: Lillyrod

Jag tror inte du ska blanda i mera mediciner just nu. Allt beror på vattnet så prio ett är att få ordning på det så fort som möjligt. Sen kommer det andra att lösa sig automatiskt.

Just nu måste du vänta på att medicinen mot vita prick får göra sitt. Den brukar fungera väldigt bra. Tålamod är inte akvaristens starka sida men det behövs nu.

Kör kuren klar. Var sparsam med mat och byt lite vatten ofta när kuren är klar. Fixa växter i massor så fort du kan. Även om du inte gillar dem och vill ha dem kvar sen så hjälper de nu. 

Är det färg på några glassaker du har i karet? Glaset i sig är nog ingen fara men om det är målat kan det bli problem. 

Alla gör misstag i början. Man gör misstag sen också. Det är absolut inget att må dåligt över för man lär sig av dem också. 

Nu tar vi en dag i taget så länge Tummen upp


Anmäl
2020-01-18 17:11 #46 av: piggelina123

Tack för peppningen. Ja tålamod är fiskaren bästa vän sägs det ju 😉
Efter all ha läst noggrannare ser jag att preparat mot fenröta och svamp innehåller samma ämnen som den medicinen jag har. Stod också på en annan produkt med samma innehåll att dosen ska höjas till 125% om man har hårt vatten.

Så förhoppningsvis tar denna medicin alla sjukdomar de har där i nu.

Lite surt att djuraffären tog typ dubbla priset jämfört med köpa på nätet.

Ingen av glasfigurerna är målade, utan glaset har färgen inuti från tillverkning.

Växter på gång som sagt.

Så jag tar mig en portion tålamod och inväntar resultat.

Tusen tack alla snälla personer som kommer med råd och tips!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.