Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Något står inte rätt till - mal dog över en natt

2019-10-21 21:31 #0 av: godishanna

Har skrivit några trådar om akvariestarten, nitrathaltigt vatten och brunalger. Akvariet är nu igång sedan 8,5 veckor och jag har fortfarande inte vågat köpa de fiskar som egentligen ska bo där (tänkt mig tanganyika). 150 l och nu bor där endast 4 mollys. Som max har där bott 6 mollys och 4 amanoräkor samt ett yngel samtidigt. Tanken var att dessa skulle flytta till det lilla karet på 70l när det stora vart inkört men något är fel tror jag. På dessa veckor har 2 mollys, 2 zebrasninglar och en mal dött. Sniglarna inom några dagar efter inköp och malen dagen efter inköp. Mollysarna som är kvar ser inte 100 ut, två är supermagra, en är fet fast inte yngelfet utan mer bukvattensotfet, dock inga utstående fjäll, konstiga fenor eller ngt sådant och hon är den piggaste (och argaste) av dem. Räkorna mådde finfint, växte bra och ynglet (som var en fripassagerare med räkorna) äter och växer bra. Det är herre på täppan nu i 70l karet med räkorna. Men vad 1000an händer i 150liters?
Har inte blivit färdig till att skaffa dropptester utan bara haft stickor (vet kasst 🙈) men de har iaf visat 0 i nitrit. Har bytt 25-30% varannan v (då det varit så underbefolkat), dock 50% nu senaste bytet då jag även tvättade stenar mm från brunalger (kiselalger?). Tvättade dem i det uppsugna akvarievattnet, samma med filtret.

Har själv två teorier: 1: Något i inredningen som är dåligt. Typ gruset (läste nåt om svart grus...).
2: något i vattenberedningsmedlet/växtnäringen som inte sniglar eller malar tål (men varför är mollysarna skruttiga och inte svärdbärarynglet? Då det lilla karet får samma behandling)

Ska köpa dropptester istället med. Vad ska man testa för mer än nitrit? Nitrat vet jag ju att vi har så det känns knappast lönt...

Anmäl
2019-10-22 07:16 #1 av: Rovfisk

Kan vara att nitrathalten är för hög eftersom ni har det i dricksvattnet, men det låter (i mina öron) mer som det skulle vara en Nitrit förgiftning eller annan förgiftning (Ammoniak kanske).

Svart grus/sand (om du har det) kan utsöndra olika gifter som inte är nyttigt för snäckor och fiskar. Mina snäckor tålde inte svart sand eller grus i varje fall, alla dog inom loppet av några dagar. Fiskarna klarade sig bättre, men de var inte helt krya de heller.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-10-22 11:47 #2 av: godishanna

Nitrathalten har vi misstänkt men då räkorna mår fint så känns det som att det är ngt annat i alla fall. Ja vi har ju svart grus i det stora karet så vete 17 om det inte kan vara det i alla fall... Det har ju används tidigare men vill minnas att jag pausade akvariet då jag tyckte fisk dog väldigt ofta...
Har annat grus ute i förrådet så kanske bara borde byta och se om det har någon positiv effekt på mollysarna 🤔

Anmäl
2019-10-22 11:56 #3 av: [Hox]

#1 Har liknande erfarenheter av den svarta grusen. Alla vattenvärden var bra, dubbla biofilter, växterna trivdes, delvattenbyten kontinuerligt men fiskar dog en efter annan utan att visa någon sjukdom. Misstänkte också gruset. Det är ju ändå färgat och bör kanske inte ha i akvarium?

Anmäl
2019-10-22 13:57 #4 av: PeG

Om du prövar att byta ut gruset låt oss veta hur det går. Många här är nog intresserade av den eventuella risken med förgat grus.

Anmäl
2019-10-22 14:36 #5 av: 5ara

Fy, vad tråkigt att det inte verkar stämma riktigt 😕

Tänkte bara för jämförelsens skull räkna upp vad jag hittat på med mitt kar utan att ha ihjäl varken neritina-snäckor eller ancistrus. Bara gissar på att det var en ancistrus du hade.

Till att börja med hade jag nästan dubbelt så högt nitrat; jag hade 42 och du har väl 24 om jag inte minns fel. Jag använde aquasafe, easylife växtgödning och någon gång hällde jag i easy balance som ska sänka nitrat och fosfat. Numera göder jag med pmdd vilket inte verkar beröra några av innevånarna. Dessutom har jag svart grus. Tror dock inte det är färgat utan det är svarta polerade stenar och vi betalde 2250:- och det verkar vara en bra sort.

Två av tre neritina-snäckor verkar leva än och de börjar närma sig 1,5 år. Ancistrusarna också förstås.

Jag har tyvärr inga svar att komma med men om man jämför med mitt borde ditt kunna funka minst lika bra så jag tycker hypotesen om att gruset ställer till det låter ganska trolig.

Hoppas verkligen att du får rätsida på det!!!

Anmäl
2019-10-23 10:28 #6 av: godishanna

Tack.
Jag uppdaterar hur det går framöver :)

Anmäl
2019-10-23 13:17 #7 av: [Hox]

Är fortfarande misstänksam på det färgade gruset..

Anmäl
2019-10-23 13:33 #8 av: Rovfisk

#2 Prova med att byta ut gruset till en början. Med tanke på  mina egna erfarenheter, så är jag mycket misstänksam mot just svart grus eller sand.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-10-24 20:17 #9 av: godishanna

Igår plockade jag ut allt, tömde allt vatten och grus. La dit det andra gruset och fyllde på igen. Lät filtret vara, tänkte att några bra bakterier kunde överleva men fyllde ändå på lite easy start.
Mollysarna fick flytta till lilla karet och, det kanske är önsketänkande, men nu efter ett dygn däri verkar de mycket piggare.

Hur lång tid tror ni det tar för det stora karet att köras in nu när filtret ändå har varit igång ett par månader? Vågar jag testa med en ny mal t ex efter helgen tro...

Anmäl
2019-10-24 21:28 #10 av: Lillyrod

Är gruset borta tror jag det är ok att testa med en ny fisk ganska snart. Det finns mycket bra bakterier på den gamla inredningen och även i filtret. 

Låt det vara några dagar och se hur fisken som är kvar där reagerar.


Anmäl
2019-10-25 07:30 #11 av: Rovfisk

#9 Behöver inte vara önsketänkande, ibland behövs ite mer än så. Men som skrivet ovan, vänta några dagar innan du tillsätter mer fisk. Flytta tillbaka Mollyn i första hand. Om jag vore du, så skulle jag flytta Mollyn en och en med en eller ett par dagars mellanrum, bara för att se hur det går.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-16 06:43 #12 av: godishanna

Tänkte komma med en uppdatering.
Efter att gruset var utbytt så fick en av Mollysarna flytta in efter helgen och jag märkte ingenting på hennes beteende att hon skulle må dåligt på något sätt (tvärtom tyckte hon kanske det var skönt med en paus från den efterhängsna hannen ;))
Efter några dagar fick en liten mal flytta in, ngn cm större än den som dog tidigare. Först var vi oroliga för den då den mest gömde sig men kollade hela tiden så den levde. Efter en vecka chansade jag och gick och köpte den en kompis och det funkade, plötsligt hade jag två pigga malar framme ofta och käkade kiselalger (japp de kom tillbaka på nolltid). Efter ytterligare ca en vecka vågade jag mig på lite ny fisk. Så nu bor där 2 ancistrus, 2 Pärlcalvus och 3 Daffodils 😀 Mollyn fick flytta tillbaka till sina mollyvänner och räkorna igen.
Det verkar gå fint med hälsan på fiskarna i alla fall. Den största Daffodilen var lite tuff mot den ena malen först av ngn anledning men alla verkar ha hittat sina platser nu.
Tydligen var det alltså ngt i gruset. Vågade mig på en snäcka i lilla karet och den mår hur fint som helst (fast har fått ge den en och annan ”malkaka” då den verkar gilla växter med 😂. Malarna vill ändå inte ha dem så det gör ju inget...)

Anmäl
2019-11-16 06:44 #13 av: godishanna

Anmäl
2019-11-16 11:37 #14 av: Rovfisk

Vad skönt att det verkar gå till sig med vattenvärdena :)

Som sagt tidigare, ibland krävs det så ynka litet för att det skall bli bra =D

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.