Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter

Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Växter

Hjälp önskas - varför blir växterna såhär?

2019-10-09 00:27 #0 av: morotsbella

Hej! Jag är väldigt ny med att ha fått upp ögonen för hobbyn att ha akvarium. Har läst massor innan men känner att jag behöver lite hjälp. Egentligen är det vattenpesten jag är orolig för. Jag vet att anubisen är lite mer i blickfånget i bilden och jag gissar att den tycker det är lite för stark belysning, men det är som sagt vattenpesten jag är orolig för. Vissa vid börjar bli brunaktiga och till höger i bilden syns även en del av en vattenpest som tappat bladen högst upp och kvar är stjälken. Vad gör jag för fel? Varför blir vattenpesten såhär? Är jättetacksam för alla svar jag kan få🙂

Här är lite extra fakta ifall det är intressant:
Akvariet är på 20 liter och är hem till en kampfisk-hane. Har såklart filter, pump och värmare. Startade akvariet i början av augusti (ca två månader sedan). Byter 50% av vattnet varje vecka. Har nyligen har en del trådalger men det har lugnat ner sig nu.

Anmäl
2019-10-09 09:38 #1 av: Rovfisk

Vattenpesten trivs bättre om det är kallare vatten, så det är ingen växt man kan ha och behålla snygg i ett akvarium med högre temperaturer.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-10-09 09:44 #2 av: Cecilia.S

Välkommen till akvariehobbyn! Förlägen

Har kikat närmare på din bild. De översta bladen på en del stammar av din vattenpest (framför allt till höger) är brunaktiga i färgen. Det kan bero på alger, men jag tror mer på att dom bladen är döda och håller på att brytas ner - vilket troligtvis är vad som har hänt på den med kal stam. Många av dom vänstra ser dock fina och fräscha ut. Anledningen kan vara att dom har varit angripna av dina trådalger och nu håller på att återhämta sig, eller att just dom stammarna satt trångt i knippen när du köpte dom.

Alternativt lite varmt i vattnet. Har själv aldrig ägt vattenpest men har läst mig till att de gärna inte hålls i temperaturer som är högre. "Gränsen" ligger på 26 grader, gissar att du har högre vilket också kan vara anledningen till att dom är fula.

Hursom, så tror jag inte att du kan göra så mycket åt saken. Du skulle möjligtvis kunna klippa av den övre delen av stammarna som är brunaktiga, så ger du dom en liten boost. Men för övrigt, avvakta och se. Jag tror att de kommer återhämta sig relativt snabbt av sig själva, vattenpest överlever det mesta, såvida det inte är temperaturen som är problemet. Då blir de nog inte mycket snyggare än så Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.