Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Vad gör min otto?

2019-09-07 18:14 #0 av: Kampfisk
fc0bdf21-9d61-4f39-b157-60a678e71307.mov

Vad gör min otocinclius?

Den simmar sådär en stund, sen simmar den till rutan eller så, sen tillbaka igen. Om och om igen..

Anmäl
2019-09-07 18:37 #1 av: Cecilia.S

Jag tror att den är väldigt stressad.

Av att se från det korta klippet har du en otocinclus (ensam?) tillsammans med ett stim neontetror och en kampfiskhane. Det är inte en särskilt bra idé Ledsen
Kampfiskhanen vill ha helt andra vattenförhållanden gentemot dina neontetror och din otocinclus. Stilla och varmt vatten - kallare och strömt vatten. Tetror är dessutom kända fenbitare vilket utgör en stor skaderisk för kampfisken, som inte minst kan bli väldigt stressad i en felaktig miljö tillsammans med många andra individer inom sitt revir. Kampfiskar är nämligen väldigt revirbenägna, framför allt hanarna, och kan därför bli väldigt stressade av att inte kunna försvara sina revir från andra fiskar. Kampfiskhanar ska därför hållas ensamma, möjligtvis med större räkor eller snäckor utan antenner.

Läs på om kampfisk, otocinclus och neontetror genom att klicka på namnen. Kika gärna in på Zoopet också (googla Zoopet och artnamnet).

Nu känner jag inte till dina vattenvärden, så kanske är de felaktiga för din kampfisk eller kanske för din otocinclus och dina neontetror, men någonting berör din otocinclus. Jag tror delvis att den är stressad för att den är ensam (?) - otocinclus är stimfiskar, desto fler desto bättre. Stressen byggs sedan på ytterligare med fel habitat och kamrater.

Jag har några frågor...
- Hur stort akvarium har du? Hur är det inrett? Otocinclus vill bo i ett svalare, tätt planterat akvarium med mycket ström. Stim.

- Vilka invånare bor där? Hur många och vilka arter?

- Hur ser dina vattenvärden ut? B.la. nitrit, temperatur och pH? Använd dropptester för att kolla upp dessa, stickor är helt värdelösa och ger ofta väldigt felaktiga svar.

- Foder?

- Har du möjlighet att lägga upp en helbild på akvariet, så kan vi hjälpa dig med att bedöma om du har tillräcklig växtlighet för dina otocinclus? Om du inte har det tipsar vi mer än gärna om några enkla, snabbväxande akvarieväxter!

Min egen rekommendation i nuläget är att du bör fundera över vilka arter du vill behålla. Det är inte etiskt att hålla dina fiskar på det sätt som du håller dom nu. Har du kanske möjlighet att köpa hem ytterligare akvarium, så kan du behålla allihopa men i korrekta levnadsförhållanden? Det är mycket information att ta in på en och samma gång, men vi är alltid öppna för fler frågor om det är något du undrar över! Oskyldig

Anmäl
2019-09-07 19:30 #2 av: Kampfisk

Den är absolut inte ensam, de andra är bara på andra ställen 😊 och det är ingen kampfiskhane, det är en hona faktiskt 😊 många misstar henne för en hane, men hon är en hona.
Jag har
• Kakaduaciklid, 2st, hona och hane
•kardinaltetror, 15st ungefär, svårt att räkna dom.
•kampfiskhonor, 2st
•L333-mal, 1st
•rosentetror, 5st
•khuliål, tror det är 4st
• panda pansarmal, 3st

Akvariet är på 60L , lite svårt att plantera då mina pandor gräver upp mina växter. Har dessutom sand, så får inte växterna att fästa riktigt. Har hornsärv som växer så det knakar, så ska ansa imorgon och placera ut mer. Därför har jag inte köpt några mer plantor.

Har inte kollat vattenvärden, men allt ser bra ut och alla mår bra.

Ottosarna äter det som blir över, och det är tetramin de får.

Har en del gömställen, och alla fiskar låter varann vara. Innan var det värre då jag hade en kampfiskhane där som terroriserade alla. Han fick dimma vidare, och skaffade då en kakaduaciklidhane istället som är mycket snällare!

Och nej, det är inte överbefolkat. Har pratat med folk i min omgivning om detta, och visat de bilder. Det är INTE överbefolkat, alla mår bra och trivs tillsammans.

Anmäl
2019-09-07 19:31 #3 av: Kampfisk

Kan även tillägga att jag ska skaffa större akvarium till fiskarna, så snart jag hittar ett i min prisklass.

Anmäl
2019-09-07 20:04 #4 av: Cecilia.S

Oj, jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig...

Det gör helt ärligt ont inombords när jag får läsa att andra har sagt att ditt 60 L akvarium inte är överbefolkat... Det är överbefolkat, vilket kan vara anledningen till att din otocinclus är stressad trots att den har artfränder. Du har i nuläget 32 fiskar på 60L, varav flertalet är revirhävdande och har olika krav på vattnet. 

Toppen att du ska skaffa ett större akvarium (betydligt större) och att du har snabbväxande växter, men problemet med din kampfisk kvarstår även om du byter dig upp till större kar.

Det råder delade meningar kring kampfiskar men jag personligen skulle aldrig rekommendera att hålla kampfiskar i sällskapsakvarium, oavsett kön. Som skrivet ovan är de revirhävdande, även honorna, och kräver därför sitt utrymme. De har även speciella krav på vattnet och långa fenor vilket gör det ännu klurigare att hålla dom ihop med andra.
Honor vill gärna ha sällskap av varandra. Ett större akvarium på 100+ liter utgör ett utmärkt utrymme för ett par st honor - dom har utrymme för att bilda egna revir men kan samtidigt ta sällskap av varandra. Inga andra invånare, möjligtvis städare som har samma krav på vattnet och levnadsförhållandena. Tätt planterat.

Anmäl
2019-09-07 20:07 #5 av: Lillyrod

Jo det är överbefolkat. Vad än folk i din omgivning säger. 32 fiskar i ett 60 liters. Absurt. 


Anmäl
2019-09-07 21:32 #6 av: Kampfisk

Om det är överbefolkat, varför mör då alla bra och äter som de ska och håller sams?

Har tänkt mig ett kar på 120-130L, då det är vad min L-mal vill ha

Anmäl
2019-09-07 22:56 #7 av: Rovfisk

#6 De kan verka som de mår bra. men jag ärt ganska säker på att det gör de inte. Det är ganska så överbefolkat.

Du har fler fiskar i ditt 60 liters än jag har i mitt 630 liters.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-09-08 13:46 #8 av: Kampfisk

Beror väl lite på fiskarnas storlek också

Anmäl
2019-09-08 13:52 #9 av: Rovfisk

Har iomte så storas fiskar i 630 litern. De enda som är stora är 2 av Papegojcikliderna.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-09-08 17:29 #10 av: Cecilia.S

#8 Har du funderat över en lösning för din kampfiskhona? Glad

Anmäl
2019-09-08 17:47 #11 av: Kampfisk

#10 nej, bör jag det? Har hört att honor funkar med vilka fiskar som helst

Om jag tar bort kardinaltetrorna, blir det bättre då?

Anmäl
2019-09-08 18:23 #12 av: Cecilia.S

#11 Läser du inte dina svar?

Anmäl
2019-09-08 18:28 #13 av: Kampfisk

#12 jo, hur så?

Anmäl
2019-09-08 18:30 #14 av: Cecilia.S

#11 #13 Uppenbarligen har du inte särskilt trovärdiga kontakter. Uppfödare har rekommenderat dig för liten size på akvarium till malawi och andra har sagt att ditt 60L funkar alldeles perfekt - att det inte är överbefolkat. I verkligheten äger du ett akvarium som är för litet och ett annat som är på tok för litet med en fisksoppa som inte alls fungerar ihop. Fiskarna kan absolut se ut att trivas och finna ro med varandra, men i en stressig och trång miljö kan vem som helst bli apatisk.

Din kampfisk har inte samma krav som dina andra fiskar har. Hon vill ha varmare vatten, ett eget och lugnt revir och stilla vatten. Kampfiskhonor ska hållas med artfränder av samma kön i medelstora akvarium (t.ex. 100+ liter) - det vill säga: större akvarium med andra kampfiskhonor, många revirgränser, mycket växter, stilla vatten, 28-30 grader C och utan några andra kamrater.  EJ sällskapsakvarium tillsammans med fenbitare och andra fiskar som inkräktar på hennes revir och orsakar stress.

Ett tydligt exempel på denna stress är din otto i videon.

Anmäl
2019-09-08 20:49 #15 av: Kampfisk

Jaha! Åh nej, och jag som trodde honor gick bra med andra fiskar! 😩

Vad kan jag göra i nuläget, för att göra det lugnt för fiskarna? Kan inte köpa något större kar nu, då jag inte har platsen. Väntar på att då flytta till större lägenhet.

Snälla, ge mig tips!

Kan även tillägga att min otto gjorde så igår bara, idag han har varit lugn och sig själv.

Anmäl
2019-09-08 21:21 #16 av: Cecilia.S

Hur långt är det kvar tills du ska flytta (grattis Partajar)?  Eftersom du inte har plats för fler kar i nuläget, så har du nog inte så många fler val än att hålla kvar fiskarna så som de går nu - alternativt sälja/ge bort de som inte passar in?

När du ändå planerar en flytt kanske det är lika bra att göra om alltihopa dock, rätta till de fel som du har råkat göra och börja om på en ny fräsch sida? Glad
Exempelvis...

  • Göra om ditt 250 L malawikar till ett sällskapskar. Där i kan du placera dina fiskar som i dagsläget går i ditt 60 L kar, vilket skulle vara toppenbra. Ett fint utrymme som har gott om plats för växter, vilket skulle göra dina otocinclus väldigt glada.
  • Köpa ett större akvarium till dina malawisar som i dagsläget går trångt i 250 litern. Det skulle göra dom gott.
  • Sälja/ge bort din kampfiskhona eller köpa hem ytterligare ett akvarium på 70-100 liter eller mer. Där i skulle hon gläderligen kunna bo in sig med andra kampfiskhonor. Gärna så tätt planterat som det bara går! Desto mer utrymme och desto fler växter, desto mindre risk för bråk och desto gladare fiskar.

Ta din chans nu när du ändå planerar flytt! Förlägen

En liten note vid sidan om... Ge gärna dina otocinclus kokta gröna ärtor och lite andra goda grönsaker. De är herbivora (växtätare) och livnär sig inte samma foder som dina andra fiskar gör. Bara ett tips!

Anmäl
2019-09-08 21:36 #17 av: Kampfisk

Jadu, det var sagt i september. Men nu kan det dröja upp till ett år(specialfall).

Jag har ett akvarium på 400L hos pappa som väntar på att få startas upp till mina Malawi 😊
Har lovat bort mitt 250L kar, känns dumt att ångra sig nu då 😕 den har dessutom sjukt dålig belysning, som jag absolut inte får till! Jag och pappa har försökt sedan december. Var bättre förut när jag hade täckglas upptill, men nu för jag snart hem en katt som säkert kommer vilja vara på karet. Och täckglasen var i plexi som inte passade riktigt som de skulle, så är orolig att kissen ska ramla ner..

Har tänkt mig ett kar på 130L ungefär, med en massa rosentetror eller så 😊 eller gurami. Färgglada fiskar, iallafall 😊

Kan fiskarna verkligen leva såhär i ett år?

Anmäl
2019-09-09 09:43 #18 av: Cecilia.S

Hmm ajdå, det var väldigt lång tid. Jag personligen hade antingen övervägt att ge bort/sälja kampfiskhonan, eller göra plats för fler akvarium. Det blir dock ruskigt trångt där i för de resterande fiskarna (även om kampfiskhonan flyttas ut), så frågan är väl om det inte är bäst att sälja av sig honan och byta ut 60 litern mot ett större? Någon plats finns alltid ledig. 

Krångligt läge!

Anmäl
2019-09-09 10:22 #19 av: PeG

Fundera igenom vad du vill ha i ditt större kar när det kommer. Det finns som andra påpekat andra problem än bara utrymme som temperaturer och vattenflöde. Eftersom du sannolikt kommer till slutsatsen att några fiskar inte kan följa med till det nya akvariet oavsett så kan du försöka sälja eller ge bort några av dessa.

Anmäl
2019-09-09 12:05 #20 av: Kampfisk

Hade gärna skaffat ett större kar nu, men jag har liksom inte plats. Bor i en lägenhet på 36kvm, kommer flytta till en tvåa på 50-55kvm. Där jag har mitt 60L kar nu vill jag ha det andra, för jag kan inte ha det någon annanstans.. Och den väggen är 1m lång, och 45cm djup. Där vill jag ha mitt nya kar isåfall, och det blir nog svårt med de måtten 😕

Vill helst inte gör amig av med min kampfiskhona, då vi har gått igenom mycket. Köpte henne för ett halvår sedan ungefär, när jag skulle köpa en annan. Jag såg denna dam, så liten och tanig, och gömde sig för allt och alla. Så mobbad i karet så det var inte sant! Jag köpte henne, kommer hem och tänker ”vad fan har jag gjort? Hon kommer ju dö snart” och hon blev den vackraste honan jag nånsin haft! Från att vara liten och tanig, och knappt våga äta, till att vara stor och tuff.

Anmäl
2019-09-09 12:22 #21 av: Cecilia.S

Då har du inte letat tillräckligt bra. En sökning på Hornbach gav minst två träffar som skulle kunna vara intressanta, möjligtvis 3 om bredden 101 cm skulle gå att klämma in.

Juwel LIDO 120

Juwel Rio 125

Juwel Rio 180

Tre bra akvarium med medföljande ljusramp, pump/filter och doppvärmare. Färdigt set förutom möbel att ställa på.

Anmäl
2019-09-09 12:42 #22 av: Kampfisk

Då behöver jag möbel också, och de är för dyra för min ekonomi, tyvärr 😕

Anmäl
2019-09-09 12:48 #23 av: Cecilia.S

Kolla begagnat. Det är inte svårare än så. Annars får du nog sälja/ge bort din kamphona ändå, det är inte etiskt att hålla kvar dina fiskar så som de hålls just nu - men problemet med storleken skulle ju dock fortfarande kvarstå.

Annars finns det säkert någon annan som kan ta hand om någon eller några fiskar tills dess att du får tag i större kar/ny lägenhet. Allt går att lösa på något sett, men man måste ju vilja också.

Anmäl
2019-09-09 13:06 #24 av: Kampfisk

Jag vill, mår dåligt över att mina djur inte har det bra. Men det finns inget begagnat kar i rätt storlek i min närhet, det ör antingen på tok för stort, typ 400L eller så, eller för litet..

Anmäl
2019-09-09 13:14 #25 av: Cecilia.S

Om du känner dig bekväm vid det kan du hojta till i meddelanden (eller här i kommentarerna) och skriva inom vilket område du håller hus. T.ex. Stockholm, Göteborg osv, så kan vi hjälpa dig med att hålla utkik efter bra begagnat :)

Anmäl
2019-09-09 13:16 #26 av: Kampfisk

Hudiksvall

Anmäl
2019-09-09 13:38 #27 av: Cecilia.S

Cirka 1 h biltur bort, 160 L till bra pris inklusive möbel, doppvärmare, lyse, pump/filter, sand och BTB bakgrund. 
https://www.blocket.se/gavleborg/160_Liters_akvarium_86675617.htm?ca=5&w=1

Anmäl
2019-09-09 15:13 #28 av: Kampfisk

För dyrt, tyvärr 😕 ska kolla med en kompis om han har något

Anmäl
2019-09-09 17:18 #29 av: Rovfisk

Är du osäker på hur länge det tar innan du kan flytta eller skaffa större kar, så kanske du skall sälja/ge bort de du inte kan har kvar.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-09-09 18:17 #30 av: molam

DEt bästa du kan göra nu är att sälja iväg dina malawi och ha dina Sällskapsfiskar i det akvariet istället.

På såvis kan du fylla på dina stim så dom är minst 6 med.
Pansarmalarna
Kulhi ålarna
Rosentetrorna
OCh även Ottosarna beroende på hur många du har av dessa.

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus och Autism ifokus

Anmäl
2019-09-09 18:56 #31 av: Kampfisk

Kommer inte sälja mina Malawi, för jag har ett kar till dom.

De jag vill ha kvar i mitt lilla kar är
• Rosentetrorna
• Kakaduaciklid
• L-malen
• pandapansarmalarna

Skulle det funka?

Anmäl
2019-09-09 19:00 #32 av: molam

Du har fortfarande för lite av både pandorna och Tetrorna. 2 stycken stim i ett 60l är för mycket.

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus och Autism ifokus

Anmäl
2019-09-09 20:12 #33 av: Caersa

Ett 60l är tok för liten.
Bättre att lyssna på de här inne som ger dig råd o tips.
så kanske du skall sälja/ge bort de du inte kan ha kvar pga 60l för liten som du har nu.

Anmäl
2019-09-10 12:26 #34 av: Kampfisk

Jag lyssnar på vad folk säger här, men har inte råd att skaffa större för tillfället. Så snart jag får råd skaffar jag såklart större.

Måste få fundera vilka jag vill ha kvar och inte

Anmäl
2019-09-12 20:28 #35 av: Caersa

Kampfisk!
Förslag här:
https://bortskankes.ifokus.se/discussions/5d1f4eb2ce12c4525d0029f8-akvarium-160-lit-bortskankes?discussions-1

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.