Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk

Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Slöjstjärt, Koi och Guldfisk

Finns rasen i Sverige?

2019-06-10 16:14 #0 av: Becka.gk

Hej!
Är ganska ny inom akvarium och fiskar men har fått stort intresse för guldfiskar.
Har haft slöjstjärtar som tyvärr insjuknade i vintras och gick bort. Köpte dom på hornbach, (vet, inte precis bästa stället) man får det man får och alla mina fem hade någon form av defekt.
Men dom växte sig massiva, jag köper mat speciellt från japan då jag inte hittar någon mat i Sverige som jag gillar och jag tog hand om dom det bästa jag kunde.
Nu till min fråga!
Jag är helt förälskad i guldfisk rasen Oranda! men hittar inget om dom i Sverige när jag söker runt, så börjar undra om dom ens finns att köpa i Sverige eller om jag behöver importera för att få tag på dom?
Vet att lejon huvud finns men är en helt annan typ av guldfisk.
Har inte heller någon möjlighet att åka runt till olika akvarium butiker för att leta/fråga efter dom då jag ej har bil och alla ligger så långt i från mig.
Är som sakt ny inom akvarium och vet inte vart jag ska vända mig till.
Har googlat runt på allt möjligt men som nämnt ovan så har jag inte hittat något om Oranda i Sverige🤔

Bilden är på slöjstjärtarnajag hade, den stora röd-vita vägde över 86g! från att vara den minstaste minsta i butiken😅 Var/är super stolt över dom fast dom var mina första fiskar

Anmäl
2019-06-10 16:39 #1 av: Evisen

Nu vet jag inte vart i Sverige du bor. Men jag gick in på akvarielagrets sida (Sthlm, Bromma) och skrev in Oranda på deras fisksök och fann denna lista. Jag har inte varit inne där på evigheter, men vet att de hade (och säkert har) en del udda fiskar.

fisklista.akvarielagret.se/?utf8=%E2%9C%93&query=oranda&fish_list%5Bsupplier_id%5D=&commit=S%C3%B6k

Anmäl
2019-06-10 17:10 #2 av: Becka.gk

Vad bra🥳
Hade för mig att jag hade tittat där men tydligen missade jag det🙈
Bor i Stockholm😊
Tack så himla mycket!

Anmäl
2019-06-10 18:20 #3 av: Maleficum

#2 Kan vara att de inte haft några inne men vad jag vet kan man beställa alla fiskar man kan söka upp på deras fisklista :)

Har själv främst set Red Cap orandor i affären (när jag sett) men hade en orange jag övertog (då dennes guldfiskskål gått sönder... tyvärr så levde den bara ca 1 år hos mig innan den fick problem och dog, kanske inte konstigt efter två år i guldfiskskål).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-06-10 18:27 #4 av: Maleficum

Sen vet jag att de haft några riktigt stora och maffiga på XL-zoo i Barkarby (som iof är filial till akvarielagret så de borde ju kunna ha samma utbud)! Nu var det ett antal veckor sedan jag var där så vet inte om de finns kvar men de hade några sist jag var förbi iaf.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-06-11 14:33 #5 av: Rovfisk

Oranda har jag sett i fisklistorna både på akvarielagret, och även på Imazo (fats det var länge sedan).

Kan ju vara så att det är en säsongsfisk, alltså att du bara kan få tag på arten vissa perioder under året. Men slå en signal, eller ring till Akvarielagret, de är jättebra att ha att göra med :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-06-12 10:26 #6 av: PeG

Min erfarenhet av Hornbach i Rissne utanför Stockholm är mer positiv. De har åtminstone några i personalen som är kunniga och tidigare arbetat på mer specialiserade akvariebutiker. De tar också gärna in fisk från Imazo och de andra större leverantörerna. Jag har hittat en del lite udda fiskar via dem och aldrig haft problem med sjukdomar eller dödsfall.

Anmäl