Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (14) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Förlossning /BB/ barnkammare

Skulle eventuella yngel kunna klara sig?

2019-04-27 18:19 #0 av: 5ara

Min syster har fått ta över ett scalar-par då jag kände att de skulle må bäst av att få bo utan andra scalarer. De har lagt rom en gång tidigare för ett par månader sedan men då åt honan upp dom på en gång. Hon lade en sträng ägg som sen hanen simmade över och befruktade, när han var klar simmade hon tillbaka och åt upp dom för att därefter börja lägga en ny sträng med ägg. De äggen blev med andra ord inte många minuter gamla.

Efter att de bott i sitt nya kar hos min syster lade de ägg efter bara fem dagar. Det är nu lite drygt ett dygn sen och antalet ägg har minskat marginellt sen igår. Skulle tro att äggen som saknas är sådana som blivit vita för dom rensas bort. Inte för att vi direkt vågar hoppas på att just den här omgången klarar sig så ser det ju ändå ut som att det finns chans att de så småningom kommer lära sig och att det blir överlevande yngel. De är så duktiga på att hålla koll och "fläktar" äggen.

Nu till min ursprungliga fråga jag hade i åtanke: finns det möjlighet för scalarerna att lyckas föda upp yngel i den miljön de bor i nu eller kommer dom bli uppätna? De går ihop med 10 st rosentetror och en L204. Både tetrorna och malen har fattat grejen och håller sig borta från den delen av karet som främst hanen vaktar.

Vet att det finns såna som lyckats med scalar-yngel här inne så vore jättekul om någon orkade svara 🙂

Stort tack på förhand!

Anmäl
2019-04-27 19:04 #1 av: PeG

De eventuell hjälp av lite nattbelysning så borde de åtminstone kunna få dem frisimmande. Generellt brukar ciklider behöva några försök innan de lyckas med en lek. Oftast kommer de lite längre för varje försök.

Anmäl
2019-04-27 19:12 #2 av: 5ara

#1 ja, med tanke på hur mycket bättre det gått den här gången jämfört med den första så kanske de kommer lära sig så småningom 🙂

Tror du att eventuella yngel skulle klara sig den första tiden med tetrorna och malen?

Har hängt dit en liten ficklampa som nattbelysning. Verkar som den gjorde sitt jobb natten till idag i allafall med tanke på att nästan alla ägg är kvar 🙂

Anmäl
2019-04-27 20:57 #3 av: PeG

En ficklampa eller liknande brukar räcka. Blir det helt mörkt brukar malarna kunna komma åt rommen. Jag skulle gissa på att de klarar sig ett tag. Mina skalarer brukade släppa på bevakningen efter några dagar och då minskar antalet yngel.

Anmäl
2019-04-28 10:52 #4 av: Rovfisk

Beror helt på föräldrarna. Det kan bli lyckad lek och de lyckas dra upp ynglen till frisimmande. Det är när de blivit frisimmande som kruxet är, Tetror är snabba som rackarn att plocka yngel i en obevakat  sekund.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-04-28 11:28 #5 av: 5ara

Då tolkar jag det som att om vi i framtiden vill få yngel som överlever så måste föräldrarna bo ensamma med dom. Bra att veta! Stort tack för dina svar 😀

Anmäl
2019-04-30 20:23 #6 av: Rovfisk

Jo, det är större chans att de klarar ynglen till säljstorlek om de får vara själv i karet med avkomman :)

Men det är en fördel att ha "rivaler" med dem. Nån art som inte äter yngel, annars kan föräldrarna bli frustrerade och gå mot varandra istället.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-02 13:01 #7 av: 5ara

#6 där ser man! Vad är lämpliga "rivaler" i så fall?

Så kul att få lära sig nya saker 🙂

Anmäl
2019-05-02 14:41 #8 av: Rovfisk

Snäckor eller nån mindre fisk som inte äter yngel. Tänk bara på+ att du väljer eventuella fiskar som är högryggade, långsmala slinker lätt in i  munnen på en Scalar av lite större modell.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-13 14:52 #9 av: 5ara

Nu har dom lagt en ny omgång ägg. Honan är inte särskilt stor men har ändå lagt lite drygt 270 st och det är inte ens tre veckor sen förra gången. Blir lite orolig att det blir för mycket för henne, jag tycker att hon borde lägga lite mer energi på att växa till sig kanske. Det är runt 25 grader i karet och trodde det skulle räcka att hålla det lite ”svalt” för att dom inte skulle leka så ofta. Behöver jag oroa mig för henne?

Kan för övrigt berätta att förra omgången ägg var borta efter natten. Batteriet i ficklampan var slut och malen var misstänkt lugn dagen efter...

Anmäl
2019-05-15 20:42 #10 av: 5ara

Nu har äggen fått svansar som viftar för fullt och föräldrarna har flyttat dom från pumpen till ett blad istället. Ska åka och titta på ett kar imorgon som rosentetrorna eventuellt får flytta till om det skulle närma sig att ynglen blir frisimmande. Håller tummarna 🙂

Anmäl
2019-05-16 18:15 #11 av: Rovfisk

Håller tummar och tår att de lyckas dra upp kullen :D

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-17 19:13 #12 av: 5ara

Känns som chanserna är relativt stora att det kan bli något frisimmande av den här omgången så imorgon flyttar tetrorna till ett kar jag satte igång igår. Om inget hinner hända förstås... har ju lite svårt att tro att det skulle lyckas redan på tredje försöket för dom.

På bilden syns den mycket dedikerade pappan och några av de sprattlande små varelserna på bladet.

Har satt Artemia på kläckning. Kommer väl inte behöva den förrän om ett par dygn men har inget riktigt bra ställe att ha den på så jag tänker att det kan ta över 24 timmar innan äggen kläcks. Om det har kläckts några imorgon så får det väl bli lördagsgodis åt tetrorna eller något...

Någon som har några tips att komma med? Allt är uppskattat i så fall 🙂

Anmäl
2019-05-18 12:29 #13 av: Rovfisk

Har de kommit så här långt, och om du får bort "yngeltjuvarna" så kan det mycket väl tänkas att de klarar ynglen :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-21 10:08 #14 av: 5ara

Nu simmar dom omkring. Får det till runt 130 st. Matar med nykläckt artemia och hoppas på det bästa 🙂

Anmäl
2019-05-21 10:08 #15 av: 5ara

Anmäl
2019-05-21 10:09 #16 av: 5ara

Får se om bilden behagar att komma med nu då...

Anmäl
2019-05-21 12:40 #17 av: Rovfisk

Grattis :D Hoppas de klarar sig :D

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-21 22:35 #18 av: 5ara

Tack!!! Vad gullig du är 😀 jag blir jätteglad över att någon orkar engagera sig i ett så uttjatat ämne som scalare-yngel!

Nu på kvällen när lyset släcktes så blev föräldrarna väldigt oroliga och började jaga runt i akvariet. Efter en kvart typ så undrade jag vad som pågick egentligen och tände. Alla yngel var borta och jag tänkte att då var det roliga slut. Efter en liten stund ropar min syster och då har hon hittat dom. De var ”nattade” i ett hörn av akvariet och var så lugna och fina. Jag blev rädd att malen skulle äta upp dom om dom bara satt på glaset så som de gjorde så de får ha nattbelysning inatt också. När jag då släckte ”dagbelysningen” igen blev de alldeles tokiga en gång till och började flytta alla yngel till hörnet som är bäst belyst av nattbelysningen. Jag är helt stum över föräldraskapet och jag hade ingen aning om det här trots intensivt googlande kring scalarers förökning och skötsel av yngel.

Är det någon som vet hur länge bebisarna nattas? När försvinner ”klabbet” på ynglens huvud som gör att de fortfarande kan sättas fast? Hur länge behöver jag ha nattbelysningen på? Ynglen kanske vaknar om malen kommer på natten och simmar iväg?

Blev visst några frågor och ännu en gång är jag tacksam om någon orkar svara 🙂

Anmäl
2019-05-22 07:53 #19 av: Rovfisk

Skulle tro att de "nattas" nån vecka till.

"Klabbet" försvinner när de blir frisimmande, eller det ska väl göra det,  i varje fall på de flesta ynglen.

Ha nattbelysningen igång så länge du märker att föräldrarna blir stressade och lägger ungarna i hörnet.

Tror inte m,alen bryr sig så mycket om ynglen, så vida det inte är en rovmal. De flesta andra malar äter inte yngel.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-22 08:55 #20 av: 5ara

Där ser man! Jag som trodde att de blivit frisimmande nu när de simmar runt med föräldrarna, vilket dock visade sig att det bara var under dagtid.

Då får den lilla lampan vara på under natten tills föräldrarna inte längre blir så stressade av mörkret.

Om det någon gång ramlar ner artemia på botten när jag matat med den frysta varianten så är malen kvickt där och slukar det. Så gör inte mina vanliga ancistrusar men det behöver ju så klart inte betyda att den äter yngel men vi kan inte så mycket om den här L204 varianten.

Tack ännu en gång för ditt svar snälla du 🙂👍

Anmäl
2019-05-22 09:11 #21 av: Rovfisk

L204 är ingen köttätare, det är egentligen en träätare, vill ha rötter att tugga på, ska i huvudsak ha grönfoder, men tar även frysfoder om det bjuds :)

Den äter inte yngel :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-22 11:07 #22 av: 5ara

Tack! Vad bra!

Ja, trä slukar den i mängder och den har fått två olika sorter att välja på i akvariet. Den är dock helt ointresserad av grönsakerna vi försökt bjuda på och äter måttligt av tabletterna den får på natten ibland. Rör i stort sett inte rötterna där det växer alger heller. Ointresset för grönt och hur glupsk den är vad gäller frysfoder gjorde att jag kände mig osäker men då slutar jag oroa mig för att den ska ta ynglen nu då. Tack igen 🙂

Anmäl
2019-05-24 02:32 #23 av: 5ara

Då var det roliga definitivt slut för den här gången. Verkar som föräldrarna bestämde sig för att ”natta” ynglen mellan pumpen och glaset inatt. Min syster upptäckte det men då var det väl för sent. Jag gick dit när hon hörde av sig (vi bor grannar) och så lossade vi på pumpen men då var i stort sett alla döda. Några få levde, kanske fyra stycken, men föräldrarna var helt knasiga. De tog ynglen i munnen och sen verkade det som att de inte visste vad de skulle göra. Simmade hit och dit och letade efter resten tror jag. De spottade i alla fall inte ut ynglen igen...

Det var ett typiskt dåligt ställe att natta yngel på i ett Juwel-kar. Om inte annat så vet vi var det behöver yngelsäkras nästa gång men fy vad trist det känns.

Anmäl
2019-05-24 10:13 #24 av: Rovfisk

Nej vad tråkigt :(

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2019-05-24 12:37 #25 av: 5ara

Ja, känns så onödigt! Aldrig för mitt liv kunde jag tro att de skulle simma in där!

Dock upptäckte min syster nu på förmiddagen att det är sju stycken tappra yngel som lever. Dock verkar två stycken mycket medtagna men om vi har riktig tur kanske de övriga fem kan klara sig 🙂

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.