Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden

Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Vattenvärden

Activt kol

2019-02-20 11:59 #0 av: Saab95

Hej.
Efter medicinering och liknande kan man ju använda activt kol, hur länge klarar sig kolen innan den släpper ut resterna igen?
Har hört att om man inte byter ut kolet släpper den ut resterna igen, stämmer det???

Anmäl
2019-02-20 17:48 #1 av: Lillyrod

Det har jag inte hört talas om faktiskt. Om man använder aktivt kol för jämnan så byter man ut den ungefär en gång i månaden för att den efter det inte gör så mycket nytta.

Jag kan tänka mej att det är det som menas. Den tappar kraften efter ungefär en månad.


Anmäl
2019-02-20 17:57 #2 av: Uwe

Aktivt kol ska man inte har längre än två max tre veckor i karet,

sen börjar det att släpper medicin rester.

Anmäl
2019-02-20 18:50 #3 av: PeG

Kemiskt är det en jämnviktsreaktion dvs i början är kolet tomt och vattnet innehåller tex läkemedelsrester. Kolet som har en väldigt stor yta kommer att binda läkemedlet. Hela tiden så lossnar en del av det läkemedel som bundit men i början är det mycket som binder och lite som lossnar. Så småningom när mycket läkemedel bundit uppstår jämvikt dvs lika mycket lossnar som binder, kolet slutar att fungera. Om kolet stannar i akvariet kommer läkemedlet att sakta börja ersättas av andra ämnen som också kan binda till kolet dvs effekten blir att läkemedel avges

Anmäl
2019-02-21 13:27 #4 av: Rovfisk

När jag har meicinerat nåt av karen, så har jag använt aktivt kol i ungefär en vecka efteråt. tar bort det när jag gör vattenbytet.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-02-21 14:39 #5 av: Saab95

Kanon tack alla

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.