Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (13) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm)

Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Inredning (Stenar, rötter mm)

Lav på sten

2019-02-02 11:17 #0 av: Wilma4ever

Jag var lite dum innan eller iaf tänkte jag inte så långt. Hade en fin platt sten hemma som jag ville ha i akvariet och efter jag stoppat i den så på morgonen var vattnet jättegult. Grejen är den att jag inte hade koll på man skulle koka innan och även om stenen inte hade mossa så var den svartprickig av gammal lav av nån sort. Jag vile ju inte skrubba bort det för det var den som gjorde stenen lite snygg o specielll.. Jag kokte stenen flera gånger och bytte hälften av vattnet men det är fortfarande lite gult av växtfärgerna men platys, otocinklus och tetror verkar inte ha ont av det än iaf. Det är bara tre dagar sen iofs.
Frågan är om det är nåt giftigt för fiskarna eller jag kan ha det lite missfärgat tills allt vattnet blir bytt förr eller senare? Vet ju inte om det påverkar Ph eller nåt annat kemiskt . Tack för svar ! Lite småkorkade Wilma . :)

Anmäl
2019-02-02 15:47 #1 av: PeG

När du kokade stenen blev vattnet gult i kastrullen?

Var det mycket lav på stenen? Om det bara var en del små prickar verkar det lite osannolikt att de kraftigt färgar akvarievattnet.

Vad är det för sten?

Anmäl
2019-02-02 17:44 #2 av: Wilma4ever

Vattnet blev gult flera gånger så jag bytte och kokte om tills det slutade färga. Vet inte vad det är för sorts sten men det är nån som pappa plockat från nåt berg i Lappland nånstans så den kommer högt upp ifrån. Om det inte är lav som färgar är det kanske järn i stenen då? Skickar 2 bilder på stenen som inte är i akvariet nu längre

Anmäl
2019-02-02 19:31 #3 av: PeG

Ok i Lappland är kartlav relativt vanligt på berg i miljöer där luftföroreningarna är låga. Den innehåller gula färgämnen och vad jag vet är den inte giftig. Kartlav bildar en skorpa som ofta kan vara gul och som i utseende kan påminna om en karta, därav namnet.

Anmäl
2019-02-03 13:03 #4 av: Rovfisk

Det ser ut som det kan vara järn i stenen, på ena sidan där den är lite mer brun. Järnoxider är ju inte nyttigt för akvariefiskar, åtminstone inte i höga halter. är faktiskt osäker om det är skadligt i väldigt liten mängd.

Jag använder ofta sten från naturen i mina kar, men jag har som regel att undvika sten som ser ut att vara järnhaltiga (rostbruna), om det växer saker på den och om det glittrar i stenen.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-02-03 13:33 #5 av: Wilma4ever

Ok tack . Jag låter bli att lägga ner stenen igen så blir det inte fel. Provar en annan gång med andra stenar som inte läcker något och så kokar jag innan jag hittar på nåt . 😊 Taxk för hjälpen!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.