Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY

Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Projekt / DIY

Akvariehylla: problem som längtar efter en lösning

2019-01-28 00:27 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Vet inte riktigt var jag ska lägga denna...men det är ju ett projekt (om än ett extremt långsamt sådant) så kanske passar in här.

Jag har länge funderat kring hur jag på bästa sätt ska inreda mitt pyttelilla akvarie-/terrarierum för att få plats med det jag vill osv. Det är egentligen ett skafferi (antar jag) och är ett litet och smalt utrymme...och jag har väl sisådär två miljarder djur (inte riktigt... men ganska många olika) och prylar jag vill få plats med = lite av en utmaningSkrattar

Har även funderat extremt länge på hur jag vill ha det till min lilla sköldpadda (Reeves kärrsköldpadda). Nu har jag efter år av planerande och efter att ha flyttat och fått nya förutsättningar m.m. samt efter att ha tänkt om sådär en miljon gånger eller såGapskrattar; äntligen bestämt både hur jag vill ha den och var jag vill placera min lilla inomhusdamm.PartajarTårtaDrink

Tyvärr uppstod ju naturligtvis ett problem som jag inte hade tänkt på i och med mitt val av plats...(suck!). 

Det är där denna tråd kommer in och förhoppningsvis era smarta råd och tipsSkämtar

Lite bakgrund till varför jag nu har ett problem i behov av en lösning:

Jag har skaffat en sådan här balja: https://www.granngarden.se/vatten-och-foderkar-860-200-l/p/1166266 och detta ska då vara själva "dammen" är det tänkt. Den är placerad på kortsidan i mitt lilla utrymme. Jag kommer ordna med någon typ av land-låda (dock inte lyckats finna den perfekta ännu) för sköldisen (så hon kan sola osv.) och såklart även UV-ljus osv. som kommer placeras ovanför min lilla damm. Detta innebär ju att det krävs en del utrymme ovanför min damm (för att kunna rengöra såklart, men även för att lamporna ska kunna placeras på ett säkert avstånd osv. och det är där i problemet ligger...för jag skulle vilja placera de övriga akvarielevande djuren på hyllor ovanför. 

Jag har tummen mitt i handen (minst sagt) och har därför tänkt (tidigare då alltså) skaffa typ. en sån hylla som Rovfisk har i den här tråden: https://akvariefisk.ifokus.se/discussions/5ad3840fce12c4043e00518a-rovfisks-projekt?participating-1 (se t.ex. inlägg nr 4 i den tråden).  Problemet med det nu är ju att jag inte gärna kan ha ett hyllplan mitt i dammen... utan att det då måste hamna en bit ovanför, men att jag ändå får en stabil hylla. Vill inte riskera att min kära sköldis blir bombarderad av fallande akvarium liksom. 

De akvariestorlekar som jag vill få plats med i mitt lilla rum är: 73 liter (ca 70x30x35 cm) sen är det ett 45 liter (tror det är ca 60 cm långt) och ett 37 liter (som jag har för mig är runt 50 cm långt)...möjligen något till litet.  Har ibland funderat på att skaffa ett något större akvarium i framtiden...men det lär inte få plats i det lilla rummet i så fall, så jag räknar med att det största förutom själva dammen är det på 73 liter. 

Vill även lyckas få till en terrariehylla som ska placeras på långsidan av utrymmet och där jag vill få plats med ett stort terrarium (inte nödvändigtvis i hyllan men undertill i alla fall) på ca 140-185x45-50x45-60 cm och sedan vill jag placera följande terrarium i hyllan (har inte alla nu men vill ha dessa i framtiden): 90x45x30-45 cm (1-2 st), 60x45x30-45 cm (1-2 st), 45x45x30-45 cm (1-2 st), 30x30x30 cm (1-2 st), 30x30x45 cm (1-2 st) och antingen i hyllan på något sätt eller bredvid 45-60x45x60-90 cm (1 st). 

Ni får gärna ge tips på hur man kan lösa det med flera olika storlekar på det man vill ha i hyllan osv. Antar nästan att terrariehyllan måste bli någon slags specialbygge (får hoppas på att hitta någon som kan hjälpa till i så fall...för som sagt så har jag tummen mitt i handen) men om ni har tips på hur man skulle kunna lösa det hela på ett så okomplicerat sätt som möjligt (allra helst om det fanns något att köpa som kan fungera...men med tanke på de olika måtten så är jag rejält tveksam till att det finns) så får ni hemskt gärna tipsa om det/visa hur ni (som har ett flertal akvarier eller/och terrarier) har löst det med hyllor m.m. 

När det gäller akvariehyllan så hoppas jag fortfarande på att det ska gå att hitta någonting färdigt...med tanke på att akvarium väger en del även om de inte är så stora och jag absolut inte vill ha några olyckor...men ni får gärna ge mig tips på lösningar oavsett om det är något som måste byggas eller kan köpas (helst inte allt för dyra sådana). Så enkelt som möjligt helst...åh...vad jag önskar att jag var händig Ledsen eller att min käre far fortfarande klarade av att hjälpa mig (han var till skillnad från mig väldigt händig och byggde alltid burar, akvariebänkar osv. till mig förut...men kan inte det längre p.g.a. sjukdom). 

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2019-01-28 07:22 #1 av: Draknästets_Reptiler

Den hyllan som du länkar till är köpt på Jula för 299 (tror jag det var)den klarar 175 kg pr hyllplan, den är jättebra och väldigt stabil. Jag hade 2  X 120 liters akvarium i den,  och nu har jag 2 terrarium i den.

Hyllorna kan du passa in lite hur som helst på den hyllan, jag har t.ex  olika höjd mellan hyllplanen. Det ena terrariet är 35 högt och det andra är 45 högt, man ställer bara hyllplanen så de passar i den höljd du vill ha

dem.

Just nu är den dessutom 100 kr billigare ;)

https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/forvaring/forvaringshyllor-lador/forvaringshyllor/forvaringshylla-666036/?fbclid=IwAR0iUfqO5HBGYjMArkuY7cU1pq_1JBRguPZlbi0BthyREOwuYioYv_CO9pU

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-01-28 09:51 #2 av: Chinesecrestedlover

#1 ok...men skulle den hålla sig stabil om det nedersta hyllplanet placeras ganska högt upp (ovanför dammen)...eller tänker du till mina terrarier nu? 

En sak till angående den hyllan, det står att den inte ska placeras i rum med hög luftfuktighet...det lär det med stor sannolikhet vara i ett rum med både akvarium, en öppen damm och terrarium...så hur tycker du att det fungerar för dig, verkar hyllplanen tåla detta? Vill ju inte att de förvandlas till kex liksom, haha. 

Anmäl
2019-01-28 11:31 #3 av: PeG

Jag antar att rummet inte är byggt som våtrum? Om inte så skulle jag oroa mig mer för väggar/tak/golv än för hyllan. Bra ventilation blir nog viktigt.

Anmäl
2019-01-28 12:12 #4 av: Chinesecrestedlover

#3 Nej, det är ju ursprungligen antagligen tänkt som ett skafferi som sagt, så det är inte byggt som våtrum...men hur många har specialbyggda våtrum för att de har akvarium? Har haft akvarium och några terrarium därinne sedan jag flyttade hit för runt 3,5 år sedan och det har inte varit några problem hittills i alla fall...visserligen inte lika många som jag hoppas "trycka" in där så småningom men ändå med öppet vatten och därmed mycket avdunstning (sköldpaddan har ju inte täckglas precis). 

Anmäl
2019-01-28 12:41 #5 av: PeG

Luftfuktigheten kommer att avgöras av vattenytans storlek, temperatur på vattnet och luften, rummets storlek och ventilation.

Många akvarier/terrarier på liten yta riskerar att ge en hög fuktighet. Jag hade tidigare ett 375 liters akvarium med en ljusramp som bara var öppen mot väggen. 26 grader i vattnet och några år senare så fanns en fuktskada på väggen.
Det behöver inte bli ett problem och då klarar sig sannolikt hyllan också. Om luftfuktigheten ändå blir hög så kanske det räcker med en fläkt för att få upp ventilationen.

Anmäl
2019-01-28 13:22 #6 av: Draknästets_Reptiler

#2 Har inga problem med min hylla :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl