Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Musselblomma kan bli olaglig!

2019-01-15 11:00 #0 av: Maleficum

Råka trilla in på sidan om "Vägledning och regler om invasiva främmande arter" och såg då detta:

"Fler invasiva främmande arter kommer att listas

Diskussioner pågår inom EU:s genomförandekommitté och vetenskapliga forum om att lista ytterligare arter som invasiva främmande arter av unionsbetydelse. Vilka som är på förslag ser du här:" och på den listan finn bla Musselblomma med :( en annan flytväxt som är med är Salvinia molesta (finns den i hobbyn?) samt några andra växter och även fiskar, bla ormhuvudfiskar (Channidae sp).

(https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Artskydd/Invasiva-frammande-arter-vagledning/)

Kunde dock inte hitta någon info om när de bestäms om de blir olagliga eller inte.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-01-15 11:31 #1 av: Chinesecrestedlover

Men va f*n jag älskar ju musselblommor ju, de är ju så söta...som små näckrosor eller nåt...måste de förbjuda allting?  Arg

Jag får ju inte ha den art av vattensköldpadda (Rödörad) som jag växte upp med längre ensBrustet hjärta...mina älsklingar dog (då de var ca 20+ av sjukdom) och blev sedan förbjudna så kan aldrig bli några nya Storgråter

Har alltid gillat äppelsnäckor...men de blev förbjudna de med... och nu ger de sig på växterna jag gillar bäst också...

Har ju tänkt skaffa nya musselblommor ju (lyckades ta död på de jag hade då jag flyttade för några år sedan och tänkte att jag skaffar nya när jag kommit på hur jag vill göra till sköldpaddan, tröttnat på vanligt akvarium). Nu har jag äntligen kommit fram till hur jag vill göra med mitt "dammprojekt" och då ska jag inte kunna ha dessa växter i min lilla inne-damm eller? 

Hur vet man när dessa eventuellt kommer förbjudas? 

Finns det någonting liknande (dvs. något "näckrosaktigt") men som inte kräver väldigt djupt vatten och specialistskötsel? 

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2019-01-15 11:54 #2 av: Maleficum

#1 Håller med dig! Älskar också musselblommorna! Hade fullt i mitt ena akvarium när jag bodde i Skåne! Tyvärr dog de också ut för mig (tror det också var i samban med flytt) och har länge funderat på nya speciellt till mitt hallkar där jag inte har något täckglas så man verkligen kan se dem! Tyvärr är det ju EU som bestämmer att förbjuda allt inom EU oavsett om de kan bli invasiva i landet man bor i eller inte (för de kan/är invasiva i andra länder inom EU) vilket känns synd det inte kan finnas undantag för länder där de inte överlever vilt).

Gillar de flytväxter jag har nu men de blir ju inte alls så stora och maffiga som musselblommorna!

Saknar mina äpplen också, tyvärr dog de ut för mig straxt efter förbjudet trädde i kraft så han aldrig införskaffa nya :(

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-01-16 07:17 #3 av: Rovfisk

Men va ???

Varför ska ormhuvudfiskarna (Channor) förbjudas ? Kan förstå om det bara gällde de största, som inte lämpar sig i akvarium, men varför de mindre ?

Hmmm, risken kan ju vara att det är för att många arter av Channa är subtropiska, alltså dd kan överleva i kallare vatten, men knappast här i Norden.

Det är ju samma sak med både musselblommor och äppelsnäckor, de kan inte överleva i vilt tillstånd här uppe i norden.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-01-16 11:55 #4 av: Maleficum

#3 Antar de förbjuds för att de kan överleva i andra EU länder och att, precis som med äppelsnäckorna, är lättast att bara dra alla över en kam än att krångla ut vilka exakta arter som kan ge problem. Men är trist även om man kan förstå baktanken också.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-01-19 14:41 #5 av: Rovfisk

Jo visst kan jag förstå hur folk resonerar, och framförallt det faktum att vissa arter kan ta över och utrota inhemska arter, skulle Channorna t.ex. komma lös i en dam eller sjö, så kan det nog ganska fort bli att inhemska arter försvinner.

Men när det gäller skandinavien, så kan de inte överleva i våra vatten och sjöar, det är för kallt. Så de kan väl lägga förbudet till de länder där de faktiskt kan överleva, undantag har gjorts tidigare .

Nej, nu lät jag som en riktigt gnällkärring, ber om ursäkt för det Förlägen men man blir så ledsen när de arter man vill ha, bara försvinner.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.