Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm)

Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Inredning (Stenar, rötter mm)

Grotta i modellera

2018-12-01 11:01 #0 av: Kattkyra

Går det att göra grottor till akvariumet i lufttorkande lera? Jag har rahmqvist modelling clay. Vilka olika typer av material går det att göra grottor av?

Anmäl
2018-12-01 11:35 #1 av: 72mm

Jag tror få leror som lufttorkar är vattenfasta. Dessutom vill du ju troligen inte att den släpper ut något i vattnet. 

Jag skulle kunna tänka mig att använda cernit-lera, men kan inte garantera att något otäckt inte händer efter längre tid i vattnet. Har inte testat själv. 

Möjligtvis skulle du kunna lacka leran efter den torkat, men även det kan vara lite vanskligt.

För fiskar/räkors del fungerar nog små krukor eller plastbyttor minst lika bra, det är bara om man har väldigt specifika krav på form eller utseende som det är aktuellt att göra egna grottor.  

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2018-12-01 16:08 #2 av: Rovfisk

Håller med #1 här. Lera "smälter" ju när den kommer i kontakt med vatten en längre tid.

Jag är inte alls inne på detta, men däremot så tror jag att det finns en lack, som är akvariesäker, som man kan lacka med efteråt ...men som sagt, jag är inte alls säker.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2018-12-01 19:11 #3 av: Lojs

De flesta som modellerar saker till karen brukar nog använda frigolit och sedan lacka över. Troligtvis går det att lacka över mer osäkra material med, men jag hade inte chansat. 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2018-12-01 21:54 #4 av: Lillräkanf

Jag skulpterar med lera ibland och lufttorkad lera är inte vattensäkert. Så den kommer lösas upp i akvariet.
Det finns olika typer av leror som dock är det! Men de ska man baka i en special ugn på mycket hög värme och sedan lacka.. Cernit eller fimo lera är vattensäkert men jag vet inte hur det håller om man har den konstant i vattnet..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.