Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc)

Led belysning

2018-10-25 14:43 #0 av: fiskargrabben

Hej! Är det någon här som har provat LED belysning till sina kar? Fick tipset av en kompis som precis skaffat LED till sitt kar. Men jag är osäker på hur växterna och algerna reagerar på LED vs vanligt akvarielysrör. Så är det någon här inne som har provat?  vad tyckte ni?  för och nackdelar?

Anmäl
2018-10-25 20:15 #1 av: Lillyrod

Nu har jag inte testat led i någon större skala men jag har 2 kar med ledramp och 2 med vanliga T8 rör.

Jag tycker ljuset blir bättre med de gamla rören men det är en smaksak. Ledljuset är ganska kallt. 

Växterna tycker bättre om lysrören. Visst växer det under ledljuset också men inte alls i samma fart och inte med samma färger. Enklare växter funkar men de som kräver bättre ljus t ex röda växter blir inte röda under ledljuset. Iallafall inte under de ramper jag har. 

Fördelen är väl att led inte behöver bytas varje år.


Anmäl
2018-10-25 23:00 #2 av: Rovfisk

Jag har konverterat alla mina ramper till LED, jag är jättenöjd med det, och jag gillar ljuset bättre än med vanliga rör, men det är ju individuellt vilket ljus man vill ha :)

Dock håller jag med Lillyrod, växterna växer inte alls lika bra under LED ljus.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2018-10-26 10:42 #3 av: k-line

I odlingskretsar har man nästan helt gått över till ledbelysning (eftersom den är energisnålare och exakt kan anpassas) och då med olikfärgade ledlampor för att gynna växternas tillväxt, blomning osv. Är det så med de ledramper som säljs för akvarium också eller är de mestadels vita? Kanske skall man i så fall titta på de växtlampor som finns på marknaden. Lysrör har ju ett större färgspektra medan en ledlampa bara sänder ut en våglängd. Därför behöver ledlamporna i en ramp vara lite olika för att täcka upp hela lysrörets färgspektra.

Anmäl
2018-10-26 12:27 #4 av: mats08

#3 Jag köpte igår ett Aquael Shrimp Set Duo 49 L (http://aquael.pl/en/products/akwarystyka/kompletne-zestawy-akwariowe-szafki/314-shrimp-set-duo) där det följde med en liten ledramp (http://aquael.pl//images/LEDDYSLIM_DUO/GALERIA/LEDDY_SLIM_DUO_sunnyplant_package.png) med vita, blå och röda lampor. Mest vita förstås och sen röda och så några blå. På mitt lilla 30 L nanokar (http://aquael.pl/en/products/akwarystyka/kompletne-zestawy-akwariowe-szafki/174-shrimp-set-smart) har lampan som följde med endast vita lampor. Känns inte som om det växer något vidare i det, så det ska bli kul att se hur det blir i nya lilla karet.

Har även sett att Juwel precis kommit med en ny ledramp (https://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Lighting/LED/HeliaLux-LED/HeliaLux-Spectrum/) som har röda, blå och gröna lampor. Verkar vara det som behövs för att växter ska trivas.

Anmäl
2018-10-26 13:03 #5 av: Lillyrod

Jag har saknat det röda ljuset i mina ledramper. Där är det bara vitt och blått ljus och det räcker inte för växterna. Nu är det ju inte bara färgen det beror på utan flera andra saker med förstås Glad


Anmäl
2018-10-26 13:18 #6 av: k-line

#4 Hoppas det blir bättre! Har också bara vita i mitt nanokar, men det står bredvid min hydroponiska odling och där har jag lysrör så jag inbillar mig att det kommer fungera. Men vi får se! (Har ju bara ägt akvariet i 2 dagar). 

Håller i alla fall tummarna för att din nya belysning fungerar bättre.

Anmäl
2018-10-26 19:32 #7 av: fiskargrabben

Okej tack så mycket för alla svar! Ska nog prova en ramp ändå :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.