Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Nybörjarhörnan

Nytt akvarium (240 l)

2018-09-26 15:37 #0 av: Belzebubble

Lite nybörjarfrågor! 

Får hem ett akvarium imorgon på 240 l. Den är begagnad så jag ska fylla upp den i helgen och se att allt funkar, köpa första växter och förhoppningsvis kunna köpa första fiskar redan nästa vecka, vilket jag har förstått går bra om jag har ett använd filter eller vatten från andra akvarium?  Sen tänker jag introducera en art i taget, eller är det kanske bättre att köpa allt på en gång? 

Fiskar jag har tänkt ha i är (i den ordningen): 

  • 10 st. paracheirodon innesi "neontetra"
  • 6 st. corydoras aeneus "albino pansarmal" 
  • 6 st. poecilia reculata "guppy" 
  • 2 st. mikrogeophagus ramirezi "fjärilsciklid" 

I djuraffären blev jag även rekommenderad otocinclus vittatus, men jag uppfattade inte om det var istället för corydoras eller som extra "städhjälp". Eller om jag skulle släppa dem direkt med neontetror (som är första fisken in tänker jag) för att de ska hålla akvariet ren innan corydoras flyttar in? Hur tycker ni man bör göra? 

Anmäl
2018-09-26 15:48 #1 av: Erratic_Eagle

när du fyllt upp akvariet med vatten så är det bra om du testar vattnet på nitrit, ph mm. 

det är bäst att bara börja med ett fåtal fiskar ca 3 st och fylla på lite i taget efter några veckor.

har du tänkt att ha hanar och honor utav guppy? om du har båda könen så kommer du snabbt ha många guppys i akvariet.

pansarmalarna äter upp rester från botten, medans ottocinclus äter alger, så om det passar att ha ottocinclus och pansarmalar beror på vad du har för filter och hur många fiskar du kommer ha (om filtret klarar av att ha många fiskar)

tänk på att mata sparsamt i början och att göra vattenbyten varje vecka ca 30% (procenten kan variera beroende på hur många fiskar du har).

Anmäl
2018-09-26 15:49 #2 av: Erratic_Eagle

både pansarmalar och ottocinclus är att rekommendera

Anmäl
2018-09-26 16:13 #3 av: Belzebubble

Ok. Men går det bra att köpa bara fåtal neontetror i taget och sen fylla på? De ska ju vara fler, har letat mig fram till informationen att minst 10. Vill ju gärna undvika bråk. :) Eller i så fall är det kanske bättre att jag börjar med guppys? Jag har tänkt både hanar och honor, fast inte i jämn antal. Läste att man kan få mer hanar än honor just för att undvika att de ökar snabbt i antal. 

Och ja, så var det ju med ottosar, nu kom jag på det. Så det skulle vara en komplettering i och med att jag är inte så glad i malar. :) 

En annan sak jag funderade på men inte hittar någon bra svar. Skulle jag så småningom kunna utöka befolkningen med exempelvis gurami eller skalarer? Eller kommer det gå sådär? Har inte läst på noga där eftersom jag inte har bråttom, men de är ju lite av favoritfiskar (framför allt skalarer) som föräldrarna hade när jag var liten. Jag fick höra att skalarer ska gå bra tills de börjar bli för stora, då får de flyttas till större akvarium. 

Och tester på vatten ska självklart göras. :) 

Anmäl
2018-09-26 21:15 #4 av: Erratic_Eagle

det funkar att börja med ett fåtal neontetror, dem bråkar inte. men som du sa så ska dem va minst 10 st så du får fylla på med ett gäng efter några veckor.

det där med guppys stämmer inte riktigt enligt mina egna erfarenheter. man ska alltid ha minst 2 honor per hane för att undvika stress för honorna. öka snabbt i antal kommer dem göra ändå.

ottosar är ju en typ av mal, men som sagt så är dem bra på att ta bort alger. annars så kan du bara skaffa några snäckor t.ex jätteposthorn, dem är jättebra på att ta alger men dem kan också äta lite på växterna för dig.

att utöka med skalarer eller guramis i framtiden borde funka. skalarer behöver inte större än 240 liter men akvariet måste vara minst 50 cm högt för att dem ska kunna växa korrekt.

beror såklart också på vad ditt filter kan hantera och hur många fiskar du kommer ha mm.

Anmäl
2018-09-27 12:02 #5 av: Rovfisk

Eftersom akvariumet är såpass stort, så tycker jag du kan köpa stimmet med Neontetror och släppa i dem, så de får "bajsa in" akvariumet. 

Corydoras kan du släppa ner när akvariumet har varit i gång ett tag, så det finns rester de kan äta i sanden. Tänk också på att Corydoras skall ha sand i akvariumet, det skall inte gå på grus, det skadar deras känselspröt.

Ottocinklus är jättebra städare, men om du skall få dem att överleva, så bör det finnas en hel del alger i karet. De kan vara väldigt kinkiga med maten.

Eftersom du ska ha neontetror, så kommer förmodligen inte alla guppyyngel att överleva, tetror ä snabba att ta yngel, särskilt såpass små yngel som nyfödda guppysar.

Tänk också på att Fjärilscikliden är väldigt känslig. Ska du ha dem, så rekommenderar jag att du försöker få tag på från privata odlare. De är såpass hårt odlade hos grossisterna att de lever oftast bara 4-6 månader.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2018-09-27 17:08 #6 av: Belzebubble

Vad man blir glad av 5 glasskivor... Akvariet står nu på plats och jag fyller upp den med sand samt snart vatten. Bör jag tänka på något speciellt vad gäller begagnade akvarium? Typ tvätta med något eller nåt... 

Filtret som medföljde var ytterfilter Eheim Ecco Pro, hittar dock inte mer information än bara namnet. Jag fick med massa kartonger och instruktionsböcker och har inte hunnit sätta mig med det än. 

Anmäl
2018-09-27 21:07 #7 av: Erratic_Eagle

vilken storlek på filtret? 130?

Anmäl
2018-09-27 21:20 #8 av: Belzebubble

På klisterlappen stod det 2036, så 300? 

Anmäl
2018-09-27 21:39 #9 av: Erratic_Eagle

okej

Anmäl
2018-09-30 16:37 #10 av: kalll3

Tänker du släppa i fisk redan nästa vecka är det viktigt att hålla koll på nitritvärdet. Att ha ett "inkört" filtermedia är toppen men nitritspikar kan det bli ändå :)

Anmäl
2018-10-02 21:04 #11 av: Belzebubble

Det blir nog lite av en tråd där jag delar med mig vad som händer i akvariet. Ni kommer ju med så himla bra input också, fortsätt gärna med det! 

Nu har neontetrorna bott här i 2 dagar. Små häftiga fiskar! I början höll de jättemycket ihop, nu har de väl kommit på att de har akvariet för sig själva och är överallt. Jag gissar att när jag släpper in en ny art så kommer de åter igen klumpas ihop för säkerhet? 

Några i den lilla gruppen är lite bråkiga. De jagar varandra och verkar "nypas", då blir det fart. Är det bråk eller lek? Eller brukar de jaga varandra så där? Imorse såg flera av dem bleka ut, men på eftermiddagen var färgen tillbaka. 

I djuraffären fick jag höra att jag kan släppa in nya fiskar så där varannan dag, i en annan djuraffär sa de att jag kan göra det en gång i veckan... Svårt att veta vem man ska lyssna på. Tanken är iallafall att på måndag ska guppys eller corydoras in. :) 

Anmäl
2018-10-02 21:49 #12 av: PeG

Långsammare är generellt alltid bättre. Jag skulle inte köra på snabbare än veckovis.

Neontetror brukar inte vara helt lättlekta i ett sällskapsakvarium. Sannolikt etablerar de befälsordning. Om de bleknar eller uppför sig konstigt så kontrollera nitritvärdet. Använd helst dropptester och inte stickor. Det är vanligt att nitriten går upp samt också att vissa algproblem uppstår i nystartade akvarier.

Anmäl
2018-10-02 22:01 #13 av: Belzebubble

Ok. Jag förstod det som att de är lättlekta, men däremot kommer det inte bli något yngel ändå eftersom de antingen äter upp rom eller så är miljö fel för att de ska utvecklas. 

Japp, idag kom alla tester jag beställde förutom KH som jag skulle få gratis i helgen, så jag håller koll men det ser bara bra ut. pH ligger högre än vad jag hade önskat, på 8, men det kommer ju med kranvatten och jag vill inte behöva hålla på och sänka det... 

Anmäl
2018-10-02 22:17 #14 av: 02mateo

Tror inte du borde oroa dig för ph värdet, se bara till att hålla det stabilt. Skulle dock inte ha känsliga arter i akvariet som kräver lågt ph men de flesta ”vanliga” fiskarna brukar gå bra. Annars kan du testa lägga i rötter för att sänka ph värdet om så önskas.

*Medarbetare på Akvariefisk

Anmäl
2018-10-02 22:18 #15 av: PeG

Allt är relativt. Jag tror att det är osannolikt att de leker efter två dagar även om det kan hända. Som du säger så kräver det en arbetsinsats för att få upp yngel.

Anmäl
2018-10-02 22:21 #16 av: PeG

Och pH 8 är som du säger lite högt för tex neontetror. Du kan pröva att ha i en rot eller kanske några eklöv.

Anmäl
2018-10-03 07:49 #17 av: Rovfisk

Rötter, Eklöv, Alkottar  dessa sänker Ph sakta. 

Corysar tycker inte om såpass högt Ph.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2018-10-03 07:57 #18 av: Belzebubble

Hur mycket sänker man pH med några rötter då? Blir inte pH värdet högre så fort man gör vattenbyte i så fall? 

Anmäl
2018-10-03 08:59 #19 av: Rovfisk

Rötter sänker marginellt, men eklöv och alkottar sänker betydligt mer.

Jo det kan bli en höjning igen, men inte till 8 på ett normalt vattenbyte. troligtvis blir vattnet basiskt (ca.7) innan det sjunker igen.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2018-10-03 11:40 #20 av: Belzebubble

Ok, jag gör inget med pH än för att fiskarna ser ut att må bra och jag ska få mer inredning till akvariet i helgen (bland annat rötter), så får titta på det efter det. Och jag kan inte mäta KH förrän helgen heller och jag förstod det som att den påverkar pH med. Pinsamt vad mycket man har glömt från kemilektionerna... :( 

Hur många eklöv eller alkottar bör man ha i 240 liters för att de ska göra skillnad? Ska man köpa speciellt i djuraffären eller plocka från naturen? Bör man tvätta/koka dem innan eller bara droppa ner? Och ska de tas ut efter ett tag? 

När jag får en fråga besvarad så får jag tio nya, haha. 

Anmäl
2018-10-03 12:27 #21 av: PeG

Jag använder eklöv i ett av mina akvarier. Jag plockar själv på hösten löv som ser snygga ut (inga stora synliga angrepp av svamp eller något annat), sköljer av, kokar och torkar. Hos mig blir de uppätna av räkor/snäckor så jag byter inte ut dem. Om ingen äter dem så skulle jag sannolikt låta dem ligga tills de börjar se tråkiga ut och sedan byta ut dem.

Anmäl
2018-10-04 18:32 #22 av: Lillyrod

Rötter är bra för att sänka ph-värdet. Skillnaden som blir vid vattenbyte är marginell. Jag har aldrig haft problem att hålla ph strax under 7 i mina kar trots att kommunalt vatten ligger på ca 8.5 : )

Både alkottar och eklöv färgar vattnet så det får man vara beredd på. Jag tycker inte det gör något så jag har nästan alltid eklöv i karen.


Anmäl
2018-10-05 09:37 #23 av: Belzebubble

Nädå, brunare vatten har jag inga problem med. Jag vill ju köra på sydamerikanska fiskar så de klagar ju definitivt inte. 

Vi hade ett träd som fälldes utanför full med fina bruna eklöv så jag ska försöka plocka någon kasse, men det verkar som om det kommer gå åt en himla massa löv... 

Anmäl
2018-10-05 11:37 #24 av: PeG

Jag har ingen stor åtgång på löv och eklöv håller relativt länge (om ingen äter dem). Akvariet är 30 liter (räkor) och jag använder ungefär ett löv varannan vecka. Vid semester eller liknande lägger jag i lite extra.

Anmäl
2018-10-10 11:05 #25 av: Belzebubble

Roten jag la i verkar mögla istället för att sjunka. :( Bör jag ta ut den?
Runt eklöv jag la in bildades något vit slemaktigt, bör jag ta ut dessa med?

Anmäl
2018-10-10 11:10 #26 av: Rovfisk

Det kan vara roten som utsöndrar ett ämne som kan se ut som en "slemblobb". Detta ämne är inte farligt.

Jag vet dock inte om det är det du har fått på roten (svårt att se) och på eklöven. En närmare bild skulle underlätta.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2018-10-10 11:15 #27 av: Belzebubble

Det här är det runt löven. Det är inte samma som på roten, men roten har fått liknande fast under vattenytan.

Anmäl
2018-10-10 11:17 #28 av: Belzebubble

Och här är det som finns på roten ovanför vattenytan. Ser ut som ”vanlig” mögel.

Anmäl
2018-10-11 06:33 #29 av: Rovfisk

Hmmm, det på roten vet jag faktiskt inte vad det kan vara, men det som är på löven, ser ut att kunna vara vanliga "avsöndringar" Ancistrus äter detta med god aptit :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2018-10-11 14:18 #30 av: Belzebubble

Ja, det på löven försvann efter någon dag bara, så det är lugnt! Roten tog jag ut för säkerhets skull och får försöka blöta ner den utanför akvariet - den är så stor så den får inte plats någonstans, men nu ligger den i kattlådan (haha) och jag byter vatten samt "duschar" den med varm vatten några gånger om dagen. Hoppas den börjar sjunka snart. 

Nu har neontetror bott i akvariet i snart 2 veckor! Alla verkar må bra, men vissa kan fortfarande tappa färg på nätterna, sen när jag tänder lampan så kommer den tillbaka efter en stund. Och oj vad de är glupska! Jag vågar inte mata mycket, så häller bara lite åt gången men har en känsla av att några av tetrorna är snabbare på maten än sina kompisar och lämnar inte så mycket åt andra... 

Jag har även hämtat några corydoras. Vilka söta, underbara fiskar. På bara en natt hade de bökat igenom hela akvariet och rensat upp fint på botten som började bli lite grön. Älskar dessa! 

Anmäl
2018-10-11 15:00 #31 av: PeG

Jag har en kraftig rot i mitt akvarium som inte ville sjunka trots tre veckor i en back med vatten. Jag tog då borrmaskinen och borrade ett hål med ganska stor diameter nerifrån in i kärnan på roten och därefter sjönk den. Annars är det bara tålamod som gäller (mitt är ibland begränsat).

Anmäl
2018-10-12 10:16 #32 av: Rovfisk

Jag har knutit fast en platt, ganska tung, sten på rötter som inte vill sjunka. Stenen har jag dolt under sanden, men roten har legat kvar ;)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2018-10-12 12:56 #33 av: PeG

Vad du kan göra med stenar osv beror lite på vilka fiskar du har. Mina både gräver och drar i rötter mm så jag vågar inte knyta fast flytande rötter. Om de lyckas få loss den så riskerar den att fara upp och in i ljusrampen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.