Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

placering utav akvarium

2018-09-20 15:02 #0 av: angie18

de är så att jag ska hyra ett hus men nu undrar hur och vart man ska placera akvariumet ? hur vet man att platsen är stabil? lite fakt
- huset byggt på 70-80talet
- trähus
-2våningar och källarvåning (tänkt ha akvariumet på mitten planet)

akvariet är på 600l mått 200x60x50 + sand+stenar/rötter+invånare+rötter

Anmäl
2018-09-20 20:43 #1 av: PeG

De flesta konstruktioner ska klara ett akvarium av den storleken. Det är teoretiskt bättre att placera akvariet intill en bärande vägg än mitt på en icke bärande yta.

Ett alternativ är också att ställa akvariet på en större platta som fördelar vikten över en större yta. I verkligheten är detta dock inte helt enkelt att göra på ett snyggt sätt men om akvariet står på en konstruktion som koncentrerar vikten (tex på ben) så kan en platta som är ungefär lika stor som akvariet vara en bra idé.

Glöm sedan inte de vanliga punkterna dvs inte i direkt solljus och kanske viktigast på en plats där du kan njuta av ditt akvarium på ett bra sätt

Anmäl
2018-09-20 20:50 #3 av: angie18

räcker en platta på ca 5 cm ? som man då placerar akvarie bänken ovanpå plattan ? då kan man ju isf försöka lägga en list runt om så den blir lite dold

hur vet man om det är en bärande vägg? 🙈🙈😂😂

Anmäl
2018-09-21 00:30 #4 av: PeG

Tjockleken på plattan har ingen stor betydelse så länge benen inte går igenom den och den inte böjer sig så kommer den att fördela vikten över hela sin yta.

Bärande väggar vilar alltid på husgrunden dvs en vägg på samma plats kommer att finnas på alla våningar. De består inte bara av reglar och gips utan har en stadigare konstruktion vilket dock inte är så lätt att se utan att antingen titta på en ritning eller titta bakom gipset. Åtminstone så bör det finnas en vägg även längre ner i huset.
Ytterväggar är normalt sett bärande.

Anmäl
2018-09-21 06:45 #5 av: angie18

tack så mycket för en bra förklaring 😊

Anmäl
2018-09-21 07:14 #6 av: Rovfisk

Du har fått en jättebra förklaring ovan Tummen upp Vill bara tillägga en sak. Kolla med vattenpass så akvariumet står rakt, så du ställer det på ett "rakt" golv. Mindre risk för sättningar i glaset då :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2018-09-21 08:45 #7 av: angie18

#6 bra tips går de med vilket vattenpass som helst eller bör de vara av en större modell? och om eventuellt golvet skulle luta lite kan man sätta nånting mellan bänken och plattan under? eller kan viktfördelningen bli ojämn då eller ngt annat??

Anmäl
2018-09-21 18:32 #8 av: 72mm

#7 Vad Rovfisk sade plus att ett två meter långt akvarium nog bör stå på några millimeter av något "mjukt" material så att viktfördelningen på bottenglaset blir så jämt fördelad som det bara är möjligt. Frigolit eller någon typ av hårdare skumplast brukar väl vara poppis. Annars riskerar du att "hänga" hela vikten på ett fåtal punkter som råkar vara någon tiondels millimeter högre.

Anmäl
2018-09-23 09:26 #9 av: Rovfisk

#7 Det går bra med vilket vattenpass som helst. men som skrivs ovan, det är bra om akvariumet också står på en mjuk platta, och inte direkt på golvet, då får du nästan automatiskt jämn fördelning på vikten.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2018-09-23 10:02 #10 av: angie18

toppen tack för alla råd och tips 😊 jag har en frigolit platta mellan akvariumet och bänken 😊

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.