Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc)

Ytterfilter i samma/liknande nivå som vattnet?

2018-08-26 14:27 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Jag har ett ytterfilter som jag inte använt p.g.a. diverse olika orsaker bland annat att sköldpaddan står på golvet. Vill även fortsättningsvis ha sköldpaddan i golvnivå (kommer dock göra om så hen får en "damm", gillar inte hur det ser ut i nuläget nämligen). 

Planen då jag skaffade ytterfiltret var dock att ha ett akvarium som vattendel och ytterligare ett akvarium som extern landdel. Planen var då att att ha alltsammans på en bänk/hylla. Detta projekt blev dock inte av av olika anledningar och nu har jag helt ändrat mig kring hur jag vill ha det. Nu är planen att ordna med en "minidamm" (av en större plastbalja) och då ha denna på golvet. 

Detta har fått mig att börja fundera på om jag alls kommer ha användning för mitt ytterfilter? Fungerar ytterfilter trots att det inte hamnar under vattennivån eller är det som jag misstänker omöjligt att få i gång det? Orkar inte koppla in alla slangar osv. för att testa, bara för att inse att det inte fungerar (om jag inte måste) så är det någon som vet?
Ytterfiltret ifråga är av modellen: Fluval 305 med några år på nacken om det nu skulle vara av betydelse. 

Det har dock enbart använts under en kort period av personen som hade det innan mig, efter jag köpte det så har det bara stått och samlat damm (i och med att projektet aldrig riktigt blev av som det var planerat). 

Mvh/Chinesecrestedlover


Anmäl
2018-08-26 23:14 #1 av: Rovfisk

Insuget måste vara under vatten för att det skall fungera och inte få in massa luft i systemet.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2018-08-27 12:45 #2 av: PeG

Om filtret aktivt suger vatten så bör det dock räcka att koppla en slang/rör till ett insug under vattenytan och sedan leda vattnet något uppåt. Du kommer att tappa kapacitet pga att filtret måste pumpa vatten uppåt men med ett starkt filter borde det gå med en viss lutning åt fel håll. Har dock ingen erfarenhet av ytterfilter (har en sump men den har en separat pump och passiv avrinning från akvariet).

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.