Annons:
Etikettakvarieteknik-pumpar-filter-belysning-etc
Läst 1311 ggr
Ulric
2018-01-14 12:23

Fiskar dör

Hej Igår köpte vi några nya fiskar och la i dom runt 17:00 tiden och senare vid 01:00 på natten började alla nya och gamla fiskar simma till ytan och kippa efter luft och idag är 80% av alla fiskar döda, nitrithalten är ok och vattenbyten är gjorda. Dom överlevande fiskarna simmar mer normalt idag men andas väldigt fort, vad kan detta bero på ?

Annons:
[Kaoskaos]
2018-01-14 12:32
#1

Vad är det för storlek på akvariet och vilka fiskar ? Vatten värden ?

Ulric
2018-01-14 12:44
#2

180liters med 1 öronål, 1 blackghost, 4 scalarer, 10 guldbarb, 2 malar, 2 eldstjärtar, snäckor. Nya fiskarna va 3 glasmalar. Alla fiskar var relativt små. Inte tagit några mer vattentester då vi inte har några hemma.

Maleficum
2018-01-14 12:48
#3

Hur ser växtlighet och sånt ut? och värmen? Låter som att det blivit syrebrist i akvariet. Och låter tyvärr som för många fiskar (och inte optimal blandning av fiskar) för ett så litet akvarium.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Ulric
2018-01-14 12:55
#4

Mycket växtlighet och värmen ligger på 26 grader, så gott som alla fiskar är köpta och rådfrågade om ifall de funkar med resterande fiskar osv, så undrar vad du menar med optimal blandning ? Alla fiskar förutom glasmalarna har vi haft i månader utan problem och tanken när alla växt till sig lite är ju en flytt till större kar.

Lillyrod
2018-01-14 13:14
#5

Om du läser lite om varje fisk du har i karet så förstår du varför blandningen inte är så bra. Det är något man bör göra innan man inhandlar dem.

Ulric
2018-01-14 13:29
#6

Har läst om dom OCH dubbelkollat varje köp med djuraffären då vi använt samma djuraffär och personal varje gång, har funkat super innan vi skaffade dessa glasmalar och detta hände. Och dom på djuraffären är ganska seriösa och ber om vattenprover när man köper mer fisk etc

Annons:
Maleficum
2018-01-14 14:19
#7

Ju varmare vattnet är desto mindre syra kan det hålla. Fiskar som kippar luft vid ytan gör det oftast pga syrebrist (då det är mest syre uppe vid ytan).

Har man dessutom överbefolkat i akvariet och kanske övermatning så kommer bakterierna som ska bryta ner avfallet att förbruka en hel del syre och då växterna inte producerar syre under natten är det oftast när akvariet är släkt som man får störst problem.

Tyvärr är inte alltid de i djuraffärerna helt kunniga på sin sak när det gäller djur (såklart finns det ju undantag).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Ulric
2018-01-14 15:09
#8

Tips på hur man ska ”göra om och göra rätt” med kvarstående fiskar ? Det är: 2 guldbarb 1 öronål 1 Eldstjärt 1 albino regnbågshaj 1 skalar 2 malar

Erratic_Eagle
2018-01-14 15:20
#9

lämna bort öronålen, fyll på med guldbarber till ca 10 stycken, lämna bort skalaren, lämna bort eldstjärten och lämna tillbaka regnbågshajen. då kan du även lägga på lite fisk som PASSAR i ditt akvarium efter det.

vad är det för malar??

Ulric
2018-01-14 15:31
#10

Kan du utveckla vad du menar med ”passar”? Enligt vattenbehov och djuraffären så funkar alla dessa ihop, enda dom sa att vi inte kunde ha mindre fisk än barben då ålen till slut blir så stor att den äter mindre fisk. Sen tar vi ju hellre bort barberna. Vill heller inte ha några tråkiga tetror,svärdbärare etc

Ulric
2018-01-14 15:32
#11

Malarna är 2 små Ancistrus tror ja dom heter, och som sagt i tidigare post så är ju tanken ett större kar när fiskarna blir större.

Hageraset
2018-01-14 15:37
#12

Öronålen behöver minst 700 liter och blir 70 cm vilket gör att den passar inte riktigt in i ditt kar. Regnbågsvägen och eldstjärten vill ha minst 200 liter, scalarerna vill gärna ha över 250 liter. Samma fråga som innan. Vad har du för malar?

Ulric
2018-01-14 15:37
#13

Gick precis igenom ALLA fiskar du sa att vi skulle ta bort och alla funkar fint när de kommer till PH, vattenarea och värme. Öronålen krävde lite större kar NÄR den blir större.

Annons:
Hageraset
2018-01-14 15:38
#14

Regnbågshajen*

Lillyrod
2018-01-14 16:12
#15

Regnbågshaj och i synnerhet Eldstjärten är inte lämpliga i sällskapskar. De behöver rejält stora rumskompisar för att inte ha ihjäl dem. Ju äldre de blir desto surare blir de tyvärr.

Alla fiskar som kommer att bli stora behöver plats att växa på. Man kan inte hålla dem för litet bara för att de inte är så stora än. 

Det är ju inte bara temperatur och ph-värde man tittar på när man pratar om fiskar som passar ihop. Helst ska de inte slå ihjäl varann och inte äta varann heller. Det är det som kommer att ske i ditt kar framöver.

Bara för att fisken är lite mindre behöver den absolut inte vara tråkig. Alla fiskar har sin charm : )

Jag vill ge dig en stor eloge för att du tittar på problemet och är villig att göra något åt det. Verkligen toppen.

Ulric
2018-01-14 16:16
#16

Klart man vill lösa problemet och heller inte ha fiskar som har ihjäl varandra, de kanske är uppenbart att vi är nybörjare när de kommer till fiskar så man litar ju blint på djuraffären när dom säger att alla dessa funkar bra ihop, vilket dom har i flera månader

Lillyrod
2018-01-14 16:33
#17

Vi har alla varit nybörjare och man gör misstag även när man är van så det är absolut inget att skämmas för. 

Så länge de är små så funkar både Eldstjärt och regnbågshaj i ett sällskapskar men ju större de blir desto surare är de. 

Det är ingen panik med att ändra om i karet men det är lite för mycket fisk så se till att pumpen går för fullt så det blir bra ytrörelse. Det ser till att vattnet blir syresatt.

Sätt er ner och fundera över vilka fiskar ni vill ha kvar. Eller kanske om ni vill börja om från början med bättre planering. 

Zoopet.com är en bra sida att läsa på om fiskar på men deras rekommendationer för storlek på kar är absolut minsta möjliga så större är alltid bättre : )

Där ser ni lite om vilket humör de har och vilken omgivning de trivs i. 

Om man vill ha en lite mindre fisk med mycket fisk i så att säga rekommenderar jag Apistogramma. Det finns många att välja på i olika storlekar och olika färger. De är väldigt personliga och man kan studera dem i timmar. De har humör men med rätt inredning och rätt kompisar är de underbara : )

Det är bara att fråga på här så hjälper vi så mycket vi kan. 

Alla fisknamn här på sidan som blir understrukna är klickbara. Man kommer direkt till fisken i vårt lilla Lexikon och där står det lite allmänt om fisken i fråga.

Ulric
2018-01-14 16:46
#18

Frugan kommer aldrig ge upp ålen så detta kan bli intressant, men får tala med henne senare och se va vi kommer fram till. Men tips på roliga fiskar hade varit toppen då vi bara kommer tillbaka till samma hela tiden när vi letar

Denna kommentar har tagits bort.
Lillyrod
2018-01-14 16:51
#20

När ålen börjar käka upp de andra i karet är det inte lika kul längre 😉

Man brukar börja med att välja en fisk. En som man kallar huvudnummer och det är den som man verkligen vill ha. Sen bygger man resten av karet med invånare och inredning så att det passar den fisken. De andra ska alltså trivas med samma kriterier som favoritfisken. 

Planeringen brukar vara minst lika kul som att sätta igång sedan 😃

Annons:
Ulric
2018-01-14 17:11
#21

Får tacka för all hjälp såhär långt :) Vad har du för tips på fiskar då ?

PeG
2018-01-14 17:52
#22

Vad vill du ha? Mycket växter/ lite växter / inga växter Många fiskar / enstaka par av lite större fiskar som tex ciklider Något annat än fiskars om snäckor / räkor eller liknande Fina färger / intressanta beteenden / yngel Lugna eller action Osv

Ulric
2018-01-14 18:34
#23

Vi har som sagt tidigare, mycket växtlighet. Vi vill ju ha aktiva fiskar med fina färger, sen vill vi ju ha några styckna så inte allt för stora men inga små så som tetror men inte heller ciklider.

oh-la
2018-01-14 18:37
#24

En sydamerikansk biotop brukar vara rolig! Det var något av det första jag körde, och någit jag skulle göra igen med nytt kar 15 år senare :) som huvudnummer, en ciklid, eller snarare ett par av en art. Det finns fantastiskt roliga dvärgciklider med roliga beteenden. Jag har haft kurvciklider, men även fjärilsciklider, och vissa apistogramma kan funka. Dessa är revirhävdande, så inga grupper. Du säger "inga tetror" men det är den största fiskgruppen med allt från Neontetra till piraya. En rolig fisk som passa bra i grupp och är lite udda är bilbukar. Annars finns rosentetror, Sorgmanteltetra, fantomtetra, Rödmunstetra, glödvandstetra och mängder med andra, lite ovanligare tetror. Ancistrus går fint i den kombinationen, annars finns det en del andra små roliga målar som passar in. Nybörjare har vi alla varit! I mitt första 60-liters gick 4 slöjstjärtar och när de dog hade jag silverhajar i samma akvarium. Tack och lov lärde man sig med tiden, och ju mer man förstod desto roligare blev det. Nu har jag haft både sydamerikanska biotoper, afrikanska med malawiciklider och mer udda fiskar och räkor. Jag får instämma i kören som säger att de fiskar din affär tipsat dig om är rent olämpliga. Synd! Bor du i Stockholm kan jag tipsa dig om akvarielagret om du vill ha bra hjälp. Tyvärr får man annars vara expert själv när man går in i butik, utan att tala illa om din butik. Att vattenvärden kollas är tyvärr ingen kvalitetsstämpel. I övrigt finns det andra ämnen i kvävecykeln, alltså nedbrytningen av organiskt material till kväve, som är giftigt. Ammonium och ammoniak exempelvis. Dessa talas det inte lika ofta om som nitrit, men de är många gånger giftigare. I övrigt, välkomna in i akvarievärlden! Jag varnar dig, man fastnar lätt ;)

Draken
2018-01-15 10:39
#25

Örnål, Scalare, Eldstjärt och regnbågshaj. Alla dessa kräver större akvarium, och Eldstjärt skall dessutom inte gå med andra av samma art eller liknande (Regnbågshajen) Jag har en Eldstjärt som är äldre, och han bangar inte för att ge sig på ciklider som är tre gånger så stor som han själv, (och då är han själv nästan 20 cm.) Om de går honom för när.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: