Sjukdomar

Krokig och deppig guppyhane

2017-10-13 10:14 #0 av: Maja

Hej,

Jag har haft guldfisk i många år innan jag gjorde ett avbrott. Skaffade nu för drygt en månad sedan ett 100-litersakvarium med 10 kardinaltetror, 4 platys, 2 siamesiska algätare och 5 guppys (hanar).

Jag hade läst på lite innan kring vilka fiskar som passar bra till detta akvarium samt rådfrågade i butik. I efterhand har jag nu insett att guppys från butik inte är att rekommendera. De senaste två veckorna har jag hittat en död guppyhane på marken (han var helt loj från att jag fick hem honom tills den dagen jag hittade honom död - han åt och simmade när det var matdags, men stod för det mesta still i ett hörn och stirrade ut i tomma intet...).

Igår fick jag tyvärr också avliva en av hanarna efter att han blivit sämre och sämre - krokig rygg, mager, "deppig" (vet inte om man kan säga så, men han såg rätt deppig ut).

Nu har jag ytterligare en hane som jag är orolig för. Han har varit fin och pigg länge, men de senaste dagarna har ryggen gått mer och mer åt det krokiga hållet. Han äter inte maten längre och simmar knappt runt. De andra fiskarna kan simma rakt in i honom och han reagerar knappt. Skickar med två bilder på honom.

Google har sagt att butiks-guppysar tyvärr ofta kan dras med ryggproblem (sönderavlade) och det gör så ont i mig att jag inte läste på detta innan.

Alla andra fiskarna trivs och växer. Det är som sagt en mix av lite andra arter, men alla dessa verkar må topp! Rengör pumpen och byter vatten emellanåt (var 2-3 vecka). Flingfoder. De har två växter, en trästock, ett gäng stenar och lite annat. Finkornigt grus blandat med lite större grus i botten.

Tror ni att det är "ute" med min guppy? Kan jag göra någonting? Eller är det snällast att avsluta honom? Usch, känns inte kul, men samtidigt vill jag inte att han ska lida. :-(

Anmäl
2017-10-13 19:23 #1 av: Lillyrod

Jag tror inte att det finns något att göra åt dina guppy tyvärr. Det är som att de åldras i förtid numera och symptomen är just gammal fisk trots att de kanske bara är ett halvår. Det är den stenhårda aveln som gör det.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-10-13 22:50 #2 av: Maja

#1 - Tack för svaret! Idag när jag kom hem från jobbet så såg han hemsk ut. Bara hängde med alla fenor, stirrade ut i tomma intet, rörde sig inte alls och hade simmat bort från de andra fiskarna och gömt sig. Jag hade inte hjärta att låta honom lida mer, så jag plockade upp honom (han låg helt stilla, reagerade inte ens på att jag fiskade upp honom) och slog ihjäl honom. Fy, tusan, vad jag grät när jag gjorde det och kände mig som världens elakaste person... :-( Men samtidigt kändes det bättre än att låta honom lida mer.

Hade vägarna förbi butiken där jag köpte honom och berättade om vad som hade hänt och hon sa "Jaaa, det är tyvärr sådant som händer. De är så sönderavlade, deras ryggar håller inte. Vi får själva slå ihjäl fiskar emellanåt." Jag blir genast ställd och undrar hur tusan man som djurbutik kan sälja sådana fiskar som man dessutom vet löper stor risk för att lida/dö. Hur kan man stötta sådan avel? Visst, nu gjorde jag väl i och för sig det själv genom att köpa dessa, men om jag bara hade läst på lite mer om detta innan jag köpte så hade jag inte köpt guppys. Åh, det gör så ont i mig! :'-(

Anmäl
2017-10-18 08:42 #3 av: Lojs

Det kan hjälpa att kolla noga när man handlar fiskar. Bara köpa ur kar där precis alla ser pigga, friska och runda ut. Guppys är ju vuxna när de säljs och jag tror att ibland är de lite väl gamla och det brukar gå att se att vissa börjar tackla av redan i djuraffären.
 Mina guppys brukar klara sig ett halvår i alla fall, men det senaste har jag lyckats hitta privat, så då går det ju bättre. =)
Det finns även en del roliga varianter av endlers guppy, de brukar klara sig bättre är min erfarenhet. 

Sedan ser vattnet ganska stillastående ut på dina bilder, det kan hjälpa med mer cirkulation för de flesta fiskar (undantag till exempel kampfiskar som vill ha mer stillastående vatten). 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2017-10-21 15:40 #4 av: Maja

#3 - Tack för svaret! :-) Ja, jag har tittat lite på Endlers också. Ser fina ut! Har varit inne i en fisk-specialiserad butik också (som bara säljer fisk) och han där visade runt mig och sa själv "Dessa guppys skulle jag köpa och dessa skulle jag inte köpa. Jag rekommenderar dig faktiskt att gå till privatperson istället för att köpa här!" så det var ju ärligt och snällt! :-)

De guppys som jag har nu är alla friska och glada, hoppas på att det fortsätter så! :-)

Tja, just där är det rätt stilla, men jag har en pump i andra hörnet som har som ett långt "skaft" (Haha, vad säger man? Men ungefär en sådan här http://djurmaxi.se/akvarium-filter-pumpar-innerfilter-200-p-18172.html) som sticker ut och spolar ner vatten ovanför ytan som ett vattenfall. Där är det rätt strömt och fiskarna är ofta där och simmar runt och har kul! :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.