Salt- och bräckvatten

Att tänka på till Saltvattensakvarium

2017-09-13 13:39 #0 av: habibiguppy

Hej allihopa!

Jag har alltid velat ha ett saltvattensakvarium, men har sagt förlängesen att jag inte kommer skaffa ett förrän jag flyttar ut hemifrån. De kommer nog att ske nästa år vilket inte är så långt kvar till men jag har ju liksom ingen koll på saltvatten och ibland är riktiga människor bättre hjälp än google. 

Så jag vill jättegärna veta liksom ALLT asså ALLT om saltvattensakvarium.

- Är det något speciellt akvarium?

 - Behövs en speciell belysning?

- En speciell pump?

- Hur många fiskar ( clownfiskar) kan man ha i ett 100 liters kar?

- Vart kan man köpa sanden?

- Hur vet man hur mycket av sanden man ska lägga?

- Hur ofta ska man rengöra? Och hur mycket ny sand ska in i karet efter rengöringen?

- Finns de någon speciell termometer till saltkar?

- Och sen på ett ungefär hur mycket dyrare är det att ha saltkar än sötkar?

Anmäl
2017-09-13 14:05 #1 av: molam

-Är det något speciellt akvarium?
Vilka akvarium som helst funkar egentligen till Saltvatten.

 - Behövs en speciell belysning?
Helst ska man ha Led belysning, som är inställt så att det Skiftar färg efter tid på dygn. Mycket blått för korallernas skull.

- En speciell pump?
Ja det allra bästa är väl att ha en sump.

- Hur många fiskar ( clownfiskar) kan man ha i ett 100 liters kar?
Dom vill gå i par, och har du inte ett stort akvarium ska du bara ha 2.

- Vart kan man köpa sanden?
Dom flesta Akvariebutiker har/Kan ta hem, Triton i stockholm är absolut bäst och där får du bästa hjälpen.

- Hur vet man hur mycket av sanden man ska lägga?
Man ska bara ha ett tunt tunt lager så att det precis täcker botten.

- Hur ofta ska man rengöra? Och hur mycket ny sand ska in i karet efter rengöringen?
Saltvattens akvarium är grisigare än sötvatten, samt att man måste ha stenkoll på salthalten för korallernas skull. Korallerna blir mycket lätt ledsna om det är fel salthalt, dom blir ledsna mycket snabbare än fiskarna, och döda koraller förgiftar snabbt vattnet, modell ordentligt. Så minst en gång i veckan får du rengöra ett såpass litet saltkar gärna 2-3 ggr.

- Finns de någon speciell termometer till saltkar?
Nepp funkar med vanlig akvarietermometer.

- Och sen på ett ungefär hur mycket dyrare är det att ha saltkar än sötkar?
Det vill du inte veta ;)

Sajtvärd på Disney ifokus

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-09-13 14:53 #2 av: Rovfisk

Molam har gett bra svar, men jag kompletterar med de frågor hon inte kunde svara på :)

Pump : Som Molam har skrivit, i saltvatten är det absolut bästa att ha en sump. Sumpen fungerar som rening. Man brukar ha levande sten, biobollar och någon alg (macroalger med fördel) som även hjälper till att rena vattnet.
Man kan ha ett vanligt ytterfilter, eftersom karet är såpass litet, men isf ett ytterfilter som drar minst 1000 l/h, och istället för filtermassa så fyller du det med stenkross från korallstenar (levande eller död) som du även har i akvariumet. Det är även bra att du isf har ett nitritfilter.

Rengöring: Minst en gång i veckan, gärna 2-3 för att säkerställa vattenkvaliteen. Sanden skall du inte byta ut alls, du ska ha samma sand hela tiden. Sanden kommer så småningom bli "levande" och det hjälper till att bibehålla vattenkvaliteen. Det är mycket noga att du har en refraktometer och har koll på salthalten, den skall ligga på minst 1,025

Kostnad: Hmmmm ...är böjd att hålla med Molam, att du inte vill veta Skämtar men räkna med minst det dubbla priset av vad du skulle betala för att starta upp ett 100 liters sötvatten, gärna tredubbla priset. Sten,sand och koraller är väldigt dyra. Fiskarna och de lägre djuren är inte så farligt, naturligvis beroende på vad du skall ha för fiskar. Men Clownerna brukar ligga på mellan 150-200 kr st.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ: Skynda väldigt långsamt. Du får räkna med minst 4-6 månader innan du kan släppa i fisk och vissa koraller i karet. Börja med att starta upp karet, med reningssystem,sten och sand. Låt det stå minst 2-3 veckor för salthalten och Ph att stabiliseras innan du sätter in de första korallerna. Vissa skivanemoner och stenkoraller kan du sätta ner direkt, men kolla noga vilka som fungerar. Skulle de dö eller börja fisa ihop, så har du mycket snabbt ett väldigt giftigt vatten :/

När alla värden är stabila kan du tillsätta lägre djur (eremitkräftor,vissa räkor och andra ryggsadslösa djur som snäckor,sniglar och musslor)

Sen efter ytterligare nån/några månader kan du börja fundera på fisk.

Jag rekomenderar att du pratar med killarna på Triton akvarium i Stockholm, de sitter inne med mycket bra kunnskaper och är jättetrevliga. Rådfråga även dem hur du bäst startar upp ett saltvatten från skratch. De kommer heller INTE lura dig eller bara försöka sälja till dig, de är riktigt seriösa :)

Lycka till :)

Ett väl fungerande saltkar är mycket vackert att titta på :)

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-09-13 15:02 #3 av: habibiguppy

Tack för era underbara svar!

Hemskt tacksam faktiskt. Jag såg att båda två nämnde ett område i Stockholm tyvärr så bor jag i Göteborg och har för tillfället ingen möjlighet till att åka mot Stockholm. 

Men som jag har förstått de rätt så ska man starta upp de i ca ett halvår innan någon fisk får vara i karet. Och då menas de med att salthalten skall vara perfekt? Perfekt temp och vattenkvalitet och allt de där som ett kar ska ha. 

Jag tror jag glömde en fråga faktiskt. Jag vet vart man kan köpa salten men sett att de finns olika salter. typ rött och vitt? Varför är det någon skillnad och vilken skall man ta? Sedan hur mycket salt ska man hälla i första gången och hur mycket häller man i efter rensning?

Anmäl
2017-09-13 15:16 #4 av: Rovfisk

Blanda vatten i en 25 liters dunk, och låt den stå ett dygn. Byt ut samma mängd vatten i karet. Du bör ha en osmosanläggning som du filtrerar kranvattnet igenom.

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.