Nybörjarhörnan

Lämpliga fiskar för nybörjare

2017-09-10 17:08 #0 av: krichan

Hej på er! Jag har länge varit sugen på att skaffa ett akvarium men aldrig liksom tagit tag i saken. Igår dök det upp ett komplett akvarium på 105 liter för 200:- så jag slog till. Det kommer visserligen behöva lite kärlek med tvätt och sen behöver jag köpa en möbel till det. Men nu till frågan, vilka fiskar ska man sikta på att börja med? Dvs lättskötta, men vackra.

Anmäl
2017-09-10 17:33 #1 av: Cecilia.S

Jag har flyttat ditt inlägg till kategorin Nybörjarhörnan istället, det passar in där.

Välkommen till akvaristiken, så härligt att du har hittat ett intresse hos akvarium och fiskar Glad Din fråga är väldigt öppen, vilket gör att det är svårt att besvara den. Kan du vara lite mer specifik, så underlättar det massor? Exempelvis: 

  • Bräckt vatten, salt vatten eller sötvatten?
  • Vill du ha ett växtakvarium eller ett akvarium med mer inspiration från stenrös, etc
  • Ett art-akvarium (en fiskart) eller ett sällskapsakvarium (flera fiskarter)? M.fl.
  • Sand eller grus (mer specificerat kan vara t.ex. grovt grus eller finkornig sand)

... och så vidare. Därefter går det att gå vidare med frågan. Tummen upp 

Sök gärna inspiration hos andra akvaristers akvarium, det är både intressant och en stor hjälp. Och glöm inte att läsa på ordentligt, t.ex. i den HÄR hjälptråden som är ett hett tips inför uppstarten! 

Medarbetare på Akvariefisk och RidsportBlomma Häst • Hund • Foto • Akvaristik

Anmäl
2017-09-10 20:41 #2 av: krichan

Tack för ditt svar och länken var riktigt bra!
Jag ska ha ett sötvattensakvarium, kommer definitivt att vilja ha fler arter för att få lite variation i det hela.

Tänker mig lite hålsten, rötter men även mycket växter för att få till ett så varmt, vajande och harmonisk akvarium som möjligt.

Anmäl
2017-09-10 22:35 #3 av: Erratic_Eagle

Jag skulle rekommendera några platy som en av fiskarterna😀

Anmäl
2017-09-11 00:41 #4 av: molam

#3 Några platy blir snabbt massa platy och skulle lätt bli för mycket för ett 105l ^^

MEn har du nån "utgångspunkt" TS? Om du till exempel vill ha nån dvärgciklid och utgå från det skulle jag kunna tänka mig att du skulle kunna ha några snygga stimfiskar Exempel KArdinaltetra/Rasbora/Neontetra/rosentetra/Fembandsbarb (Tycker dock växter är mumma)

Eller om du vill ha ett akvarium där det kommer att komma miljoner yngel inom loppet av 2 veckor Guppy/Platy/Molly Men då får  du ju vänta dig att du måste sälja lite fisk efter en tid iaf om du skaffar molly/platy, guppy har en tendens att vissna och dö rätt snabbt efter att nya bebisar är komna.

i malväg, kanske ett stim oto, eller ett par ancistrus

Eller så skiter du i malarna och satsar på Räkor/Snäckor och pansarmalar =)

Du har ändå fått tag i storleken som man faktiskt kan föra nått skoj av! =)

Vad JAG skulle ha i ett 105l skulle ha varit, ett stim Tetror (kardinal/Falsk kardinal/Rödfenad glastetra), ett par Dvärggurami och 1+2 guppy Samt ett par ancistrus ^^ Färglatt och harmoniskt (Även vad jag hade i mitt allra första kar xD Dock var det 110l ^^)

Sajtvärd på Disney ifokus

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-09-11 08:38 #5 av: Rovfisk

Hej och välkommen till akvaristikens underbara värld :)

Du har fått jättebra tips från andra, och jag håller med i val av fisk :) Men skall jag lägga en privat fisklista, skulle jag välja en dvärgciklid ( Apistogramma,Bågfen, eller varför inte ett par Boliviansk fjärilsciklid). Ett stim med någon tetra, eller drakfensfisk (Iriatherina werneri). Och några snäckor på botten som renhållare :)

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-09-11 15:25 #6 av: MsZ

Från en som drunknar i fisk - tänk två ggr innan du skaffar hane/honor av levandefödare som platy/guppy 😄

Anmäl
2017-09-11 21:08 #7 av: Äppelsnäckan

Guppys, platys, mollys, svärdbärare och fjärilsciklider skulle du kunna ha. Inte allihop då såklart. Tänk på att levandefödare (guppys, platys etc) förökar sig bra, så du skulle kunna ha bara guppyhanar (de har mycket mer färg än honorna).

Jag vill även slå ett slag för akvariesnäckor. Det finns många vackra och häftiga snäckor att välja mellan. Wizard white, elefantsnäcka, posthornssnäcka, sandsnäcka, zebrasnäcka, military helmet, red onion, piggsvin m.fl. Finns en jättebra lexikon här på Akvariefisk iFokus om just snäckor. Du hittar alla dessa hos privatpersoner i grupper som t.ex. AkvarieSniglar och Snäckor på Facebook, men några kan även hittas i djuraffär. Falskogs Akvarium utanför Borås har ett stort utbud.

Anmäl
2017-09-12 10:01 #8 av: Rovfisk

Snäckor är jättebra i mindre akvarium istället för malar, de grisar inte ner lika mycket, och de är verkligen duktiga städare.

Gruppen Akvarielevande snäckor finns också, hon som har den gruppen säljer massor, hon hämtar hem både från Tyskland och Sverige, samt flera andra olika ställen i Europa. Hon skickar och hon har betydligt lägre priser än butikerna :)

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.