Övriga fiskar

Tips på fiskar som äter yngel?

2017-06-15 23:37 #0 av: Äppelsnäckan

Hej!

Behöver tips på fisk som passar till ett 110-liters som äter guppyyngel. Tack på förhand.

Anmäl
2017-06-15 23:47 #1 av: Cecilia.S

Om du har problem med överflöd av yngel kan du inte lösa det genom att försätta dom för fara. Det är djurplågeri i mina ögon; du utsätter medvetet djuren för lidande genom att köpa hem en fiskart som äter och jagar dem (= stress samt ett oerhört lidande).

Du får istället stå ditt kast. Sära på honor och hanar om möjligheten finns, för att minska på fler dräktiga honor (långsiktigt tänk). Sälj eller ge bort yngel via exempelvis annonser på olika webbsidor (t.ex. här eller i grupper på Facebook) för att minska beståndet.

Lycka till :-)

Medarbetare på Akvariefisk och RidsportBlomma Häst • Hund • Foto • Akvaristik

Anmäl
2017-06-16 14:28 #2 av: MsZ

...och rent krasst är det förbjudet enl lag

Anmäl
2017-06-16 16:31 #3 av: Äppelsnäckan

Det är inte mitt akvarium det gäller till att börja med. Platys t ex äter sina egna yngel, är inte det också djurplågeri om man låter de vara kvar i akvariet när de ynglar av sig? Jag anser inte att det är djurplågeri om fiskarna i övrigt är fredliga och inte jagar guppyna. Syftet är att en del yngel ska bli uppätna, inte att fiskarna ska må dåligt. Jag tycker det är naturens naturliga gång att djur kan bli uppätna, så är det i naturen. Tyck vad ni vill. Ville bara ha tips på fiskarter som kan funka.

Anmäl
2017-06-16 16:47 #4 av: Sissen

Så du vill medvetet sätta in en fisk för att mörda i ditt akvarium? Rent och skärt djurplågeri... Gör istället som #1 säger.

Anmäl
2017-06-16 16:57 #5 av: Lillyrod

Alla fiskar äter yngel i ett akvarium så med mindre gömställen brukar de andra fiskarna hålla efter beståndet av yngel. 

Det är naturens gång i ett akvarium, det håller jag med om men att sätta in fiskar enbart för den sakens skull känns lite sådär. Då är det nog bättre att försöka hålla nere yngelfödandet. Kanske bara honor eller hanar i karet är bättre?

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-06-16 19:58 #6 av: oh-la

Lite märkligt att man i vissa trådar rekommenderar vissa fiskar i räkakvarier med kommentaren att de kommer äta räklingar, men inte vuxna och det är helt ok, men när man vill ha en fisk som äter lite av ungen ska man plötsligt separera, något som inte är möjligt i princip eftersom flera levandefödare lagrar sperma och behöver bara ha blivit parad en gång för att ge yngel. Att där emot blanda levandefödare med andra fiskar som garanterat äter yngel går där emot utmärkt så länge som man inte uttrycker att det är bra att några yngel stryker med... Lite dubbelmoral... och jag skulle gärna se lagen som säger att det är förbjudet att ha fisk som äter yngel... Det skulle annars ta död på typ all fiskhållning, minus fredliga malar och räkor typ... man kan inte ens hålla levandefödare med sina egna yngel, för dom äter upp dom själva också.

Terror brukar vara duktiga på att äta yngel! Några kardinaltetror, rosentetror eller liknande kanske skulle vara nått?

Anmäl
2017-06-16 20:18 #7 av: Maleficum

Min dvärgkula blev väldigt rund och fin om magen efter den flytta in till mina projektguppysar. Antar den äter både yngel och räklingar. Gott om gömställen och absolut inga invånare som verkar stressade (ynglen simmar gladeligen runt bland alla övriga fiskar).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar

Anmäl
2017-06-16 20:36 #8 av: Lillyrod

#6 Jag måste hålla med dig här, med ett leende. Som jag sa förut så äter alla fiskar yngel om de får chansen. Eller räklingar. Eller något annat smått och gott.

Att föda upp fiskar för att mata andra fiskar med (levande) är inte tillåtet. Att ett och annat yngel eller räkling slinker ned i fiskarnas magar är inte olagligt och det händer ju hela tiden. Sen att sätta in fiskar just för det ändamålet känns lite mer som att man styr över naturens gång Glad

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-06-16 21:22 #9 av: Äppelsnäckan

#6 Håller med dig till 100%. I andra jämförbara situationer säger inte folk att det är djurplågeri. Tack för tipsen!

Anmäl
2017-06-16 21:31 #10 av: Äppelsnäckan

Som sagt är det inte mitt kar utan en bekants. Ska ge honom rådet att bara ha hanar, alternativt välja någon annan art än guppy, eller köpa tetror.

Anmäl
2017-06-17 18:13 #11 av: mickep

Ser inte  moraliskt problem eller djurplågeri med att införa en lite naturlig balans i ett akvarie. Många av de yngel som äts är troligen dåligt utvecklade eller på annat sett inte helt ok... precis som i naturen. Men vill man föda upp "sjuka" fiskar så....

Anmäl
2017-06-18 09:49 #12 av: Rovfisk

Måste nog hålla med  #6 #7 och #8 här. Naturens gång. Vissa yngel eller räklingar stryker med, antigen tar föräldrarna dem själva eller så tar andra invånare dem.

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-06-18 13:12 #13 av: Cecilia.S

Jag tycker inte heller det är fel att föräldrar eller andra invånare i karet håller efter ynglen, men jag tycker det är fel att köpa en art enbart av den anledningen.

Om du glesar upp gömställena något kommer ynglen att minska vart eftersom, då de inte kommer ha någonstans att gömma sig ordentligt.

Medarbetare på Akvariefisk och RidsportBlomma Häst • Hund • Foto • Akvaristik

Anmäl
2017-06-18 15:01 #14 av: hejkomochhjälpmig

#13 Fast att glesa upp gömställena för ynglen  enbart med syfte att yngel ska bli uppätna är väl  i så fall precis lika elakt/fel som att tillsätta en fisk som  är bra på att äta upp dem?  Syftet är detsamma och  ynglens öde blir det samma.

Jag är dock beredd att hålla med  dig ändå, jag tycker inte slutresultatet - varken för fisk eller ägare blir speciellt bra när man köper fisk för att den enbart ska fylla en funktion - inte för att man själv tycker om eller är intresserad  av arten på något sätt.  

Ett bra exempel är ju Helenasnäckorna, som ofta införskaffas just utav en sådan anledning, de ska bara hålla nere skräpsnäckorna i antal - och sen när de har utrotat skräpsnäckorna så svälter de ihjäl för att ägarna inte matar dem.  Inte okej.


TS: 

Jag tycker personligen att det bästa sättet  är att sära på hanar och honor när det gäller levandefödare. Och sen  vara supernoga med att se till att överlevande  hanyngel inte hinner bli könsmogna i mammornas kar så att inte honynglena hinner bli befruktade.  De vuxna honorna kommer dock portionera ut yngel  resten av sina liv men efter ett tag, när mammorna har gått bort så har man bara obefruktade honor kvar.  Så har jag gjort när jag tycker det får vara nog med yngel, och det fungerar varenda gång men det gäller att vara noga och ha tålamod. :)

Att tänka på när det gäller att ha  bara levandefödarehanar tillsammans är att se  till så att ingen blir mobbad, de kan vara otroligt elaka mot de svagare hanarna - vilka då utsätts för stress - som leder till sjukdom - som leder till död.  Genom att ha tillräckligt många tillsammans sprids de eventuella aggressionerna och det blir inte så allvarligt alls.  Fler än 5 hanar bör man nog ha, finns säkert undantag men som sagt, det gäller att vara uppmärksam!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.