Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten

Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Salt- och bräckvatten

Salt vatten?

2016-12-13 17:02 #0 av: Elsa Rothmaan

Hej, jag är helt ny på det här med fiskar men hur skaffar man salt vatten till akvariet?

Anmäl
2016-12-13 18:21 #1 av: ElinvBorg

Hej! Du har aldrig haft akvarium innan? Ett saltvattenskar är både svårare och dyrare än ett sötvattens och det finns mer saker som kan gå fel. Det är inte bara att ha i salt i vattnet och så blir det saltvatten utan det krävs mycket mer. Nu är inte jag så kunnig inom just saltvatten så jag hoppas att en annan medarbetare som har saltvatten tittar in här och kan ge bättre svar. Men om du funderar på saltvatten så läs på ordentligt så allt går rätt till så du slipper massdöd och att kasta mycket pengar i sjön. En bra ide är att ha koll på grunderna för sötvatten, så som bakteriekultur exempelvis, för att sedan bygga på med saltvatten :)

Anmäl
2016-12-13 21:11 #2 av: Elsa Rothmaan

Tack! Hah jag har inga planer på att skaffa saltvatten mest nyfiken!

Anmäl
2016-12-13 21:27 #3 av: ElinvBorg

Jaha, det går lika bra att fråga ändå ;)

Anmäl
2016-12-13 21:37 #4 av: Erik97an

Här är lite info http://www.saltvattensakvaristjavisst.se/sida9.html

Anmäl
2016-12-13 22:11 #5 av: Elsa Rothmaan

Tack

Anmäl
2016-12-14 00:22 #6 av: lutralutra

Undrar du specifikt om saltet? Isåfall går man till sin akvariebutik och köper en hink med specialsalt för akvarium, sedan blandar man det med vatten tills man uppnår den specifika salthalt man vill ha(finns särskilda mätare för att kolla detta). 

Många(inkl jag själv) föredrar att låta sitt kranvatten gå igenom en sk osmosanläggning innan man använder det för att få så "rent" vatten som möjligt(denna process tar bort fosfater och annat som man inte vill ha i akvariet). 

När man blandat klart låter man vattnet stå ett tag och därefter är det färdigt att användas i akvariet :). Det finns olika sorters salt, både salt som är hämtat från havet och "kommersiellt" salt. Vad man föredrar är olika. 

Anmäl
2016-12-14 17:14 #7 av: Rovfisk

Säger som ElnwBorg. är du helt färsk akvarisst, så rekomenderar jag inte att du startar upp saltvatten. Det är både dyrt och mycket pyssel och pillrigt innan man får igång det riktigt, det kan ta uppemot ett år innan det är bra balans i karet, och du kan tillsätta den fisk-/ koraller du vill ha i karet.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2016-12-15 10:10 #8 av: Elsa Rothmaan

Som sagt ska jag inte skaffa saltvatten jag är bara nyfiken!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.