Nybörjarhörnan

Hjälp! Pyttesnäckor i vattnet som ska ut!

2016-11-17 15:46 #0 av: Tofflan

MICROSMÅ SNÄCKOR VID VATTENBYTE!
😱
Om jag tömmer ut vatten med slang och inte tar upp med kanna, så följer det massor med pyttesmå snäckor. De stora fiskar jag upp och hivar tillbaka direkt. Hur gör man med de små som man knappt ser, de är ju som små som knappnålshuvuden! De sätter sig i botten på hinken om man låter den stå ett tag, men jag blir så trött på att försöka rädda alla! De lossnar inte och har man vatten i vet jag inte hur jag ska göra med allt vatten?! Sila genom kaffefilter? 😵

Jag vill ju kunna göra rent bå botten men då åker de ju med ut! Tar jag kanna kommer ju bara vatten och inte skiten!
💩

HUR GÖR NI???

Anmäl
2016-11-17 16:14 #1 av: landsbygdsbo

Häll i ett kg salt i hinken innan du fyller på med vatten o snäckor. Rör om. Så slipper de svenska sjöarna få i sig en massa oönskade djur som inte hör hemma där...

Anmäl
2016-11-17 16:32 #2 av: Kirnzy

#1 tror knappast att Tofflan går ut till en sjö och håller ut dem..

Anmäl
2016-11-17 16:40 #3 av: landsbygdsbo

Avloppet förmodligen...men även då garanterar saltblandningen att snäckorna inte kommer ut i vattendragen

Anmäl
2016-11-17 18:16 #4 av: mimåne

Om du inte vill ha de små snäckorna så krossa dem mot botten i hinken.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-11-17 21:48 #5 av: Tofflan

#1
Salt är inte så bra för avloppsrören, då jag bor i ett gammalt hus med gamla rör av järn, då rostar de. Men är det snällt, så snäckorna inte dör en plågsam död? Annars hade det ju varit det enklaste, för mig i alla fall.
Jag kanske kan ta tösalt, för det har jag mycket av hemma (snäckorna kanske inte är så kräsna på vilket salt det är?) och helt fräckt hiva ut dem i avloppsbrunnen på gatan?

#4
Att krossa dem mot botten av en hink är säkert effektivt, men det känns ju så brutalt? Tänk om man bara mosar skalet och så blir de jätteledsna och har jätteont? Vad krossar man dem med? Kan man spola ner dem i toan eller är det bättre att kasta ut dem i snön? Dör de i kylan i fall man bara nockat och inte dödat alla?? Hur gör du, mimåne??

#2 Kirnzy,
Ser mig själv smyga ut på natten i mörk slokhatt och trenchcoat med sikte på närmsta badbrygga. Med två, till bredden fulla av sniglar, knallrosa hinkar. 😁

Anmäl
2016-11-18 10:12 #6 av: mimåne

Jag förstår att du tycker det känns brutalt, men det är ett väldigt vanligt sätt som många akvarister använder sig av. Bland annat har jag själv gjort det. Det vanligaste kanske är att man krossar dem redan i akvariet. När de klättrar på rutan så mosar man dem mot glaset med fingret. Det säger "kras" en gång och sedan flyter eller ramlar resterna ut i vattnet. Fiskarna äter upp det. När man krossar dem så dör de direkt. Krossar du dem i hinken med fingrarna så torka ur med ett papper efteråt och kasta det i brännbara soporna.

Jag skulle inte rekommendera salt. Många vuxna snäckor drar sig in i skalet och väntar ut ett problem med vattnet. När kusten är klar kryper de ut igen. Jag vet inte hur det fungerar med så här pass små snäckor, men jag tänker mig inte att det är en omedelbar död utan en långsammare sådan.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl