Allmänt

Städa bort småskräp från botten.

2016-10-31 16:02 #0 av: Tofflan

Hur gör ni för att ta bort enstaka matflingor och bagskorvar från bottnen på akvariet? Om jag försöker göra det med siphonen, åker det ut en halv hink vatten plus massa grus och småväxter. Livrädd att småyngeln ska följa med! Hur gör ni? Kan man använda en supersmal slang, eller åker sanden och annat småjox in då?

Anmäl
2016-10-31 17:13 #1 av: Lillyrod

Är det så lite som ligger på botten bryr jag mej inte om att ta bort det. Slamsuger kanske lite varannan månad i mina kar : )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-10-31 21:53 #2 av: Qurex

Jag brukar suga upp med hjälp av slamsugen men om man håller en tumme för änden där vattnet kommer ut kan man reglera hur hårt den suger. Då kan du gå.över botten försiktigare och får du med något som du inte vill suga bort så trycker du dit tummen för att stoppa flödet. Då sjunker sand och annat ner igen utan att följa med.

Går även att bara använda en tunn slang om man vill finlira.

Anmäl
2016-11-01 09:33 #3 av: [Tinitusan]

jag gör som qurex, dessutom har jag en liten hävert som inte är mer än 2-3cm i diameter, den suger inte upp lika mkt vatten o är enklare att komma åt med mellan stenar etc =)

medarbetare på akvariefisk

Anmäl
2016-11-01 10:21 #4 av: mimåne

Du kan ta en liten smal slang och suga upp det med.

Jag vill också belysa att ditt problem inte är ett problem som alla har i sitt akvarium. En del av oss slamsuger inte alls och har inget skräp eller bajs på botten. Med bra förutsättningar så bryts det ner och tas upp som näring av växter.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-11-01 12:30 #5 av: Tofflan

Mimåne, hur lång tid tar det innan bajset bryts ner? Det måste väl ligga korvar i allas akvarium, även om de försvinner efter ett tag? Jag har haft akvarierna i ca två veckor. Många olika sorters växter i olika storlekar. Har man "marktäckande" växter så syns det ju inte lika mycket, men med vanlig sand eller grus, så syns ju varenda skräp. Jag vet inte om jag skulle kalla det ett problem, eftersom alla fiskar bajsar, jag bara konstaterar att de finns, och jag vill ha bort dem.

Anmäl
2016-11-01 15:04 #6 av: Qurex

Fast jag måste hålla med om att problemet varierar. Jag tror det till viss del har med ph att göra. Jag har ett där man aldrig ser skräp på botten trots att det är samma substrat m.m men ett annat med högre ph ser man skräp.

Anmäl
2016-11-02 01:36 #7 av: Tofflan

Qurex! Ska testa att "städa med tummen" jättebra om man kan minska flödet och släppa tillbaka det som inte ska ut ur akvariet! Tack!
Ph här ligger ganska precis på 7. Som guppies och slöjstjärtar trivs i, hoppas jag!

Anmäl
2016-11-02 09:54 #8 av: ElinvBorg

Slöjstjärtar skitar ner väldigt mycket, hur stort kar har du?

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-11-02 11:05 #9 av: mimåne

Hur snabbt det bryts ner beror på akvariet också. Idag har jag tyvärr inte längre något akvarium igång men när jag hade det så städade jag aldrig botten. Det fanns ingen avföring eller annat skräp på botten. Det togs omhand snabbare än jag kunde se det. Jag hade sand på botten.

Ditt akvarium är väldigt nyligen uppstartat och så här i början finns det mycket lite goda bakterier som bryter ner allt avfall. Dina växter behöver också tid på sig att anpassa sig till de nya förutsättningarna i akvariet. I ett så här pass nystartat akvarium är det inte konstigt att du ser smuts på botten men med tiden borde det bli bättre.

Har du startat ditt akvarium med slöjstjärtar så förstår jag att du har mycket avföring på botten. De skitar ner väldigt mycket och är egentligen inte alls några bra fiskar att starta med p.g.a deras höga belastning. Du får nog hålla stenkoll på nitriten i akvariet för det finns nog en risk att den kan skjuta i höjden.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.