Malar

Corydoras aeneus

2016-10-03 14:53 #0 av: Östen Södermark

Jag startade igång ett artakvarium med pansarmalar och undrar om jag kan lyckas få ungar om jag låter romen sitta kvar i akvariet. Och om man tar reda på romen hur gör man det så enkelt som möjligt för att föda upp några nya malar.

Anmäl
2016-10-03 18:42 #1 av: mimåne

Hejsan!

Jag har gjort en artikel om Corydoras här på sajten. Där har jag skrivit lite om hur man odlar dem, har du sett det? Du hittar den på framsidan.

Aeneus äter sin egen rom så vill man dra upp några stycken yngel till vuxna så tar man med fördel rätt på dem. Däremot är ditt akvarium nystartat just nu så det är nog inte läge att börja odla ännu. Corydoras är egentligen ingen bra fisk att starta ett akvarium med då de behöver mycket mat och det krockar med ett nystartat akvarium som ska ha så lite mat som möjligt.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-03 21:11 #2 av: Östen Södermark

Innan jag skaffade mina malar så läste jag din artikel, tror det var därför jag satte igång karet :) Jag har haft akvarium från mitten av 70-talet utom dom sista åren eftersom vi har egen brunn och haft problem med vårens vatten men det är nu fixat :) Snabbkörde igång akvariet med lånad bottensand så inga problem med igångsättningen. Malarna har jag haft i tre veckor och matat med frysta mygg och dafnier. Igår lekte dom för första gången och idag lekte nästa hona och dom har ännu inte käkat upp romen. Om jag bestämmer mig för att spara romen räcker det med ett yngelakvarium av nät som man köper i zoo butiken eller är det bäst att skaffa ett litet kar för äggen. Jag vill göra det så enkelt som möjligt för mig :)

Anmäl
2016-10-04 09:55 #3 av: mimåne

Oj, vad roligt att höra att artikeln kunde inspirera så mycket. Corydoras är verkligen underbara fiskar så jag är säker på att du kommer få en rolig tid framöver med dina metallpansarmalar.

Personligen så tycker jag att en yngelkasse är det bästa sättet då man säkrar en bättre vattenkvalitet än i ett separat akvarium. Problemet med en yngelkasse i nät är att maten (som ska vara så fin som möjligt) sipprar igenom nätet och ut i akvariet. I den aspekten väljer man med fördel en yngelkasse i plast istället. Däremot finns det ett annat krux med dessa. Springorna på sidorna är absolut nödvändiga för att hålla god vattenkvalitet i kassen, men när aeneus yngel är nykläckta kan de klämma sig ut där om de ger sig på det.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-04 10:17 #4 av: Östen Södermark

Tack, då testar jag om det funkar med kassen

Anmäl
2016-10-05 10:41 #5 av: mimåne

Lycka till, hoppas det går bra.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-08 21:22 #6 av: Sofi_79

Jag kapar tråden lite om det är okej. Jag köpte lite nya pansarmal för ett tag sedan. Såg idag att en av dem inte har några sprött. Vet inte om den blivit av med dem hos mig eller innan. Har sand i botten men någrattis större stenar som dekoration. Kan sprötten växa ut igen?

Anmäl
2016-10-08 21:55 #7 av: ElinvBorg

Tror inte spröten växer ut igen vilket betyder att din cory är väldigt utsatt och det gäller att den ändå får i sig ordentligt med mat så den inte dör Ledsen

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-10-08 22:58 #8 av: Sofi_79

Okej #7. Jag ser de äta varje dag. Får hålla koll på att den inte magrare .

Anmäl
2016-10-09 06:19 #9 av: Lillyrod

Jag har haft corysar utan skäggtömmar och de växer mindre än sina kompisar. Så länge de har kompisar i karet så hittar de maten med hjälp av dem. 

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-10-09 09:12 #10 av: [Jens]

Hoppas du lyckas Östen för det gjorde jag utan att jag visste om det. Det som hände var att jag tog några växter från det stora akvariet och satte dem i ett nano-akvarium och vipps så såg jag 3 små rackare som jag inte förstod först vad det var men efter ett tag så såg jag att det var 3 st panda-malar =)

Sofi_79. väldigt tråkigt att höra att de har tappat tömmarna. Du har sand så det är inte det men tycker du att dekorationen har vassa kanter så kan det vara en orsak. Tömmarna växer inte ut igen och du har fått svar från de andra att det kan leda till döden för tömmarna är otroligt viktiga för dessa malar.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.